A hazai kerékpársport szentélyét több okból sem ismeri a budapestiek többsége. Egyrészt az épület nem túl jó állapotban vészelte át az elmúlt évtizedeket, másrészt kissé eldugottan fekszik a Puskás Ferenc Stadion árnyékában. Még a neve is megtévesztő tehát, hiszen nem a Millenáris területén található, hanem a pesti oldalon, a név pedig a millennium idejére utal. Váncza László és csapata megőrizte és újragondolta az építészetileg értékes épületegyüttest, ahol 118 éve tekernek, őrült tempóval.

Történelmi épület
A közvetlenül a millenniumi ünnepségek előtt épült Millenáris Sporttelep avatásán részt vett Hajós Alfréd kétszeres olimpiai bajnok is, aki akkor még nem sejthette, hogy a Neuschloss Marcell és Neuschloss Ödön által tervezett épületet az ő tervei szerint építik át néhány évtizeddel később. Hajós igazi reneszánsz személyiség volt: a remek sportember építészként is maradandót alkotott.

Amikor Magyarország 1928-ban elnyerte a pálya-kerékpáros világbajnokság rendezésének jogát, őt kérték fel a sportlétesítmény áttervezésére. Hajós rajzain persze nyoma sem volt a reneszánsznak, így a modern vasbetonszerkezeteken nyugvó pálya Európában az egyik legkorszerűbb és leggyorsabb volt.

Megérett a felújításra
Az épületegyüttes állapota azonban az utóbbi időben nem éppen a fénykort idézte - a felújítására kiírt pályázat eredményét pedig a közelmúltban hirdették ki: a Váncza Műhely fémjelezte terveken megfigyelhetjük, hogy az építészek a lehető legtöbbet megőrizték az eredeti örökségből, de közben az új épület tervezésekor kortárs építészeti eszközöket használtak fel.

Pálya kint és bent
Az épületegyüttes különlegessége elsősorban az, hogy rögtön két pályát is kap a sportág: egy faburkolatú, nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas, fedett létesítményt a profik számára, valamint egy szabadtéri pályát, amelyet elsősorban az amatőr sportolók használhatnak majd.

A terv másik fő erénye, hogy megújítva, de megőrzi a Hajós-féle eredeti épületet, amelyhez harmonikusan kapcsolja hozzá a kortárs megoldásokkal teletűzdelt újabbat. Az utóbbi részben a föld alá lesz süllyesztve, az oldalsó üvegfalak mégis elég fényt biztosítanak, valamint kapcsolatot teremtenek a külső környezettel és a Nemzeti Olimpiai Központ zöldterületével.

Az új épület vasbeton födéme fölött elhelyezett, bárki által látogatható szabadtéri pálya és a körbejárható zöldtető különleges elhelyezkedésüknél fogva a szabadidő eltöltésének kedvelt helyei lehetnek a jövőben.

[wlb-program ]
A hamarosan megújuló épületegyüttest úgy tervezték, hogy ne kizárólag kerékpáros versenyeket, hanem kiállításokat, konferenciákat, koncerteket vagy tornaversenyeket is rendezhessenek benne. Kíváncsian várjuk, hogy milyen lesz, ha elkészül!