A Paintben festett rajzaival szociálcelebbé vállt Mondik Noémi és hasonló ambíciókkal munkálkodó kolléganője, Kovács Orsi nemrég elhatározták, hogy együtt fognak kiállítani a Godot galériában. A tumblr két hazai “sztárjának” Itt élni nem rossz és itt élni nem jó című akciója a vadregényes budapesti mindennapokat mutatja be, miközben reagál a körülöttünk történő dolgokra is.

Azt nem tudni, hogy mitől és mikor lett menő a tumblrezés, de tény, hogy Mondik Noémi és Kovácstinemezeketarobotokatkeresitek Orsi ennek a platformnak köszönhetik népszerűségüket, ennek következtében pedig munkásságuk igencsak megosztó.

A sarki éjjelnappalit és az utolsó metrót megszépítő szocialista realista pixelvalóság és az Orbán Viktorhoz közel kerülő lajhár kétes értékű népszerűsége valószínűleg abban rejlik, hogy ezek a munkák a végletekig le vannak egyszerűsítve, mégis egy teljesen egyedi vizuális megjelenést reprezentálnak.

Mindezt október 17. óta megnézhetjük offline is a Godotgalériában, ahol a két művész azt a jellemző Budapesthez fűződő viszonyt szeretné megmutatni, amely szerint Itt élni nem rossz és itt élni nem jó.

Az ittlét e brutális kettősségét az olyan hétköznap szinte észrevétlenül megbúvó helyzeteken révén bemutató képeken szokás szerint olyan banális helyzetekkel találkozhatunk, mint például a cicamászóka alatt összegyűlt pocsolyában játszás, az esti tanulás, vagy a metrózás, amelyek közül ugyan egyik sem szép vagy szórakoztató, viszont a két lány igyekezetének köszönhetően mégis megláthatjuk bennük az inspirálót, ha nagyon akarjuk.

Emellett a képek terápiás jellege is fontos: a megfigyelésen alapuló netművészet főszereplőjét, a mai Budapestet a “kiírom magamból a frusztrációkat” jellegű feszültség-levezetés keveredik a karikatúra új életre kapó műfajával. A dologban egyébként semmi újdonság vagy extra elütés nincs, viszont aki szereti, annak garantált örömforrás.

A kiállítás megtekinthető: november 15-ig a galéria nyitva tartási idejében, keddtől péntekig 9 és 14, szombaton 10 és 13 óra között.