Eddig egyetlen vegán cukrászdáról tudtunk Budapesten, néhány hónapja viszont megnyitott a második is Édes Élet néven. A Jászai Mari tértől csupán néhány lépésnyire található üzlet elképesztő finomság-repertoárt kínál, az ízek pedig olyanok, mintha lágyan hegedülő angyalokat csókolgatnánk. De tényleg, a gasztroforradalom e különleges spin-offjai ellen még a mindenevőknek sem lehet semmi kifogása.

Annak ellenére, hogy manapság olyan furcsaságok is történnek a világban, mint az, hogy amerikai szülők a Trónok harca szereplőiről nevezik el a gyerekeiket, mégis sokan még mindig kikerekedett szemmel néznek azokra, akik nem esznek állatieredetű ételeket, tehát vegánok. Ez persze őket egy cseppet sem zavarja, a növényevők boldogan élnek, hiszen egyre több helyen tudják kielégíteni kulináris igényeiket - sőt úgy tűnik, hogy különleges étrendjük szintén részévé vált a gasztroforradalomnak (végre). A Jászai Mari térhez közeli

Édes Élet vegán cukrászda erre remek példa.

Bár nehéz elképzelni, hogy tej, tojás és méz nélkül is lehet süteményeket készíteni, ez a hely mégis elképesztő választékot kínál vegánédességekből. Az egy cukrászos helyen a budapesticukrászdák híres klasszikusait ehetjük rendkívül pénztárcabarát árakon, és ez itt tényleg nem kamu.

De menjünk szépen sorjában.

A pultban kókuszgolyó (150 Ft), almás pite (250 Ft), meggyesrácsos (250 Ft), mogyorós bon-bon (100 Ft), karamellás karob bon-bon (100 Ft), aszaltgyümölcsgolyók (150 Ft), somlóigaluska (450 Ft), kókuszos-mazsolás pohárkrém (350 Ft), dió torta (300 Ft) és házikrémes (190 Ft) található. Ezek mindegyike teljeskiőrlésűlisztből, barna nádcukorból készül. Különleges alapanyagnak számít még a karob, amely nem más, mint a szentjánoskenyérfa őrölt magja. Ezt a csoki alternatívájaként használják itt, és egy nagyon enyhe mellékízen kívül (ami egyáltalán nem rossz, sőt) szinte észrevehetetlen. Ennek az alapanyagnak a különleges tulajdonsága, hogy már a bibliai időkben felfedezték jótékony tulajdonságait (ami főleg magas A vitamin, B vitamin és kálciumtartalmának köszönhető), és elkezdték édesítésre használni. A legenda szerint, Keresztelő Szent János ennek a termésnek köszönhette életét a sivatagi bolyongásai során. A magokat egyébként akkoriban fizetőeszközként is használták.

Megpróbáltunk mindent megkóstolni, és azt kell, hogy mondjuk, semmiben nem kellett csalódnunk. Aprócska eltérések persze vannak: például a krémes ugyan lágyabb, mint amilyennek a mindenevők ismerik, de cserébe igazi vaníliából készült (ezt a kis fekete pontokból lehet látni), a torták esetében pedig egyértelmű a szójatej jelenléte, de nem mondhatnánk, hogy rosszabb, mintha egy bolti, szanaszét pasztőrözött és tartósítószerezett löttyből készült volna. Az elfogultságtól mentes kóstolócsapatunk 50%-a egyébként mindenevő volt, a másik 50% pedig vegán, és még így is mindkét oldalon pozitív meglepetéseket könyvelhettünk el.

Azt nem tudjuk, hogy a szeretet, titkos összetevőként, milyen arányban szerepel a süteményekben, az viszont biztos, hogy a tulajdonos és egyszemélyes cukrászkommandó: Homa Gábor a lehető legnagyobb lelkesedéssel és meggyőződéssel süt. A mester néhány hónapja egyébként felesége ösztöntöző erejének engedve vágott bele a vállalkozásba megelőlegezve a vegánoknak az egyre növekvő létszámot, de még mindig nem biztos benne, hogy jó ötlet volt őszintének lenni a növényi összetevőkkel kapcsolatban. Elmondta, hogy ez a fajta őszinteség nem mindig tesz jót a vállalkozásnak, hiszen még mindig sok tudatosan rosszul táplálkozó embertársunk van, akik idegenkednek ettől az étrendtől, és képtelenek elképzelni, hogy a jól megszokott recepetek hatáskörén kívül is létezik cukrászat. Eláruljuk, létezik, és simán versenyképes.