Időnként előállnak egy-egy saját kreatív anyaggal, egyébként pedig a legfontosabb külföldi trendeket hozzák el a magyar közönségnek - mindegy, hogy melyikről beszélünk, érdemes rájuk figyelni. A hype and hyper egyszerre invenciózus grafikuscsapat és letisztult dizájnú, komoly szakmai magazin. Az alapítók a hitvallásukról, céljaikról és terveikről beszéltek a We Love Budapestnek.

Legyen szó Kuala Lumpur új metrókocsijairól vagy betonba öntött templomok építészetéről, a hype and hyper jó eséllyel foglalkozik vele. Mindegy, hogy dizájn, art, divat vagy urbanizmus, a közelmúltban megújult magazinban mindig találsz érdekességeket. Ennél azonban többről van szó, mert a - paradox módon "valódi" grafikusok nélküli - grafikuscsapat időről időre saját vizuális arculatokkal, igényes layoutokkal és egyes épületek vagy éppen történelmi események előtt tisztelgő anyagokkal áll elő. Mindezt maximális profizmussal és mellesleg just for fun.

Na jó, ez utóbbi nem teljesen igaz: amíg beszélgetünk a srácokkal, teljesen világos lesz, hogy kőkemény küldetésvágy munkál bennük, hogy itthon is változásokat érjenek el. Máshogy nem is tudnák csinálni: "Mi nem követünk senkit, hanem trendeket szeretnénk leírni" - mondja Bárdos László, Fáy Gergő és Jávorkai Péter. Rajtuk kívül még Losánia Miklós és Mariházi Ádám számít alapítónak, de további 6-8 alkotóval együtt teljes a csapat.

Végzettségüket tekintve politológus, gépész, közgazdász és mentős is van köztük, de a barátságon túl még egy dolog összeköti a társaságot: a vizuális kultúra szeretete.

Az egyik legismertebb munkájuk az Erzsébet téri autóbusz-pályaudvar múltját és jelenét bemutató microsite. Az 1948-1949-ben Nyíri István tervei szerint felépült, ma műemléki védettséget élvező épületen egyszerre fedezhetjük fel a Bauhaus és a későbbi évtizedeket meghatározó szocreál stílusjegyeit. A közelmúltban megújult Erzsébet téren álló épület napjainkban a Design Terminálnak ad otthont.

A srácok "pénzgyártásba" is belevágtak, de szerencsére ezért senki sem akarja őket börtönbe vágni, sőt. 1848-1849 emléke előtt tisztelegve a forradalmi bankókat gondolták újra Vanity Fair-stílusban.

Egy másik eredeti ötlettől vezérelve a kidobott karácsonyfák sorsát bemutató anyagot is készítettek. "Ha vége az ünnepeknek…akkor az utcasarkokon, a telepen, a kukáknál, de még a buszmegállókban is tömegsírok jelennek meg… karácsonyfákból."

Az összes saját munka közül a leglazább talán a 12 híres magyart bemutató sorozat. Amellett, hogy a történelmi személyek, feltalálók, sportolók életét összefoglaló infografikák nagyon viccesek, mégis naprakészek, és a tisztelet hangja szól belőlük, valódi emléket állítva nagyjainknak.

A fentiekhez hasonló, hommage-nak is beillő munkákat leszámítva a csapat szinte minden anyaga szorosan kötődik Budapesthez. Így például nemcsak a legendás Kontrollt jegyző Antal Nimródot kötötte le a budapesti metrók világa: ők is egy csomó olyan részletet vizsgáltak meg, amely mellett nap mint nap elmegyünk. Figyelmük számos területre kiterjedt, legyen szó az állomások színeiről vagy székeiről.
Hamarosan a négyes metró állomásairól is megjelenik egy régóta várt anyaguk.

Érdemes még náluk nézelődni, hiszen további, teljesen eredeti kreatív anyagokat, na meg - a tágan értelmezett design világából származó - különféle naprakész infókat is találhatsz az oldalon.

Mellesleg már alig várjuk, hogy megnézhessük a 4-es metróvilágát újraértelmező anyagot, úgyhogy hajrá, srácok!

UPDATE: a 4-es metrós anyag készen áll, nálunk láthatjátok először!