Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

kultúra

szerkesztés

Az igazi Grand Budapest Hotel

Szerzők

  • Tucsni László

2014. 03. 19. 1:00

Az elmúlt hetekben világszerte nagyot robbantott Wes Anderson új filmje, mert olyan világsztárokat tudott együtt mozgatni a vásznon, mint Ralph Fiennes, Bill Murray, Tilda Swinton, Edward Norton, vagy Harvey Keitel, de közben mégis sikerült egy bonyolult történetből a közönséget szórakoztató, a kritikusokat lenyűgöző opuszt létrehozni. A fiktív világban játszódó sztorit Stefan Zweig művei inspirálták, a középpontban pedig – meglepő módon – a Grand Budapest Hotel áll, ami pontosan megfelel a mai Corinthia Hotel Budapestnek. Ezt eddig is tudtuk, de most már a The Telegraph is rájött.

Már régen csak a budapestiek rágódnak azon, hogy Wes Anderson leforgatott egy Grand Budapest Hotel című filmet anélkül, hogy akár egy snittet is lőtt volna a Hősök teréről. Valószínűleg azért, mert a film Zubrowka országában játszódik, a magyarokat pedig legfeljebb a Jeff Goldblum által alakított Kovács Vilmos ügyvéd (akinek a neve kalapemelés a két csodálatos operatőrünk Zsigmond Vilmos és Laszlo Kovacs előtt) képviseli. A nézők világszerte inkább Ralph Fiennes karrierjének eddigi legviccesebb alakításával törődnek, és a film berlini Ezüst Medve-díjával.

Ezzel együtt a The Telegraph újságíróját sem hagyta nyugodni, hogy mégis mit keres a film címében Budapest, ha ennyi erővel a lengyel vodkaiparnak is adhatna egy nagy lökést a Grand Hotel Zubrowka névvel, és annyira megfogta a dolog, hogy rövid időn belül három cikket is szentelt a témának.

Mert Alex Gibneyt és Michael Moore-t megszégyenítő alapossággal Adrian Bridge kiderítette, hogy a filmben szereplő szálloda valójában a Nagykörúton a Király utcától pár lépésre található Corinthia Hotel Budapestre akar utalni. Sherlock Holmes véréről van szó, tehát a nyomozás itt nem állhat meg: alaposan összefoglalja a hotel kacifántos történetét, amit egyszer már mi is megtettünk az elnöki lakosztály látogatása közben. Bridge megemlíti az 1896-os alapítást, a korai mozitermet, az első világháború előtti aranykort, a két világháború közötti ezüstkort (amit a film is felidéz), olyan vendégeket, mint Vaclav Nizsinszkij és Josephine Baker, a 40-es évek Gestapo-bázisát, az 56-os forradalmat és a szocializmust, amikor előkelő kirakathotelként fogadta a sztárvendégeket, például Mihail Gorbacsovot. Arról is szó esik, hogy nem élte túl a rendszerváltást és az 1991-es bezárást követően egészen 2003-ig ki sem nyitott, amikor érkezett a máltai Pisani család, és a ráaggatott Cointhia névvel ismét feldobta a neve mellé az öt csillagot.

A történelmi gyorstalpalónál azonban sokkal érdekesebb, hogy miket mesél a filmbéli Gustav H. szerepét teljes állásban művelő Ungár Tamás, aki „concierge” a mai Corinthia Hotel Budapestben. Az ő magyar nyelvre elég nehezen lefordítható munkaköre (nekünk legfeljebb a szállásmester jutott eszünkbe) olyan, mintha egy minden helyzetre felkészült komornyik lenne, akinek mindig annyi főnöke van, ahány vendég éppen a szállóban tartózkodik. „Mindegy, mit kérnek tőlünk a vendégek, nem szeretünk nemet mondani. Ha nem tudnánk megadni, amire vágynak, nem jönnének vissza később” – mondta a The Telegraph-nak Ungár Tamás.

