Szívünkön viseljük a város legkedveltebb sportközpontjának sorsát ezért figyelemmel kísérjük a Margit-sziget megújulásáról szóló híreket. Tényleg eljött már az ideje, hogy a kátyús, sok helyen veszélyessé vált futókört gatyába rázzák és emellett tompítsanak a gyalogosok és a sportolók között feszülő ellentéteken. Ha minden igaz, szeptemberre teljesen új pálya és életérzés fogadja majd a futókat és azokat, akik a Nyulak szigetén sétálva szellőztetik ki a fejüket.


A Városépítési Főosztály nemrég publikálta

a Margit-sziget futókörének terveit, amit egy operatív felmérés segítségével készítettek el. Mi is hírt adtunk róla, hogy a Fővárosi Önkormányzat már halaszthatatlannak tartotta a felújítást és a lakosság, a futópályát használó sportolók segítségét és véleményét kérte arról, hogy miként lehetne egy modernebb, biztonságosabb,használhatóbb pályával szegélyezni a Margit-szigetet.

A mindenkinek elérhető kérdőívet lezárták, a városvezetés a Departer Kft. tájépítészeinek segítségével elkészített számos látványtervet nyilvánossá tette, hogy kicsit konkrétabban lássuk a Margit-sziget csinosításának legfőbb pontjait. A munkálatok júniusban kezdődnek majd és senkinek sem kell attól tartania, hogy a nyári felújítás alatt ellehetetlenítik a szabadtéri sportolást. A pesti oldal után a budára néző szakaszt készítik el, de a pálya folyamatosan használható lesz.

Ami biztos, hogy az 5300 méteres szigetkört minden pontján kiszélesítik, minimum 140, maximum 180 cm szélesre, a burkolat pedig korszerűbb és izületkímélőbb lesz, nemzetközi szabványoknak megfelelően. A pálya jelenlegi állapota egyáltalán nem segíti a futók és a gyalogosok békés egymás mellett haladását - ezt is megreformálják, jelölésekkel, táblákkal, hogy egyértelművé váljon végre, hol nem zavarják egymást. Az ősfás sziget floráját védve, Y-alakban ágazik majd ketté az út - ezzel megvédik a többszáz éves növényeket, ami nagyon figyelmes húzás. Továbbá több irányból, több részen lesznek a megtett, súlyos kilométereket jelző felfestések - mintegy lélektanilag támogatják a futókat, hiszen azért felemelő érzés azonnal megtudni, hány métert tettünk a cipőnkbe. A gyalogutakat is biztonságossá teszik szeptemberre, hiszen több helyen már játhatatlanná vált a burkolat, vagy ami még rosszabb: teljesen hiányzik. Energiatakarékos megvilágítást kap a pálya és kamerák őrzik majd biztonságunkat.

Az Árpád-hídnál található átkelőnél lassításra ösztönzik majd a száguldó autósokat, így óva a játókelőlket és a futókat is. A Magyar Atlétikai Club épülete is rászolgált a felújításra, ezért a zuhanyzókat és az öltözőket is újratervezik, hogy a sziget sportolói bátran kihasználhassák majd a MAC nyújtotta lehetőséget.

Alig várjuk, hogy egy világszínvonalú futópályán kezdjük a reggeleket, pláne úgy, hogy a mi véleményünket is kikérték a felújításról.

Cover fotó:

Szász Norbert