Az év legfontosabb klubkoncertje vár szombaton, és még Kylie Minouge-ot is elcsípheted. Ha moziznál, két filmhét zajlik épp, ha jókat ennél, három helyet is ajánlunk kipróbálásra, de ha végképp nem tudsz mit kezdeni magaddal, fotózz le földből kimászó embert. Egyebet nem tudunk mondani. Illetve de.

Csütörtök

Az október 13-19. között megrendezendő Magyar Filmhéten az elmúlt három év nagyjáték-, tévéjáték-, kisjáték-, dokumentum-, animációs és ismeretterjesztő filmjeivel ismerkedhet meg a szakma és a nagyközönség.

A seregszemlére az alkotók az elmúlt 3 évben magyarországi moziforgalmazásban vagy televíziós csatornákon vetített, vetítendő, illetve a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt nagyjátékfilmeket, TV játékfilmeket, dokumentumfilmeket, ismeretterjesztő filmeket, kisjátékfilmeket és animációs filmeket nevezhették. Ajánlunk közülük 10-et.

A CAFe Budapest kortársművészeti fesztivál egyik különlegessége, hogy nem csupán bejáratott nagy neveket, hanem pályájuk elején álló, aránylag kevéssé ismert, de óriási tehetségeket is bemutat. A huszonöt éves, karizmatikus brit dalszerző-előadó, a varázslatos koncertjeiről elhíresült Benjamin Clementine éppen ilyen tehetség. Csütörtöki budapesti koncertjének az A38 Hajón külön aktualitást ad, hogy fellépése előtt pár héttel jelenik meg első albuma, ami minden bizonnyal a legnagyobb világsztárok közé katapultálja majd, ezért az első alkalom valószínűleg az utolsó is, hogy klubkoncerten láthassuk ezt a karizmatikus művészt.

A street food Budapesten leginkább a nemzeti eledeleket karolja fel, sok a mexikói, a távol-keleti, az amerikai faloda, de kifejezetten szendvicskészítőkkel ritkán találkozunk. A Meat & Sauce mögött álló négy úriember is ezen a vonalon indult el, aztán a sokéves vendéglátós tapasztalat, a külföldi munkák és Budapest kihozta belőlük a legjobbat: egy helyet, ami szendvicsező, de bőven túllép ezen. Ha laktató húsos szendvicsekkel alapoznál estére, teszteld le bátran.A Jazzy Rádió idén 4. alkalommal rendezi meg a népszerű Jazzy Fesztivált, azoknak, akik tudják, hogy a jazz élőben az igazi.

Először érkezik Magyarországra a legendás Shakatak és szintén ezen a fesztiválon debütál hazánkban a jellegzetes hangú Mario Biondi!
A jazz ínyenceinek pedig a Jeff Lorber Fusion válogatott összeállítású csapata fog minőségi zenei élményt nyújtani.

A külföldi zenekarokat olyan népszerű hazai fellépők koncertjeivel vezetik fel, mit Radics Gigi, Fool Moon és a Jazzy Dalverseny, majd az amerikai "év felfedezettje" díjat is nyert Peet Project.

Péntek

Kárpátalja sok nemzetiség otthona, ami természetesen az emiatt kialakult igencsak különleges gasztronómiában is megmutatkozik. Ezt a világot próbálja elhozni Budapestre a miniatűr Kolobokételbár, ahol az állandó, dédanyáink idejéből származó receptek alapján elkészített varenyiki, pilmenyi, csebureki és a borscs mellett mindennap valami más keleti ételt próbálhatsz ki.

Biztos nem lehet véletlen, hogy nyelvrokonaink filmhete is ezen a héten van. Az idén negyedik alkalommal megrendezett Finn Filmnapok Budapesten, a Toldi moziban vetíti a legizgalmasabb új darabokat.

A fesztivál nyitófilmje

A szerelem mérnökei
című dokumentumfilm lesz Tonislav Hristovtól.
A vetítés után a feltörekvő új finn rock együttes a Maailmanlopuntyttöjahyeenat (A világvége lánya és a hiénák) mutatja be legújabb dalait.

Vár a Jour! Mi ez?
Nu-disco, deep house és popünnep minden héten a belváros szívében. Vendég DJ-k, live actek, flört és koktél ipari mennyiségben. Új barátok, friss élmények, queer társaság a megújult Ankert Hüttében.

Szezonnyitó pénteken lesz egy Kylie Minogue warm-up partival.

Szombat
Várnak mindenkit szombaton a Rombusz Teraszon, aki szeretne megszabadulni régi, de még mások által használhatónak tetsző dolgaitól, legyen ámbár az gyerekruha, kabát, serpenyő, könyv vagy kötőtű.

Belépő nincs, de egy 500 forintos italkuponért cserébe fogyaszthatsz egy üdítőt, kávét, teát, pálinkát, vagy amihez kedved szottyan!