És ha már belekezdett, el is mesélt néhány nem túl hétköznapi kérést: egyszer az éppen frissen eljegyzett pár éjfélkor (valószínűleg A nagy Gatsby után szabadon) 100 szál rózsát rendelt a szobájába, és leszögezték, hogy nem ártana, ha a kérésük egy órán belül teljesülne. Egy másik vendég az Állami Operaház esti előadásán akart szerepelni, és annak ellenére, hogy az illetőt nem hívták Plácido Domingónak, így is elintézték neki. Persze nem csak kőgazdag félőrültek hóbortjaival kell megbirkózni: egy amerikai hölgy azzal állt elő, hogy segítsenek megtalálni a húgát, aki a kommunista hatalomátvétel idején, a nővérével ellentétben, nem disszidált a tengerentúlra. Bármilyen valószínűtlennek hangzik, Ungár Tamás szerint sikeres volt a nyomozás, és a két hölgy 40 év szünet után a hotel kávézójában találkozott először.

Fotó: Balkányi László

Egy másik cikkben Adrian Bridge a Gresham Palotában található Four Seasons Hotel concierge-ét, Andrási Mártát kérte meg, hogy egy jó sztorival dobja fel a cikket, amelyben röviden leírja a Gresham Palota történetét. Ez különösebb gondot nem jelentett, mert az egyik vendég egyszer azt találta ki, hogy korán reggel duplán sokkolja a csaját: egy huszárnak öltözött pincér fújt reggel ébresztőt, és ezután, hogy a halálra rémült lány lélegzethez se jusson, azonnal meg is kérte a kezét. Persze, hogy igent mondott.

A harmadik cikk egy viszonylag hosszú interjú volt három szereplővel: a már említett Andrási Mártán és Ungár Tamáson kívül még egy concierge is beszállt: Molnár-Fritsch Lóránt a Boscolo Budapestből. A brit újságíró összesen 14 kérdést tett fel, és ezek között bőven akad halálra unt klisé, mint például az, hogy melyik a legjobb étterem. Ha csak két héttel később készül az interjú, itt az Onyx és Costes mellett a friss Michelin-csillagos Borkonyha is biztosan kapott volna említést. Azért az eredeti gondolat halvány szikrája is feltűnik, amikor felmerül, hogy a híres látnivalók közül melyeket érdemes inkább kihagyni. Utóbbinál a távolság miatt a Memento Park kerül elő, és a Citadella a nagy tömeg miatt. A tömeget nem kifejezetten értjük, bár tény, hogy a katonai bunkernél ezer érdekesebb helyet lehet találni a városban, és a pálmafaágat szorongató női alak attól sem lesz érdekesebb, ha két méterről nézünk farkasszemet vele.

Mondanak meglepő dolgokat is, mint hogy a Városliget termálvize segít a vízilovak termékenységén, a Széchenyi-fürdő tetején pedig van egy VIP-részleg, ahol különleges masszázs és wellness sessionök repítenek át a Nirvána közelébe. A legjobb – turisták körében nem közismert – bárnál a Kiosk és a Boutiq'Bar kiemelése teljesen jó döntés, de ha a Bazilika előtti DiVino nem vonz be sok külföldit, akkor Wes Anderson sem szereti a vászon közepére komponálni a filmjeinek szereplőit.

Wes Anderson // Centered from kogonada on Vimeo.Persze a világbajnok fürdők közül a Széchenyi, vagy a Veli Bej sem maradhat ki a must-see helyeknél, ugyanúgy, mint New York Kávézó, a Szépművészeti Múzeum, vagy a Spíler. Az egészből pedig megint az derül ki, hogy a város nem attól lesz vonzó a külföldieknek, hogy Wes Anderson itt forgatja a filmjét, vagy éppen hány A-listás hollywoodi híresség futkározik a budai hegyek és a Korda Filmstúdió között.

Ha szeretnél nyerni egy Mendl's csomagot a Corinthia Hotel Budapest finomságaival, játssz velünk és válaszold meg az alábbi kérdést.
Mi a foglalkozása Agathának a filmben?A. tolvaj B. cukrász C. szakács

A helyes válaszokat péntek délig várjuk kommentben.

Hasonló tartalmak

Admin mode