Van egy kis eldugott műhely a Dembinszky utcában, melynek finomságait egyre többen ismerik annak ellenére, hogy egyelőre kevés helyen kaphatók a szendvicseik és a batyuik. Hogyan lehetséges ez?

Mielőtt erre választ kapnánk, idézzük fel röviden a vállalkozás történetét. A Házikó mostani lakói három évvel ezelőtt kezdtek el termelői piacot szervezni, ami olyan jól sikerült, hogy később bevették Budapest belvárosát is, megalapítva a Szimplakerti Háztáji Piacot, majd a Szimpla Háztáji boltocskát.

Ezt követően merült fel a vendéglátásba integrálás gondolata, majd így született meg egy olyan feldolgozó üzem ötlete, ami valahol a háztáji és az ipari között lőhető be.

Édes és sós batyukat, melegszendvicseket készítenek mindenféle tartósítószer és adalékanyag nélkül. A portékák alapanyagait saját minősítési rendszerük alapján szerzik be gazdáktól, melyek legfőbb feltétele az igazolhatóan saját termelés, a nyomon követhetőség mellett a finom íz. Mindezt nem titkolják el, sőt büszkén felvállalják és a termékeiken fel is tüntetik, melyik termelőtől érkezett, mondjuk, a szendvicshez a kecskesajt.

A Dembinszky utcában található üzembe nem lehet csak úgy "földi halandónak" becsengetnie és vásárolnia 16 káposztás (barackos, gombás) batyut, itt a partnereknek árulják a készítményeket: a reggeli kiszállítás során kávézókba kerülnek a sütik és a szendvicsek, az esti szállítmány pedig szórakozóhelyekre viszi a sörkorcsolyákat.Napjaink társasági életének egyik megalapozói a kávék és a sörök, de a helyek nem igazán kínálnak az italok mellé alternatívát a ropin és a mogyorón kívül. Ezt a piaci rést igyekszik betömni egyedi termékeivel a Házikó. Ha az utca embere megkívánja eme a falatokat, első körben egy dolgot tehet: ír nekik Facebookon, arról érdeklődve, hogy a következő kiszállítás melyik szórakozóhelyre/kávézóba/sörözőbe érkezik, ekkor megkapja a választ, hogy holnap például az Élesztőben reggelizhet gombás batyut.

A Házikóban sült készítmények népszerűségi listáját jelenleg a batyuk vezetik. Ennek egyik oka, hogy nem nagyon lehet máshol kommersztőleltérő töltelékkel (római kömény, kolozsvári szalonna!) felturbózott batyut kapni. Akad köztük lecsós, amelybe a beleharapás után azonnal érkezik a klasszikus lecsó íz, hogy aztán tizedmásodpercekkel később a kolbásszal is lehessen találkozni.

Az árakról még nem esett szó. Az aluljárókban kapható pogácsákhoz képest drágábbak a Házikóban készült portékák, aminek roppant egyszerű magyarázata van: a pogácsák igazivajat és igazitejfölt tartalmaznak, nem adalékanyagokat, valamint gépek helyett emberi munkaerő jóvoltából kerülnek az asztalra.

Városiak figyelem! A honlapjukon található információk szerint a termelési folyamatok iránt érdeklődők találkozhatnak azzal a tehénnel, aki a szendvicsekhez készült vajhoz a tejet adta. Vagy azzal a farmerrel, aki a sajtot készítette – utóbbi előnye a négylábúval szemben, hogy vele beszélgetni is lehet az előállítás kulisszatitkairól.