Budapestre nagyon is jellemző, hogy feltűnik egy csomó hollywoodi filmben, viszont igencsak érdekes, amikor rajzfilmekben vagy animációs filmekben látjuk viszont kedvenc utcáinkat, tereinket. Természetesen erre is akad bőven példa, a különleges szerepek pedig a rajzolt műfaj egyedi lehetőségeiből adódóan gyakran torzítva, egy kis csavarral megtoldva, különleges hangulatban, vagy éppen az apró benyomásokat felerősítve jelenítik meg a várost. Összeszedtük a legkiemelkedőbb darabokat.

Vili a Veréb A Klauzál térről mindenkinek csak a park és a partinegyed perifériája ugrik be, pedig egykor volt itt színház, 2-es villamos is járt, megénekelte az LGT, sőt, Gémes József híres rajzfilmjének, a Vili a verébnek a helyszíne is ez.


A mese főhőse a Klauzál téren lakó Paraj Vilmos egy igencsak magatartás-zavaros gyerek, aki dolgozat miatt betegséget színlel, és légpuskával lövi a a verebeket. Észreveszi ezt egy madarakat etető idős hölgy – valójában Verbéna, a verebek tündére – , és jó kisfiúvá akarja varázsolni Vilit, de végül inkább verébbé változtatja. Az alkotó egyébként nem akarta szebbnek láttatni madártávlatból sem a teret, mint amilyen akkoriban volt.

A Mézga családMézga család az 1960-as, a 70-es és a 80-as évek egyik legnépszerűbb rajzfilmsorozata volt, amelyet egyébként Németországban, Bulgáriában, Olaszországban, Franciaországban, illetva a mai Csehország és Szlovákia területén is figyelemmel kísértek. A történet szerint a 12 éves Mézga Aladár hi-tech készülékeket bütyköl, amelyekkel akár űrutazásokra is mehet, máskor pedig a 30. századi leszármazottjával MZ/X-szel telefonál, és különféle modern holmikat kér tőle. A rajzfilmből egyébként nem derül ki egyértelműen, hogy Budapestet látjuk, viszont vannak összetéveszthetetlen képi utalások, ha úgy tetszik, sejtetések: ilyen például a Vasas mérkőzés, ahová Mézga Géza az egyik részben ellátogat, de a lakótelepi hangulat is eléggé az otthonosság érzetét kelti.

Nyócker! (18+)A Nyócker! egy 2004-es magyar alkotás, amely 2005-ben Európa legjobb animációs filmje lett az Annecy Animációs Filmfesztiválon. A sztori következő: a folyton együtt bandázó Ricsi, Simon, Julika, Béluska, Mari, Abdul, Csen és Sandokan, Móricka barátjuk időgépe segítségével egy komoly, virágzó olajmezővé teszi a nyolcadik kerületet, és jó pénzeket zsebel be vele. Ez mindaddig remek móka, amíg a srácokat ki nem szúrják a szüleik, és jön a felelősségre vonás.


A történeten túl a film remekül bemutatja Józsefváros belsejének nagyhatalmi konspirációit, és érezteti Budapest legrosszabb hírű kerületének utánozhatatlan hangulatát. A figuráknak ismert színészek, zenészek kölcsönözték hangjukat és arcukat.

Pom Pom meséiA Pom Pom meséi színes, magyar televíziós rajzfilmsorozat, melyet Dargay Attila rendezett és Sajdik Ferenc rajzolt. A sorozat két főszereplője Pom Pom és Picur, akik mindenféle izgalmas kalandba keverednek. Hogy Pop Pom egészen pontosan micsoda, azt nem igazán lehet tudni, (maradjunk annyiban, hogy láttunk már furcsábbakat az amerikai sci-fi filmekben) viszont különleges átváltozási képességeit sokan irigyeltük gyerekkorunkban. A rajzfilmbudapesti utalásokban nem bővelkedik, viszont az egyik epizódban felfedeztünk egy sárga 6-os villamost, így semmi kétség, hogy az bizony a körút volt.

Egy nap szabadságIgor Lazin 1964-ben, Novi Knezevacon született, Szerbiában; belsőépítészetet tanult a belgrádi Képzőművészeti Egyetemen, majd Budapestre költözött, ahol 1993 óta él, és különböző illusztrációkat készít gyerekkönyvekbe és magazinokba, valamint animációs- és reklámfilmeket rendezésével is foglalkozik. Az ő elméje munkáját dicséri a 4 perces Egy nap szabadság, amely teljesen egyedi hangulatú rajzokkal mutatja be, ahogy a Gellért-hegy tetején lévő Szabadság-szobor úgy dönt, hogy szabadságra megy, és más szobrokkal megismerkedve, különböző izgalmak között tölti a napot.

A Futrinka utca

A

Futrinka utca állatlakóival (Bálint Ágnes Mi újság a Futrinka utcában című meseregényéből készült sorozattal), Cicamicával, Morzsával, Buksival és a többiekkel már a 60-as években találkozhattak a nézők. A gyermekbarát történetek egyszerű nyelvezettel és cselekménnyel okítják a kicsiket az élet dolgaira. Természetesen a történetben semmi bonyolult nincsen. A mesében budapesti utalás egyébként direktben kevés van egyáltalán nincs, de a cím egyértelműen fővárosi inspiráció: a II. kerületi zöldövezetben található utca éppen úgy néz ki és annyira “bizsergetően izgalmas”, mint a mese történeteinek helyszínei.

Körúti esték ’72Kovásznai Görgy magyar festő, animációs rendező, író volt.1961-ben Nepp József animációs rendező kereste meg, hogy dolgozzon vele dramaturgként: ekkor írta meg az Öcsi és a Varázsló forgatókönyvét. 1963: A Pannónia Filmstúdióban elkészítette első önálló animációs filmjét, a Monológot. Első egész estés animációs filmje, a ma is ismert

Habfürdő pedig 1979-ben készült el. Kovásznait egyébként jól láthatóan taszította a szürkeség és a rutinszerűség, rendhagyó életét pedig eszerint élte a '70-es évek Budapestjén. Ez a dokumentum-játékfilm az ő emlékére készült.

Budapest airport safety A Budapesti repülőtér megbízásából készült animációs film a reptér legrettegettebb részét, a biztonsági kapukat mutatja be, illetve azt, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy meggyorsítsuk és stresszmentesebbé tehessük a rajtuk való áthaladást. A film nem igényel különösebben kommentárt és egy kicsit unalmas is, de mégis van benne valami szórakoztató.

A szörnyek városa
A Monster City egy élőfilmes anyagra készült animáció, amely a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán 2012-ben diplomázott Végső Ágota nevéhez fűződik. Művében a városlakók túl elfoglaltak ahhoz, hogy bármit is észrevegyenek, még ha egy látványos hajsza bontakozik is ki a szemük előtt. Egy plakátfigura életre kell és szembeszáll az őt és a várost fenyegető gigantikus szörnnyel.

Szegény Peti nagymamája (18+)

Az Égből pottyant mesék mintájára előadott, valószínűleg legrosszabb történet, amely egy unokája uzsonnájáért aggódó nagymama lelki és testi szenvedésein keresztül történő heroikus küzdelmét, majd magasztos jellemfejlődését mutatja be a nagy budapesti valóságban. Komolyan beszélni róla egy sor erejéig sem lehet, és sokat is gondolkoztunk, hogy betegyük-e az összeállításba. A bekerülés oka: ez is rajzfilm, csak egy kicsit máshogy.