Korábban hírt adtunk az 1942-ben, Schall József tervei szerint készült újbudai épület megmeneküléséről. Nem túlzás, hogy a Várkert Bazárhoz hasonlóan ez az értékes műemlék is magától összedőlt volna, ha nincs a felújítás: a párhuzam nem véletlen, hiszen ezt az épületet is most adták át másodszor, de úgy gondoljuk, fél év múlva senki nem fog emlékezni egyikre sem. Az épület három helyiségében BKK-ügyfélközpont, kávézó és bisztró-galéria kapott helyet.

A tavasszal lezajlott külső felújítás során a tervező Hetedik Műterem építészei a kör alaprajzú épület szerkezetét megtartva építették újjá az évek óta romos műemléket; valamint megújult a környező tér díszburkolata, továbbá a középen található, domborművekkel díszített kút is. A finom eleganciájú épületet a karcsú oszlopok, a körívek és a nagy üvegfelületek jellemzik. A pavilonként értelmezhető építmény által körbevett téren csendesebb, de napos, teraszos találkozóhely jöhet létre.

Az épület átadóján Hoffmann Tamás polgármester a 4-es metró elkészülte és Bikás park felújítása mellett a körtér és a Gomba évek óta omladozó épületének renoválását emelte ki, mint Újbuda megújulásának legszembetűnőbb pontjait. Ha megnézzük a felújítás előtt készült képeket és a végeredményt, jogos a büszkeség.

A három helyiség egyikében BKK-ügyfélközpont kapott helyet, így mostantól a korábbinál sokkal kulturáltabb környezetben intézhetjük ügyeinket, legyen szó akár bérletváltásról, a MOL Bubival kapcsolatos dolgokról vagy akár puszta információkérésről.

A másik két helyiséget egy kávézó, illetve egy galériaként is üzemelő bisztró foglalja el. Utóbbi konyhájának nyitására még egy kicsit várni kell, azt azonban lehet tudni, hogy leveseket, tésztákat és salátákat kínálnak majd. Az üzlet falán egy közelben lakó festőművész, László Dániel festményeit állították ki. A másik helyiségben a kávék és teák mellett helyben készült péksüteményekkel várják majd a vendégeket, ami könnyen népszerűvé válhat majd a téren megforduló átutazók körében.

Összességében az épület felújítása mind kívül, mind belül igényesen sikerült. A belső terek letisztult elrendezése, a bútorok vonalvezetése és anyaghasználata összhangban áll az alaprajzzal, az üveghomlokzat és a betonelemek finom ívével és elegánsan visszafogott színeivel. A körben végighúzódó, eredetileg drótüveges, ma keret nélküli neonvilágítás már most az éjszakai városkép fontos része lett. A középső rész terasza valószínűleg csak jövő tavasszal telik meg először élettel, de az épület belső tereit már most használhatjuk, akár BKV-bérletet szeretnénk, akár csak beülni egy reggeli kávéra, miközben figyeljük a tér mozgását. Íme egy jó példa egy "rom" megújítására; a többi kerületet pedig csak biztatjuk, bátran lehet másolni - ezzel az egész város nyer.