Örök emléket állítani íróknak, költőknek vagy éppen hadvezéreknek szoktak. Van kivétel is: Budapesten szobrot kapott a színész Peter Falk, vagyis sokkal inkább az általa megformált Columbo hadnagy és hű társa, a Kutya névre hallgató basset hound. Nem államférfi és nem hős egyik sem, de a szobor szerethető.

A rendőrök karakterei a filmipar leginkább kimunkált figurái közé tartoznak: az egyik elmegyógyintézet-szökevény bécsiek nyomában van (tartozékok: német juhász, sárm, olasz sportlimuzin), a másik München környéki piti bűnözőkre sújt le (tartozékok:

Harry, szürke zakó, német sportlimuzin), a harmadiktól Hawaii gonosztevői zokognak (tartozék: helikopter, dobermannok, piros olasz sportkocsi). Nem beszéltünk San Francisco, Miami vagy a szicíliai kisvárosok bűnüldözőiről. Mind más karakter és belevésődött a kollektív emlékezetbe.

Gyűrött ballonkabát, drapp öltöny, kócos haj, örökké szájban lógó szivar, Peugeot 403-as Cabrió, olasz család, mégegyutolsókérdés, sose látott feleség: igen, ő Columbo! A tökéletes kispolgár, a szétszórtnak tűnő és mindig háttérbe húzódó Los Angeles-i nyomozó. Nem verekszik úgy, mint a texasi kopó és látszólag olyan szerencsétlen, mint Frank Drebin. (Egyébként bár sosem hangzik el, de Columbo keresztneve szintén Frank.) A gyilkosok mindig intellektuális, jól szituált és néha egészen udvarias, kedves karakterek, de a szofisztikáltan kérdező hadnagy eszén egyik sem tud túljárni.

Az amerikai sorozat rendkívül népszerű lett nálunk is, de szobrot nem ezért kapott a főszereplő és kutyája. A megújult Kossuth tér és a szintén megszépült Olimpia park közelében álló Falk Miksa utcanévadója 19. századi író, hírlapíró és politikus, az egykor szebb napokat megélt Pester Lloyd főszerkesztője. Közte és a színész között valószínűleg csak névrokonság áll fent, de szerintünk nincs semmi baj azzal, ha egy városi legenda kap szobrot. Mi bírjuk.