Kívülről tudja a zöldségesstandok kódjait, folyamatosan új alapanyagok és fűszerek után kutat. Feri, a Főzelékes nagyjából egy éve, Mautner Zsófi tanácsára indította el blogját, amiben az óvodai-menzai vonaltól szerencsére nagyon távoli rokonságot ápoló főzelékeket mutat be. A receptekkel a blog mellett mostantól könyv formájában is ismerkedhetnek az egészséges konyha kedvelői.

Szatmári Feri egy olyan faluban nőtt fel, ami elsősorban nem a zöldségekről híres: Harta a kolbászok miatt került föl az ország gasztrotérképére, nem véletlenül. A család mindig is gazdálkodott - valószínűleg innen a zöldségek és egyáltalán a főzés szeretete - majd a kis Feriből agrármérnök lett, hogy egy huszárvágással (ismét) a konyhában kössön ki. Meg sem állt a Borbíróságig.

Később Mautner Zsófival sodorta össze az élet, és az ő tanácsára kezdte el írni blogját. Fő "témának" egy olyan ételt választott, ami a magyar konyhában elég gyakori - és ugyanilyen gyakran rontják el. A nemzetközi párhuzamait megtaláljuk persze többek között a francia vagy az osztrák konyhában - nálunk főként utóbbi hatására terjedhetett el. Ez pedig a főzelék, ami, ahogy a könyvből is kiderül, lehet finom és egészséges is.

Bár Feri egyáltalán nem vegetáriánus, a könyvben található ételek hús- és lisztmentesek. A gyakran keleties fűszerezésű receptek viszonylag gyorsan és könnyen elkészíthetőek, viszont arra számítsunk, hogy sokszor 14-15 összetevő is az ételekbe kerül. Jellemzőek a meglepő párosítások és a zöldségek mellett a rengeteg friss zöldfűszer használata, így a könyvben olyan recepteket találunk, mint például az avokádós-joghurtos krumplifőzelék, a répafőzelék kajszicsatnival, a kókuszos-entás borsófőzelék, a narancsos-édesköményes lencsefőzelék, a sültpaprikás-kapros tökfőzelék és a zöldfűszeres sárgaborsó-főzelék. Érdemes kipróbálni, mi a könyv bemutatóján többet is megkóstoltunk és nem csalódtunk.Szatmári Ferenc: Főzelékesferi - 41 zöldségétel feltéttel és feltétlenül Bookline 2014 3990 Ft