Hipermodern, alacsonypadlós spanyol villamosokkal bővíti a BKK flottáját és ezzel egy időben elkezdik lecserélni az elavult járatokat, melyek fölött már rég eljárt az idő. 2015 őszén érkeznek az első fecskék, majd további két hullámban szállítják Budapestre az összesen 37 darab korszerű villamost.

Igazán nosztalgikus érzés felszállni a régi típusú sárga járművekre, de lássuk be, a sokat támadott hannoveri és Combinovillamosok sokkal gyorsabbak, biztonságosabbak és konfortosabbak. Igazán érett már egy nagyobb szabású csereakció, ami úgy néz ki két éven belül meg is valósulhat. Kétféle hosszúságú járműt terveznek: az egyik 34 méter hosszú, a másik 56 és teljes hosszukban átjárhatók.

A beruházást az Európai Unió Kohéziós Alapja, a Magyar Kormány és a Fővárosi Önkormányzat finanszírozza.Megújul a 3-as villamos vonala, kiépül a Budai Fonódó villamoshálózat, új pálya épül a Margit híd és a Batthyány tér között és a több. mint 13 kilométer hosszú 1-es villamos vonalára is a modern spanyol szerelvényeket küldik majd.

A tervezett érkezések:

2015 szeptember: az első 34 méteres villamos érkezése Budapestre
2016 március: az első 56 méteres villamos érkezése Budapestre
2016 május: a 37., utolsó villamos érkezése Budapestre

A Budapesten forgalomba kerülő CAF Urbos3 villamosok azonos típuscsaládba tartoznak az Európa számos városában (Granada, Zaragoza, Málaga, Besancon, Belgrád, Nantes) már használatban lévő járművekkel. Az új kötöttpályások végre a több, mint 40 éve kitartóan zakatoló villamosok helyébe léphetnek, hogy ezzel modernebbé, haladóbbá tegyék a városképet. Gyors, kényelmes, a közúti forgalomtól a lehető legtöbb helyen elkülönítve közlekedő, nagykapacitású, halk járművekről beszélünk, melyek akadálymentesítettek és környezetbarátok.

Várjuk az újhullámos villamosokat, nem bánván, hogy az öreg darabok már csak álmukban fognak csöngetni egy picit.