A Jászai Mari tértől és a Kossuth tértől is körülbelül egy percre található a belváros egyik legnagyobb közparkja. Eddig nem számított túl csalogató helynek, de a felújítás után kortárs tájépítészeti megoldásokkal teletűzdelt, kellemes, pihenős tér lett. A WLB a tervezők társaságában járt utána, hogy mi változott. Eláruljuk: sok minden.

Mint a budapesti parkokról készült mega-összeállításunkból is kiderül, a belváros nem kifejezetten bővelkedett piknikezős-kiülős helyekben. A környékbeliek eddig leginkább a Margit-szigetre jártak futni, napozni, focizni. Lassan viszont rá sem ismerni a kerületre: a közelmúltban megújult a Kossuth tér, a város így egy egyszerre reprezentatív és kizöldült teret kapott, valamint a galériáiról és árnyas fáiról ismert Falk Miksa utca környéke is megszépült a közelmúltban, az utca végének új színfoltja pedig az utca névadójával névrokon Peter Falk, azaz Columbo (és a Kutya névre hallgató basset hound) szobra.

Eddig talán a nemrégiben felújítottKossuth tér "árnyékában" bújt meg a közeli Olimpia park, ahol eddig egy benzinkút, elhanyagolt zöldterület és kissé lepusztult sportpálya "vendégszeretetét" élvezhettük, de most a környékbeliek új kedvence lehet.

A felújítás során viszonylag egyszerű volt a funkciókról dönteni, meséli a We Love Budapestnek a helyszíni bejárásunk során Sándor Tamás táj- és kertépítész, a tervezéssel megbízott S-TÉR Kft. vezetője és Fischer Márta, aki a park tervezőcsapatát fogta össze.

A parkba egy széles, fa és beton felhasználásával épült kapun keresztül lépünk be, amely helyet ad egy - a nyári melegben igencsak hasznos - párakapunak is. A beton "dobozokban" kapott helyet a parkőr helyisége, a mosdók és egyéb kiszolgálóhelyiségek, ezek azonban teljesen megbújnak a merev építészeti tömegeket feloldó légies pergolák alatt.

A bejárattól balra, a látszóbeton felületen homokfúvással készült kis pontok adják ki a világ térképét, azon pedig fém körök jelölik az olimpiák és paralimpiák helyszínét és évszámát, a pergolák alatt, a beton támfalon pedig azok az olimpiai sportágakra utaló sziluettek láthatóak, amelyekben a magyarok érmet szereztek. Az építészeti rész a DOP Architecture munkájának eredménye.

A tér középső, reprezentatív részét a parknak nevet adó "olimpiai gondolat" jegyében alakították ki. Középen álló kő és bronz alapanyagúOlimpiai emlékmű(1996) és ennek tengelyében, a Duna felé a Szimbólum című, acélból készült szobor (2014) - mindkettő Mihály Gábor alkotása. A budai oldalról is jól látszó ötkarika piros-fehér-zöld festést kapott.

Az oszlop körül minden az ötös számra, az ötkarikára utal: a burkolatba süllyesztett vízmedencék és a csobogók száma, elrendezése, a megvilágítás színei. Szintén ehhez a középső területhez, vagyis az Olimpikonok teréhez tartozik az a fal is, ami az aranyérmes nyári olimpikonjaink dicsőségét hirdeti.

A park déli oldala a sporté és a játéké: a kis Jordanek és C. Ronaldók kedvence lesz a benzinkút helyén található, öntöttgumi borítású kosár- és focipálya, a fennmardó területen pedig játszótér kapott helyet, nem is akármilyen.

Természetesen mindenütt védőborítás, különböző játékok, de az igazi különlegesség egy hajót formázó mászóka, ami az egykori Maros folyami hadihajó formáját idézi. Ez nem valami hidegháborús logika eredménye, egyszerűen utalás a frissen felújított Lajta monitorra, ami hamarosan múzeumhajóként fog működni a Parlament melletti látogatóközponthoz kapcsolodóan. A két szép hajó, a Lajta és a Maros az Osztrák-Magyar Monarchia első folyami hadihajói voltak, melyek 1871-ben készültek az Első Magyar Pest-Fiumei Hajógyárban.

A park északi része a nyugizóna, ahol fűre lépni, sőt feküdni is szabad: szerintünk egy hét sem kell és tele lesz piknikezőkkel.

A négylábúakkülön futtatót kaptak az északi oldalon, amit a tervezők a kutyások megkérdezése után alakítottak ki, így helyet kapott itt ivókút, a szagokat "elnyelő" zeolit burkolat és dupla bejárati kapu is.

A park körüli terület is totálisan más képet fest, mint néhány éve: a környékbeli utcákat új térkő fedi, a Duna felőli oldalon széles promenád köti össze a Margit hidat a Kossuth térrel. Az Olimpia park sokkal élhetőbb és szebb lett. Megnéztük, szerettük, használjátok ti is.