A BalconyTV egy online videósorozat, amely arról szól, hogy ismeretlen zenészek játszanak a világ nagyvárosainak erkélyein, különleges effektek és playback nélkül. A kezdeményezés 6 éve indult “poénból” Írországban, azóta pedig Edmontontól Szentpéterváron át Szöulig mintegy 40 város csatlakozott az immár franchise szintre nőtt zenei projekthez. A legújabb tag Budapest. 

Ma egy dublini erkény, másnap a világEgy erkély több szempontból is remek hely: firss a levegő, nincsenek unalmas falak, és zenélgetésre is tökéletesen alkalmas. Ez az alapötlet hozta meg a BalconyTV-nek (továbbiakban: BTV) a teljesen véletlen sikert. A Stephen O’Regan által elkezdett projekt 8 évvel ezelőtt indult el azzal a céllal, hogy a művészet jegyében egy erkélyről kis videó-szösszeneteket forgatnak majd a járókelők és az elhaladó autókkal a háttérben. O’Regan az ügy érdekében elkezdte meghívogatni zenész barátait, és a dolog olyan megdöbbentően jól sikerült, hogy egyszer csak özönleni kezdtek a megkeresések. Az ötletgazda maga is meglepődve vakarta a fejét a siker láttán.

A projekt szinte egyik napról a másikra komoly zenei vállalkozássá fejlődött. A dolog ma a TED-hez hasonlóan franchise rendszerben működik, és 6 kontintensen 50+ város vesz részt a különböző erkélyjelenetek gyártásában. Ezek a performanszok azért különlegesek, mert minimális technikával “élőben” kerülnek rögzítésre hozzáadott mesterséges effektek nélkül, így a végeredmény csak a megkomponált zenéről, az üzenetről és a hangulatról szól.

A BTV már csak a művészeti értéke miatt is megéri nézegetni, de extra ajándék, hogy bepillantást nyerhetünk tőlünk távoli városok zenei életébe olyan helyi előadókon keresztül, akikre amúgy valószínüleg soha nem találnánk rá netszörfözés közben - hacsak nem írjuk be véletlenül azt, hogy Grozd'Ya Vinogradovy.

Budapest is csatlakozottIdén Budapest is csatlakozott a szinte mozgalomnak számító BTV hálózatához, ami nem alaptalan: az egyre izgalmasabb budapesti zenei életnek igenis van mit adnia a nagyvilágnak, az új platformunk pedig tökéletes a tehetségünk fitogtatására, hiszen összesen 50 milliós nézettséggel rendelkezik.

A BTVbudapesti indulása Horváth Renátó nevéhez fűződik, aki másfél évig Tel Avivban volt a BTV-munkatársa, és barátai kényszerítő ereje vette rá, hogy itt is megcsinálja, amit megkövetel a zeneipar. Az Atelier/Tip Top jó helyszínnek tűnt a forgatásra, így hát Somló Dani (booking, co-producer), Tóth Dorottya (műsorvezető), Stámusz Ferenc (hang) és Brautigam Bertold (operatőr) csatlakozása után belevágtak.

Atelier (bezárt)
Cím: 1053 Budapest, Kecskeméti utca 3.

A csapat reméli, hogy fel fogja ez a csatlakozás kavarni a hazai zene állóvízét, hiszen rengeteg tehetséges zenekar van, akik nevetségesen kevés figyelmet kapnak. Hely pedig mindenkinek van, stílusbeli megkötések ugyanis egyáltalán nincsenek.

Változatos lesz a budapesti műsorAnnak ellenére, hogy BTV szereti, ha egy-egy erkély válik ikonikussá egy adott városban, valószínűleg elkerülhetetlen, hogy időnként költözzenek, illetve Budapest kivételes vizuális adottságait, és gyönyörű erkélyeit figyelembe véve valószínűleg nem is kellene megmaradni mindig ugyanazon a ponton. Ráadásul esélyes, hogy a műsorvetező, Dorottya mellett felbukkannak majd néha vicces beugrók, tehát úgy tűnik, a műsor nem lesz unalmas. A videókon kívül egyébként különböző eseményeket, koncerteket, élő streameket is terveznek, amiktől folyamatosan érdekes tud maradni a projekt. Kezdetnek mindjárt egy ígéretes Launch Partyval indítanak a Központban.

A budapesti forgatások nyelve a tervek szerint végig az angol lesz, megelőlegezve, hogy rendegeteg külföldi lesz kíváncsi a zenekarainkra. Persze, ha valakivel nem lehet majd angolul egy szót sem váltani, akkor marad a magyar nyelv és a feliratozás.

Egy magyar zenekar, az Ivan & The Parazol egyébként épp most debütált a londoni BTV-n, amiről a VS.hu videót is készített.

Rengeteg a terv arra vonatkozóan, hogy kikkel akar a BTV forgatni a jövőben: a listán olyan zenekarok szerepelnek, mint a Turbo, Blahalouisiana, The Qualitons, Harcsa Veronika, Járai Márk (Halott Pénz), Subscribe, Musica Moralia, Belle Belle, Manoya, Grand Mexican Warlock és az Óriás. Amúgy pedig a csapat türelmetlenül várja a különböző feltörekvő zenekarok megkeresését e-mailben.