Nincs olyan hét, amikor ne jelenne meg Budapestről valami érdekesség a világsajtóban, ne kerülnénk fel egy-egy turisztikai sikerlistára. Így volt ez most is: a CNN online felületén publikáltak egy anyagot a legtöbbet fényképzett városokról, nevezetességekről. Sereghajtók lettünk.

Tavaly év végén az Instagram a hashtagek alapján készített egy 10-es listát a legsűrűbben fotózott spotokról, mely szintén elég meglepő eredményeket mutatott: az első helyen a bangkoki Siam Paragon bevásárlóközpont állt, második lett a New York-i Times Square, majd Disneyland következett. Európa sehol sem volt ebben az összeállításban. A képmegosztó közösség növekedésével persze változott a felhozatal.

A CNN a Google geolokáción alapuló Panoramio nevű website adatait dolgozta fel:

15 000 várost és ezek nevezetességeit vizsgálta meg aszerint, hogy honnan csekkoltak be a legtöbben. Az Instagramos adatoktól eltérően a Google alapján Európa a turisták legkedveltebb kontinense, hiszen az első helyen álló New York után nyolc európai város következik.

1. New York (Guggenheim Múzeum)2. Róma (Chiesa Trinitá dei Mondi) 3. Barcelona (Guell Park) 4. Párizs (Moulin Rouge)5. Isztambul (Kiz Kulesi) 6. Velence (Ponte dell'Accademia) 7. Monte Carlo (Hotel de Paris) 8. Firenze (Piazzale Michelangelo) 9. Buenos Aires (Caminito) 10. Budapest (Szent István-bazilika)

Tehát az ide látogató turisták (és remélhetőleg a városlakók is) büszkék arra, ha becsekkolhatnak a neoreneszánsz plébániatemplomból, vagy közeléből. Azért egy sebből vérzik a CNN anyaga: hiába a Hild József és Ybl Miklós tervei alapján épült Bazilika került a toplistára, az anyagban a Parlament képe szerepel. Igaz, a két épület kupolái egyforma magasak, de azért nem szerencsés összekeverni az Országházat a Bazilikával, melynek számtalan érdekességéről mi is írtunk már.