Imádjuk a street foodot, és nagy rajongói vagyunk mindannak, amit például a Dang Muoi, vagy a Funky Pho képvisel, de örömmel konstatáltuk, hogy a Hanoi egy igazi, “beülős” étterem, ahová az ember nem feltétlenül csak egy gyors ebédre ugrik be. Ez a hely mind az enteriőr, mind pedig a gigantikus választék miatt egész estés program, ahol akár még egy szerencsesütibe rejtett jegygyűrű is megállja a helyét. Megnéztük Budapest egyik legújabb vietnami étteremcsodáját.

A Batthyány tértől körülbelül 5 percet kell sétálni a Pho utcában (értsd: Fő utca) a Hanoiétteremig, belépés előtt pedig érdemes felkészülni,

mert valószínűleg le fog esni az állunk. Aki nem hiszi, annak nem kell, de mi szóltunk előre.

A Hanoi belépéskor méri az első - vizuális - csapást, ugyanis a megszokott ázsiaiéttermektől eltérően ez a tér minden szempontból gyönyörű: a terek szép tágasak, a fa remekül harmonizál a fekete falakkal és a tekervényes ázsiai formákkal, a plafon festett üvegből van, az elegánsan asztalokra készített pálcikákat pedig az ember azonnal zsebre akarja tenni, lopás céljából. Amúgy ugyanitt korábban kínai étterem működött, onnan maradt az enteriőr.

Az éttermi tér két részből áll, egy bárpulttal felszerelt nagyszobából és egy elszeparált VIP-szerű részből, ami persze nem az ENSZ emberjogi delegációjának van fenntartva, hanem simán azoknak, aki esetleg oda foglalnak asztalt. És ide egyébként jöhet is a korábban említett gyűrű.

Érdemes még megemlíteni itt a konyha fotocellás bejáratát - ami minket leginkább egy Tokióban játszódó latex ruhás ázsiai kiborgnős cyberpunk filmre emlékeztet -, hiszen innen jönnek ki a különböző illatozó-gőzölgő-sistergő-bugyogó ételcsodák, amik a mi vietnamikonyhán megizmosodott ízlelőbimbóinknak is elsöprő erejű meglepetés volt. Ez most úgy hangzik, mintha túlzás lenne, de nem az. Az ételeken kívül még arra is figyelnek, hogy a felszolgálók tradicionális vietnamiruhában legyenek, ami egyébként visszafogott, de elegáns.

A korlátozott gyomorkapacitás hibájából adódóan kedves fotósunkkal mindössze 8 fogást voltunk képesek alaposan megkóstolni. Ezek között volt Pho, vastányérban fortyogó kacsa, sült ponty, vietnami vízispenót, barna rizs, különböző tekercsek, mindehhez pedig szószok mártások, kókuszital, vietnami tea, vietnami sör és természetesen a végén vietnami kávé.

De persze nem is tudtunk volna mindent kipróbálni, mert az étlapon rengeteg fogás van, többek között pirított marhás pho (990 Ft/ közepes adag), citromleveles csirke pho (890 Ft/ közepes adag), húsos-rákos tavaszi tekercs (590 Ft), sült rák (1290 Ft), savanyú osztrigaleves (1890 Ft), marhahúsos pirított üvegtészta (1490 Ft), pirított marha vietnami zellerrel (2390 Ft), currys csirke agyagedényben rizzsel (1590 Ft), halragu agyagedényben rizzsel (1690 Ft), édes-savanyú fokhagymás rák (7490 Ft), pontyragú savanyúsággal (6900 Ft), tofu paradicsommártásban (1490 Ft), pirított kínai kel (1390 Ft), illetve különböző hot pot menük (11900 Ft/ két személy), vagy dinsztelt fokhagymás zöldbab (1690 Ft). Aki a különlegességeket preferálja, vásárolhat például különböző homárokat, egységesen 23 900 Ft/kg áron, megrendelésre.

Az árak nem vészesek, viszont a tengeri kütyük és egyéb extráknak elkérik az árát, cserébe viszont minden friss és minőségi, ami éppen az a tulajdonság, ami miatt valószínűleg mi is vissza fogunk ide jönni, és feltehetően nem csak egyszer. Ajánljuk mindenkinek, aki éhes, vagy aki nem, de enne valamit.