Viszonylag kevesen tudják, hogy a Várhegy alatt található Alagútban még lakások is találhatóak. Fazekas János egyenesen az egyik ilyenben nőtt fel, mivel édesapja hídmester volt mintegy negyven éven keresztül. Most János maga végzi a karbantartást a Lánchídon, illetve a Váralagútban, és jóllehet 2007 óta már nem itt él, azt reméli, hogy a közelgő nagy helyreállításnak köszönhetően hamarosan ismét lakhatóvá válnak a lakások. Az itt töltött évekről, Budapest legszebb látványosságainál végzett munkájáról, és arról beszélgettünk, hogy milyen egy olyan családból jönni, ami generációk óta a város hídjaiért felel.

Könnyű a Lánchídon Buda felé sétálni anélkül, hogy túl sok figyelmet fordítanánk a Budai Váralagútra. Míg éjszaka narancsban izzó fényekben láthatjuk, és még azt is megfigyelhetjük, hogy az építőkövek megmunkálása a Lánchíd kialakításához illeszkedik, valószínűleg észre sem vesszük, hogy az Alagút mindkét oldalán ablakok találhatóak, ezek mögött pedig irodák és lakások, amelyek évtizedekig otthonokként szolgáltak.

Otthonok a Budai VáralagútbanAz Alagút 1857-re készült el Clark Ádám tervei szerint, az oldalt található helyiségek pedig a 20. század nagyobb részében egyszerre lakásként és munkahelyként szolgáltak. Hihetetlen, de a jelenlegi hídmester, aki 2004 óta felelős a két építmény állapotáért, itt nőtt fel, mivel édesapja negyven évig dolgozott ugyanitt.

Fazekas János egyik első gyerekkori emléke a padlótól a mennyezetig érő ablakok keresztül feltáruló Lánchíd látványa. Jóllehet az élet másfelé sodorta felnőttként, 2004-ben átvette édesapja felelősségteljes feladatát és visszatért gyermekkora színhelyére. A szolgálati lakás három hálóhelyiséggel és egy konyhával rendelkezik, sőt, még egy kis kertrész is tartozik hozzá a Várhegyen. Egy karbantartó helyiség is található itt, ahol néhány szükséges javítást el tudnak végezni a Lánchíd alkatrészein. Sajnos 2007-ben János kénytelen volt kiköltözni, mivel a beázás és néhány más probléma miatt a lakás lakhatatlanná vált.

Azt gondolnánk, hogy a lakás túl zajos és szennyezett; és jóllehet a falakon és az ablakokon látszanak a légszennyezés nyomai, a lakás mégsem zajosabb, mint egy átlagos belvárosi otthon. Amíg az átmenő forgalom jórészt lovaskocsikból állt, még az Alagút belsejében lévő erkélyt is lehetett használni. Napjainkban, a naponta áthaladó több tízezer autó mellett lehetetlen volna kiülni és élvezni a bűbájos teraszokat. Mivel az otthonok lakatlanok, János a mai napig dolgozószobaként használja a földszinten található irodákat.A családban mindenkiIdén ötven éve, hogy Fazekas János, illetve édesapja a Lánchíd gondját viselik. Negyven évig, 1964-től 2004-ig az édesapa volt a hídmester, az elmúlt tíz évben pedig fia tölti be ezt a pozíciót. János nagybátyja, Fazekas Imre a Margit híd és az Árpád híd mestere, így lényegében a család felel a város összes északi hídjának állapotáért. Ha a fenti három híd nem volna elég, János 1985 és 1990 között a Szabadság híd mestere volt, sőt, még nagyapjuk is ezt a szakmát választotta: ő volt a Margit híd előző mestere.

János szerint ez a munka nagyfokú megbízhatóságot és a híd technikai részleteinek alapos ismeretét követeli, de mindenekelőtt a tériszonyt kell leküzdeni, hiszen a munka része, hogy a híd legmagasabb pontjaira is fel kell mászni és gyakran végig kell sétálni a láncszerkezeten is. János viccel is ezzel, azt mondja, hogy őt azért fizetik, hogy végigsétáljon a hídon. De ez nem vicc - naponta többször bejárja a híd teljes hosszát, hogy a forgalom zavartalanul folyhasson, a szerkezet biztonságos legyen és minden hiba és graffiti el legyen tüntetve. Emellett a 350 méter hosszú Váralagút fenntartásáért is felel - itt elsősorban a megfelelő szellőzést kell biztosítani.

Fejlesztési tervek1919-ig vámot kellett fizetni az Alagút használatáért - a díjat két Clark Ádám téren álló kőépítménynél szedték (ezeknek képeit lent láthatjuk). De az idő maga is megkérte a magáét a hídtól ás az Alagúttól is, így a tervek szerint 2015-ben átfogó felújítás kezdődik mindkét építményen. A munkálatok során talán helyreállítják az Alagút irodáit és lakásait is: Fazekas János reméli, hogy a híd lábánál történő focizások élénk emlékével és a legszebb panorámával, egyszer még visszatérhet gyermekkori otthonába.