Legtöbbünk már legalább egyszer az életben foglalkozott ingatlankiadással/eladással/vétellel/bérléssel. Tudjuk, hogy micsoda nyűg az egész procedúra, ami hónapokba, rosszabb esetben évekbe is kerülhet. Négy fiatal most arra vállalkozott, hogy személyes rossz tapasztalataik nyomán valahogy tekerjenek egyet az ingatlan keresés/eladás folyamatán. Hardverük a kamera, szoftver pedig a szuper ötlet és a közösségi média. A hellokeco új a piacon, de jó odafigyelni rájuk.

Minden rosszban van valami jó: egy fiatal pár csalódottsága, lakáskeresésének kálváriája ihlette a hellokeco megvalósítását. Hónapok óta nyűglődtek, hogy rátaláljanak a tökéletes lakásra, de még “elmegy” kategóriás ideiglenes lakhelyet sem találtak. Potyára kivett szabadnapok, sok lemondott bejárási időpont mellett a legnagyobb sokkot a lakást bemutató fotók utáni élő “találkozás” okozta. Olyan ez, mint amikor néhány nagyon jó szögből lőtt fotóval rendelkező idegennel ismerkedsz a neten. A 185 magas, mélykék szemű dalia és a 90-60-90 szőke egyetemista csinibaba helyett randevúd egy kanapéharcos görnyedt hátú informatikus kisfiú, vagy egy csinosnak nem mondható, őszes, többszörösen elvált nő lesz. Sokan mégis jó vagy jobb képekkel hirdetik ingatlanukat is, hogy minél több potenciális vevő/bérlő érkezzen. Zámbó Anna és Szente Krisztián több tíz belvárosi lakást végigjárt - hiába, hiszen sosem vágott egybe a kép, a leírás, az ígért lakás és a valós állapot.

A hellokeco immár Krisztiánékkal, illetve még két fiatal szakemberrel: Fücsök Ákossal (sales) és Oláh Evelin Orsolyával (online marketing) kiegészülve indult hódító útjára, azzal a céllal, hogy hatékonyabb, gyorsabb és csalódásoktól mentesebb legyen az ingatlankeresés/értékesítés. Videókat készítenek a megrendelőknek, majd közösségi médiás eszközökön keresztül szeretnék felfuttatni a hirdetéseket. Kulcsszó az őszinteség: a videókon minden szerepel: a felvétel időpontja, (nem mindegy, hogy milyen fények szűrődnek be a lakásba) az ingatlan erősségei, de ugyanúgy a hátrányai is. Ha egy lakásból “kimaradt” a konyha, vagy a lichthof lett beépítve mosdó gyanánt, ha a mennyezet repedezik, vagy egy szuterénben található a lakás, semmit sem lehet titkolni egy olyan videóval, ami mindent megmutat. A hirdető így megspórolja az időt és energiát, mert a kevésbé releváns érdeklődők el sem jutnak addig, hogy megnézzék a lakást, a vásárlók/bérlők pedig tényleg csak akkor kerekednek fel látogatóba, ha a videón bemutatott 100%-ig valós kép elnyerte tetszésüket.

Olyan esetben is szuper lehet az ötlet, ha valaki Budapesten szeretne bérelni/vásárolni lakást, de nem tud minden héten felutazgatni vidékről egy újabb bejárás miatt. A videón kerek-perec kiderül minden, s, bár elengedhetetlen a személyes látogatás, elmarad utána a fejcsóválás, bosszankodás az utazás miatt, hiszen csak 3D-ben látja ugyan azt az érdeklődő, mint eddig a képernyőn. A hellokecós srácok nagy lehetőséget látnak abban is, hogy a későbbiekben akár hostelekkel is együttműködjenek: mintegy image filmet készítve nekik, hogy a Budapestre utazó turisták, fesztiválozók, kalandorok szintén őszinte képet kapjanak leendő szálláshelyükről. Ismét elkerülhető a csalódás.

Mindezzel együtt ez a startup vállalkozás nem szeretne egy lenni az ingatlanügynökségek közül: ők elkészítik a videót, utómunkáznak, majd a lehetséges eszközökkel terjesztik azt a legrelevánsabb közegben. Vagyis kikerülhető lehet az iroda és a súlyos százalékok, melyeket az értékesítőnek fizet a megbízó.

Nem egyedi példa az ötlet, hiszen a tengerentúlon bevett szokás videós hirdetésekkel lakást/szállást keresni, mivel nekik nem a Kecskemét-Budapest távolságot kell bejárniuk, hanem egy New York-San Franciscót. Ezzel együtt fiatalos, mai, minden 21.századi eszközt megragadó startup a hellokecó. Praktikus Budapestieknek, a fővárosba költözi készülő vidékieknek és vélhetően külföldi bérlők/vásárlóknak is.