Valamikor, a 30-as években létezett egy márka, amely nagyon jó minőségű ballonkabátokkal foglalkozott. Várkonyi Géza és Várkonyi Gyula vállalkozását az államosítás lemosta a budapesti divattérképről. Két generációval később, ugyan más profillal és névvel, de a család továbbvitte az egykori hagyományt, és ismét a mindennapi eleganciát szeretnék meghonosítani a férfidivat világában Chrysomallon néven.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a klasszikus elegancia, Cary Grant és Audrey Hepburn stílusa már a múlté. Egy nagyon friss, budapesti illetőségű díszzsebkendőkkel foglalkozó manufaktúra azonban szeretné egy ilyen aprónak tűnő, mégis fontos kiegészítővel ismét a mindennapokba emelni a kifinomultságot.

Egy manufakturális keretek között működő kis csapat

most zakókba helyezhető díszzsebkendőkkel rukkolt elő. Kivitelezésük egyedi és különleges, ahogy a körítés is. A zsebkendők a legkiválóbb anyagokból készülnek (például különféle selymek, lenvásznak, batisztok), és fadobozokban érkeznek. Kétség nem fér hozzá, hogy luxuskategóriás termékekről beszélünk, olyan kiegészítőkről, amelyek szépek a szemnek, és kifinomultságról árulkodnak.


A csapat tagjai között olyan iparművészeket, dizájnereket, építészeket találunk, mint például Horváth Kata jelmez- és divattervező, Novokrescsenszkov Tamás vándornyomdász, Bartolits Dani és Lang Zoli (barlang műhely) építészek, valamint a nagy szaktudással rendelkező varrónők, akik különleges varrástechnikákkal készítik a finom zsebkendőket. Az arculat Fórizs András és Várkonyi Ádám munkája.

A 30-as 40-es évek Várkonyi Ballon márkájáról sajnos nagyon kevés forrása maradt a családnak. Ádám, az unoka kutatómunkája során egyedül egy régi vállfát és az Országos Széchényi Könyvtárban egy plakátot talált, melyet Irsai István grafikusművész készített anno. Édesanyjával (Horváth Katával, a díszzsebkendők tervezőjével) úgy döntöttek, hogy bár az elődök szellemiségében haladva, de új márkanévvel és logóval indítják el vállalkozásukat. A “chrysomallon” jelentése írásmódjától függ: egyrészt a “h” betűt használva egy aranygyapjas kost jelöl, másrészt egy Atlanti-óceáni, vascsiga nevű ősi élőlényt. Ők a mitológiai lény nyomán haladnak, a görög művészetek, regék, kultúra időtálló, klasszikus hangulatát csatolnák a szintén időtlen eleganciához, amelyet ezek a kézzel készített, vintage gyöngyház gombokkal díszített zsebkendők képviselnek.Kezdetben a webshopos rendelés lesz elérhető, de a későbbiekben akár multibrand store-okban, elegáns áruházakban is megjelennének. Hisznek abban, hogy van kereslet a klasszikus értelemben vett eleganciára, s ha már a nyakkendők kiszorultak az urak ruhatárából, legalább ezek az apró, ám hangsúlyos kiegészítők ismét közkedveltek lehetnek.

Árak: 80$-440$ Chrysomallon web Chrysomallon Facebook