A luxus kifejezetten taszító is lehet, ha azt olyan erővel tolják az ember arcába, hogy a csillámportól két centire sem lát már maga elé. A tavaly ősszel nyitott il Bacio di Stiléből ezt pont ki is nézhetnénk, ha abból indulunk ki, hogy az Andrássy út 19. környékét napról napra elárasztja férfiparfümmel. Ezek után az ember azt várná, hogy egy ilyen hely kávézójában habtestű sellők ezüst tálcán hordják körbe az illóolajokkal locsolt és egy másik galaxisból származó Nap sugaraival érlelt szőlőfürtöket. Leküzdve az előítéleteket bemerészkedtünk az il Bacio kávézójába, és csalódtunk egy pozitívat.

Ahol a pult is színváltósElőször is azért, mert szerencsére nem gondolták túl a kávézó berendezését: a földszinten, a bejárattal szemben, az első nagyobb üres térbe ledobtak egy alaktalan pultot és körberakták bárszékekkel. Hasonlóan az áruház kirakataihoz, a pult dekorációja mindig az éppen aktuális évszakhoz alkalmazkodik, így most éppen műfű és az ébredő természetről árulkodni próbáló virágok és egy bozótszerű képződmény fogad minket.

Hogy a pult se maradjon ki a díszítős-dekorálós őrületből, be lehet állítani azt is, hogy éppen milyen színt vegyen fel. Így Valentin-napon például vörös lett, Szent Patrik napon pedig gond nélkül kap majd zöld színt.

Szóval maga a pult látványos és passzol abba a közegbe, ahol valószínűleg az angol királynő is bármikor szívesen szürcsölgetné ötórai teáját. Néhány önálló asztal tovább erősítené a kávézó jelleget, mert az il Bacio Caffè így inkább egy sokcsillagos nyugati hotel bárjára emlékeztet: a fővárosi romkocsmák, újhullámos és régivágású kávézók közé biztosan nem illeszkedik be.Királyok kajájaPedig a kínálat kísértetiesen hasonlít arra, amivel egy jobb belvárosi kávéellátó dolgozik. Az igazi királyi reggelis akcióval 900 Ft-ért a világ egyik legjobb kávéjával és friss croisant-nal lehet indítani a napot, aminél úgy 300 évvel ezelőtt valószínűleg XIV. Lajos sem kapott sokkal fényűzőbb menüt.Mi kétféle szendvicset (1200 Ft) kóstoltunk, melyeknek akár az Aranylabdát is bátran odaadnánk. A sonkás verzió szarvasgombás krémje úgy segít összetapasztani az ízletes húst az extrán könnyű bagettel, hogy még Jamie Oliver is sírna a gyönyörűségtől, a házilag füstölt pulykásnál pedig őszintén felmerült bennünk, hogy mákos guba helyett ennek az elkészítését kéne megtanítani az általános iskolásoknak technika órán.

Az édességek közül a dél-amerikai eredetű dulce de leche krémmel töltött és pekándióval megszórt tartletet (900 Ft) próbáltuk ki, ami kb. olyan ízvilágot hozott, mintha a vaníliát összekevertük volna karamellel. Ez alsó hangon is minden óvodás álomreggelije.

Nagyot csalódtunk volna, ha nem kerül különösen nagy hangsúly a kávéra: itt a világ egyik legjobbjaként ismert La Marzocco új modelljével főzik a Dél-Amerikából, valamint Etiópiából és Kenyából származó kávészemeket. Az espresso az olasz pörköléshez hűen elég erős volt, de a füstös íz mellett azonnal betámadott egy krémes aroma is, amivel nagyon megbékéltünk.

Egyáltalán nem lepődtünk meg, hogy az il Bacio minden nap készen áll egy mini-Royal Wedding méltó befogadására, mert olyan képet alakít ki magáról, hogy ezt el is várjuk tőle. Az pedig nem is lehet kérdés, hogy egy ilyen luxusintézménynek is helye van Budapesten, mert ugyanúgy színesíti a várost, mint a Gozsdu udvar - Kazinczy utca régió, ami annyi turista térképére tette fel az utóbbi években Budapestet, amennyit a legdrágább imázsfilmmel sem lehet bevonzani.

Az il Bacio di Stile minőségét pedig csak nagyon alapos munkával lehet fenntartani: minden pékárut helyben sütnek, a füstölt pulykás szendvicshez a konyhában füstölik a húst, a mortadella csak Olaszországból jöhet, a mozzarella pedig bivaly tejéből készülhet, különben az itteni mindenható Alessio egyszerre kap dührohamot és sírógörcsöt.

Xavi Budapestre igazoltUgyanis Alessio Vanini pontosan olyan az il Baciónak, mint Ralph Fiennes a Grand Budapest Hotelnek: ő tartja kézben a napi teendőket, és itt minden az ő ízléséről árulkodik. Tapasztalata miatt valószínűleg a legmenőbb arab sejk is rábízná magát, mert 20 éves kora óta a világ random pontjain (Spanyolországon és Dubaion át Sanghajig) olyan helyeken dolgozott, ahol még egy átlagos szoba is elnöki lakosztálynak tűnhet. Az il Bacio-projektben akkora fantáziát lát, hogy az ázsiai régiót és az 58 emeletes sanghaji Ritz-Carlton Hotel restaurant manageri állását szívfájdalom nélkül hagyta ott.

Alessio olyan embereket hozott magával, akik korábban Magyarországról a tokaji borokon kívül nem tudtak sokat. Az argentin séf, aki a kávézóért és a hamarosan a legfelső szinten nyitó étteremért is felel, a világ legjobb kilátását hagyta ott Dubaiban: a 828 méter magas Burdzs Kalifa torony éttermében tologatta a serpenyőket. A sommelier szintén olyan, mintha a borozgatás Xavija érkezett volna ide, 2012-ben Spanyolország legjobbjának választották.

Az il Bacio di Stile egy másik szintet képvisel, és továbbra sem fognak annyian keringeni a faragott kazettás mennyezetek alatt, mint a Westendben karácsony előtt két nappal. De a kávézó szerintünk akár híd is lehetne a budapestiek és az 50.000 Ft-os övcsatok között, mert itt a szarvasgombás szendvicsek és a kávéból műalkotást csiszoló Il Marzocco világában megéri legalább egyszer Ferenc Józsefnek érezni magunkat. Ezek után nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy a másfél hónapon belül nyitó l’Occhio di Stile (A stílus szeme) hány Michelin-csillagra fog pályázni az il Bacio di Stile legfelső szintjén.

Ha nagyon rákapnátok a luxusra, itt egy összeállítás a legmenőbb és legdrágább budapesti szolgáltatásokról.