Eszpresszó alapú, olasz módra készített kávét iszunk leginkább, tombol a latte-láz és nyáron a jegeskávék is divatosak, mászkálós kivitelben és teraszon, üvegpohárból fogyasztva is. Lássuk be, ezek az elképesztően édes, ízesített koffeines italok nem feltétlenül hűsítésre és “felpörgetésre” lettek kitalálva, inkább desszertnek minősülnek. A Kontakban most egy Magyarországon még igen forradalmi dolgot, az áztatott, hideg, csapolt kávéitalt, a Roketet kezdték el bevezetni a hideg kávék kedvelőinek körében.

A Kontakt egy elég innovatív és nyitott kávézó; tudvalévő, hogy az apró üzlethelyiség polcain lévő hasznos apróságok, dizájner holmik mind megvásárolhatóak, valamint a különleges kávékra vágyódó arcokat is várják. Igazi urbánus boltocska, ami miatt reggelente sokan átvágnak a Károly körútról nyíló udvaron: itt professzionálisan bánnak a kávéval, szeretettel beszélnek róla. Mindig jó olyan helyre betérni, ahol szívesen mesélnek az itallapon szereplő kávék származási helyéről, pörköléséről - nem sznobéria ez, de van, akiben a kávéillat nem csak reggeli ébredési ösztönöket ébreszt, hanem elemzésre készteti. Ugyanúgy művészet ez, mint a borok, a sörök, pálinkák készítése és kóstolása.

Mikor a kávézóban

jártunk, éppen egy hölgy rendelt cappuccinót, jéggel - természetesen elkészítették neki ezt a hagyományos verziót, de már tudtuk, hogy a tejes ital helyett mi a sörcsapból átalakított nitrogénhajtású Roket tap-ból kapjuk majd hűvös italunkat. Amerikai fejlesztés után jött az ötlet, hogy kikísérletezzenek egy csapolható, áztatott, lágy ízű hűtött kávét. Megtalálták a helyes arányt, a hozzá illő kávét és megszületett a Roket, melyet egy kis rakétával jelölnek, utalván a csapolóegység meghajtására.

A Roket alapja a Casino Mocca Santuario nevű kávéja, ami egy kolumbiai világos pörkölésű kávé. Hidegen készül, vagyis nem forrósítás után hűl le - így teljesen más ízélményt kapunk. Az aromák ezzel a hideg eljárással megmaradnak, viszont lágyabbak lesznek, és mivel a hőmérséklet nem változik, konstans megmarad az íz. A savas jegyek nem oldódnak ki, ezért nem lesz keserű a jégkockákkal kínált kávé.

Nem ízesítik: megkóstoltuk és furcsa, de nem hiányoltuk a cukrot, így volt igazán frissítő, natúr állapotban. Könnyednek tűnik, de koffeintartalmát tekintve 2 deci körülbelül 1,5 eszpresszónyit jelent, ami azért szépen ébren tart. Ráadásul a készítési eljárás miatt könnyebben emészthető; helyben fogyasztható, valamint sétálós verziót is kaphatunk belőle. (550 forint) A Roket nagyon mutatós: csapolás után lágy habja csak úgy örvénylik az átlátszó poharakban. Jelenleg még csak a Kontaktban kóstolható a Roket, de készülnek egy mozgatható Roket mobillal is, ami nagyobb gasztroeseményeken is feltűnik majd.