Mára nem titok, az Erzsébet teret és környékét ellepték a fehér lepkék. Az apropó sem csak egy önálló gerilla-kampány: a légies pillangók a nagy színes Lepke körül rajzanak, mely már idő előtt a 2014-es Budapesti Tavaszi Fesztivál szimbólumává vált. Hogyan kapcsolódnak össze egymással, illetve a fesztivállal? Utánajártunk!

A kis fehér pillangók titka

A fehér pillangóraj reggel nyűgözte le a munkába induló embereket, az ébredő Budapestet: a Deák tértől egészen az Andrássy út elejéig ott vannak mindenhol, minden lámpaoszlopon, kerítésen, stratégiai ponton. Már napokkal az akció előtt kaptunk egy fülest, hogy
Németh Edina

-
akinek már írtunk tavaszköszöntő gerilla-installációjáról

- újra beveszi a Deák tér környékét. Most virágok helyett pillangókkal operál, s bár nagyon kevés ideje volt a tervezésre és megvalósításra, a reggeli látvány önmagáért beszélt. Mi még az éj leple alatt kifaggattuk Edinát az éppen készülő projectről:

“Valószínű, hogy a virágos akcióm kapcsán találtak rám a szervezők, s mivel az is március első napján volt, rohamtempóban kellett kitalálni a Tavaszi Fesztiválra és az óriási Lepke köré szervezett gerillát. 15 000 darab fehér lepkét fogunk felszerelni, körülbelül 15-en vagyunk rá, mozgósítottam, akit csak tudtam. A cél a figyelemfelkeltés az újraépített környékre, a nagy “anya” Lepke támogatása és persze a szépséges látvány. Senkinek sem kell izgulni, a megmaradt pillangókat leszedjük majd és figyelünk rá, hogy ne szemeteljünk. Már kirakás közben azt tapasztaltuk, hogy biztosan sokan visznek majd emlékbe lepkéket.” Nekünk egyből az jutott eszünkbe, hogy üzenni is lehet a papírokon…sőt akár, kreatív street artosok

is továbbfejleszhetik az installációt.

A nagy “anya” Lepke

Aki nap mint nap áthalad az Erzsébet téren, biztosan sokat latolgatta már, hogy mi az a színes színpadszerű képződmény, amin szorgosan dolgoznak immár

egy

hete. Hallhattunk már Lepkeházról, de hogyhogy nem repülnek ki a lepkék egy nyitott faépítményből? A megfejtés abban rejlik, hogy szó sem lesz valódi pillangókról, a monumentális színes falepke a Budapesti Tavaszi Fesztivál Lepkeház teátrum névre hallgató epicentruma lesz. A lélegzetelállító, faszerkezetű pillangót a
Hello Wood

csapta álmodta meg, s minden időbéli korlátot felrúgva, tervezéssel és összeállítással együtt csupán két hónapot vett igénybe a project.

“Emberpróbáló feladat volt egy olyan lepkét tervezni, ami gigantikus méretű, nagyon stabil, könnyen megtekinthető az egész szerkezete, mégis légies tud maradni. A pillangóhoz a szépséget, esztétikumot, repülést, könnyedséget és mindemellett a tavaszt kötjük. Mindezt össze kellett foglalnunk egy 20 köbméter fából ácsolt hatalmas pillangóval, melyet 27 tonnával súlyoztunk le. Bár egy hangárban már részben össze lett állítva, először itt, a helyszínen láttuk egyben a művünket. Elvileg három napig tartanak majd előadásokat, programokat a Lepkeház szárnyai alatt, az építmény, reméljük, marad még. Sőt a tervezés lehetővé teszi, hogy máshol is felállítható legyen. Fesztiválokon, vagy akár a Fővárosi Állatkertben. Nem mondom, hogy oda fog röppenni bárhova, pillanatok alatt, de mobilis. Szél sem tépázhatja meg, ha nagyobb áramlatok jönnének, a ponyvaborítást úgy oldottuk meg, hogy ki lehessen engedni. Az eredeti helye a Bazilika előtt lett volna, de a burkolat és az elhelyezkedés miatt sem lett volna ideális. Az Erzsébet tér tökéletes B terv volt.” - mondta Huszár András, a Hello Wood csapat építésze.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál további szimbólumai

A Hello Wood még két látványos tervvel támogatja a fesztivált, melyek egyike a Hősök terén felállított, szintén csúcsminőségű fából készített, Philips fénytechnikával felturbózott Budapest felirat. Zoboki Gábor, a MÜPA építészének segítségével alkották meg a turisták favoritját, a masszív, minden szögből jól mutató feliratot. Gondoljunk csak bele, már a Szigetes, egyszerűbb verzió is milyen hatással van a fotómániásokra; de ez a sokkal kidolgozottabb változat már most több ezer Instagram és Facebook postot generált. Huszár András elmondta, hogy ugyancsak mobil építményről van szó, tehát a Tavaszi Fesztivált követően akárhol felbukkanhat majd. A Budapest betűk szivárványszínben és nemzeti trikolórban is pompáznak esténként. Továbbá hat piros, fesztivál-promotáló kockát is elhelyeztek a város fontos csomópontjain.

Budapest installation - Budapest Spring Festival 14 from Hello Wood on Vimeo.

Most már csak a bárányfelhős, napos időért kell fohászkodnunk, hogy sokáig csodálhassuk mind a kis lepkéket, mind a Lepkeházat és Hello Wood többi installációját.

Lepkeház Facebook event