Könyvbemutatók, irodalmi játékok és zenés programok is várnak október 18-án az Olvasás Éjszakáján, amelyet második alkalommal rendeznek meg számos helyszínen Budapesten és vidéken.

A kiemelt helyszíneken a könyvbemutatók, dedikálások és beszélgetések mellett divatbemutató, írók és DJ-k párbaja, mesélés és sütisütés, szabadulós játékok és kiállítások is színesítik a programkínálatot.

Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy az év legfontosabb klubkoncertjét rendezik október 18-án az A38 Hajón.

Az A38 és a CAFe Budapest szervezésében nem más lép fel ugyanis, mint a kortárs art-rock egyik legjelentősebb alakja, az amerikai dalszerző-gitáros-énekesnő, a tavasszal megjelent negyedik lemezét bemutató, Magyarországon először koncertező St. Vincent.
A tomboló sikerrel zárt nyári fesztiválkörút után a művésznő az A38 Hajón nyitja meg a Digital Witness nevű turné őszi európai szakaszát.

Kylie Minogue 1987-ben robbant be a zeneiparba, és nem csupán slágerlista-vezető és többszörös díjnyertes énekesnővé vált pillanatok alatt az egész világon, hanem divatikonná, tervezővé, vállalkozóvá és jótékonysági nagykövetté is. Mindemellett 46 (!) angol slágerlistát megjárt dalt tudhat magáénak.

Két évtizednyi lenyűgöző eredményei dacára, Kylie Minogue éppen repülőrajtot készül venni karrierjével. Miután 2013-ban management szerződést kötött a Roc Nation-nel, most ismét a világ meghódítására készül. Szombaton a Papp László Sportarénában csípheted el a művésznőt.A Bladerunnaz csapata már sok éve hozza el a drumm & bass stílus híres előadóit.
Ed Rush a korai drumm & bass egyik megkerülhetetlen alakja. Munkássága egészen a 90-es évekig, és a Virus kiadó megalapításáig nyúlik vissza. Hosszú évek óta lát el minket komoly ütemekkel.
Energikus trackjeivel már bizonyított nálunk, idén pedig ismét Budapestre látogat. Ha nem szeretnél lemaradni az ősz egyik legütősebb drumm & bass partijáról, menj el az Akváriumba október 18-án.Vasárnap

Bújj Tweed Zakóba és biciklizz a Tweed Run Budapest baráti társasággal, és állítsd meg az időt a '20-'30-as évek világában!

Szeretettel várnak október 19-én a megújult Vintage Kerekezésre! Új menetrend, új útvonalak, a hangulat a régi!

A rendezvény apropója elsősorban az öltözék. Nagyon fontos a szervezőknek a vintage stílus, így megkérnek, hogy modern öltözékedet tedd korhűvé erre az alkalomra.

Új kültéri műalkotással gazdagodott Budapest. A Széchenyi téren felhúzott szobor egy hatalmas, földből kimászó embert ábrázol, a lényege pedig a kortárs művészet utcákon való megjelenítése. Mielőtt bárki a magyar főváros városmárkázását firtatná, vagy csak egyszerűen megijedne, szeretnénk megnyugtatni mindenkit, hogy a projekt az Art Market egyik díszlete, és mindössze még pár napig lesz látható, azaz igyekezni kell a közös fotóval.

Új funkciót kapott a Rákóczitéri piac bal oldali része. Megnyílt az Oinos, ami kellemes találkozóhely lehet azoknak, akik már unják a bulinegyedet, és hazafelé menet igényes körülmények között innának egy rozét, vagy vinnének egy pizzát az otthoniaknak. Ha tényleg vinnél egyet, akkor próbáld ki, mi már megtettük.

Újabb mesével jelentkezik a tooo much csapata!

Ezúttal egy kényelmes vasárnap délelőtti mozi brunchra várnak titeket.

A terítéken minden, ami egy ráérős villásreggelihez kell:

finom franciás fogások (omlós omlett, csacska csokitorta, porcukorfelhőbe burkolt kuglóf, lágy tojás, színes és szaftos falatok, frissen facsart gyümölcslevek, kávé, pezsgő és még sokan mások...), minőségi, termelői alapanyagok, egy nagyon szerethető igaz mese, és a film inspirálta étkek és hangulat. A Szimplában.Ha valakiben élne a kétely, hogy a HC-punkrock szelleme él még, annak mindössze egyetlen dolgot ajánlunk: hallgassa meg az OFF!
új lemezét, és látogasson el az azt bemutató októberi 19-ei A38-as koncertre.

Az egykori Black Flag- és Circle Jerks-énekes, Keith Morris zenekara energikusabb, mint valaha, és biztosan brutális lesz, ahogy a frissen bejelentett európai turné a Cerebral Ballzy nevű brooklyni punkbrigád támogatásával végigzúz a kontinensen.