kultúra

Csinálják a hype-ot - Budapest inspirálta grafikák

Szerzők

2014. 04. 04. 2:00

Időnként előállnak egy-egy saját kreatív anyaggal, egyébként pedig a legfontosabb külföldi trendeket hozzák el a magyar közönségnek - mindegy, hogy melyikről beszélünk, érdemes rájuk figyelni. A hype and hyper egyszerre invenciózus grafikuscsapat és letisztult dizájnú, komoly szakmai magazin. Az alapítók a hitvallásukról, céljaikról és terveikről beszéltek a We Love Budapestnek.

Legyen szó Kuala Lumpur új metrókocsijairól vagy betonba öntött templomok építészetéről, a hype and hyper jó eséllyel foglalkozik vele. Mindegy, hogy dizájn, art, divat vagy urbanizmus, a közelmúltban megújult magazinban mindig találsz érdekességeket. Ennél azonban többről van szó, mert a - paradox módon "valódi" grafikusok nélküli - grafikuscsapat időről időre saját vizuális arculatokkal, igényes layoutokkal és egyes épületek vagy éppen történelmi események előtt tisztelgő anyagokkal áll elő. Mindezt maximális profizmussal és mellesleg just for fun.

Fotó: Hype And Hyper

Na jó, ez utóbbi nem teljesen igaz: amíg beszélgetünk a srácokkal, teljesen világos lesz, hogy kőkemény küldetésvágy munkál bennük, hogy itthon is változásokat érjenek el. Máshogy nem is tudnák csinálni: "Mi nem követünk senkit, hanem trendeket szeretnénk leírni" - mondja Bárdos László, Fáy Gergő és Jávorkai Péter. Rajtuk kívül még Losánia Miklós és Mariházi Ádám számít alapítónak, de további 6-8 alkotóval együtt teljes a csapat.

Fotó: Hype And Hyper

Végzettségüket tekintve politológus, gépész, közgazdász és mentős is van köztük, de a barátságon túl még egy dolog összeköti a társaságot: a vizuális kultúra szeretete.

Fotó: Hype And Hyper

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Az egyik legismertebb munkájuk az Erzsébet téri autóbusz-pályaudvar múltját és jelenét bemutató microsite. Az 1948-1949-ben Nyíri István tervei szerint felépült, ma műemléki védettséget élvező épületen egyszerre fedezhetjük fel a Bauhaus és a későbbi évtizedeket meghatározó szocreál stílusjegyeit. A közelmúltban megújult Erzsébet téren álló épület napjainkban a Design Terminálnak ad otthont.

Fotó: Hype And Hyper

A srácok "pénzgyártásba" is belevágtak, de szerencsére ezért senki sem akarja őket börtönbe vágni, sőt. 1848-1849 emléke előtt tisztelegve a forradalmi bankókat gondolták újra Vanity Fair-stílusban.

Fotó: Hype And Hyper

Fotó: Hype And Hyper

Egy másik eredeti ötlettől vezérelve a kidobott karácsonyfák sorsát bemutató anyagot is készítettek. "Ha vége az ünnepeknek…akkor az utcasarkokon, a telepen, a kukáknál, de még a buszmegállókban is tömegsírok jelennek meg… karácsonyfákból."

Fotó: Hype And Hyper

Az összes saját munka közül a leglazább talán a 12 híres magyart bemutató sorozat. Amellett, hogy a történelmi személyek, feltalálók, sportolók életét összefoglaló infografikák nagyon viccesek, mégis naprakészek, és a tisztelet hangja szól belőlük, valódi emléket állítva nagyjainknak.

Fotó: Hype And Hyper

A fentiekhez hasonló, hommage-nak is beillő munkákat leszámítva a csapat szinte minden anyaga szorosan kötődik Budapesthez. Így például nemcsak a legendás Kontrollt jegyző Antal Nimródot kötötte le a budapesti metrók világa: ők is egy csomó olyan részletet vizsgáltak meg, amely mellett nap mint nap elmegyünk. Figyelmük számos területre kiterjedt, legyen szó az állomások színeiről vagy székeiről.
Hamarosan a négyes metró állomásairól is megjelenik egy régóta várt anyaguk.

Fotó: Hype And Hyper

Érdemes még náluk nézelődni, hiszen további, teljesen eredeti kreatív anyagokat, na meg - a tágan értelmezett design világából származó - különféle naprakész infókat is találhatsz az oldalon.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Mellesleg már alig várjuk, hogy megnézhessük a 4-es metróvilágát újraértelmező anyagot, úgyhogy hajrá, srácok!

UPDATE: a 4-es metrós anyag készen áll, nálunk láthatjátok először!

Hasonló tartalmak