Az Everyday Projects kampányhoz csatlakozott a CAFe Fesztivál részeként, a Capa Központ és 12 ismert, tehetséges fotós. Szeretett kamerájuk helyett azonban most telefonokkal örökítették meg a különleges, elragadó, tipikus, vagy éppen humoros budapesti pillanatokat.

Sokak hőbörögnek amiatt, hogy a klasszikus fotóművészetet, a sok tanulást, a tudatosan a fotográfiai pályára készülő tehetségeket háttérbe szorítja a jelenség, hogy ma már szinte mindenkiből lehet “fotós”, azaz bárkit megillet a 15 perc hírnév, ha sikerül egy jót kattintania egy kis kompakt géppel, vagy - ami még rosszabb - egy telefonnal. Azonban felesleges a kor velejáróját ostorozni, jobb, ha nyitottak vagyunk az újra, a pillanatok elkapása sokszor sokkal gyorsabb egy, a kézben tartott telefonnal, mint elővenni a fényképezőgépet (már, ha van). Ráadásul ezek a fotók egyáltalán nem ugyanazt a célt szolgálják, mint a professzionális, adekvát géppel készített képek. Nincs ok aggodalomra, a telefonos képek is lehetnek izgalmasak. Bár más szinteken, de lehetnek.

Éppen ezt a trendet ismerte fel az Everyday Projects is, mely Afrikából indult útjára, 2012-ben, Peter DiCampo és Austin Merrill ötlete alapján. Sokéves Nyugat-Afrikai tartózkodásuk alatt úgy gondolták, rettentően sok a sztereotípia amely a régiót érinti, és ezért egyáltalán nem a valós képet kapja a világ többi része Nyugat-Afrikáról. Telefonjukkal a mindennapok rezdüléseit, életképeket örökítettek meg, aztán elkezdték az @everydayafrica Instagram fiók feltöltését. A mozgalom immár 2 éve tart, Egyiptomtól egészen Latin-Amerikáig, több száz fotós csatlakozott a projekthez.

A CAFe Fesztiválos Fotóutca Fesztivál idejére a Capa Központ is csatlakozott az Everyday Project-hez, 12 fotóssal egyetemben. Ajpek Orsi, Stiller Ákos, Csudai Sándor, Hirling Bálint, Mudra László, Kummer János, Bódis Krisztián, Hlinka Zsolt, Szabó Balázs, Máté Péter, Hernádi Levente és Nándorfi Máté három napon keresztül töltötték fel életképeiket az Instagramra az @everydaybudapest taget használva. Így születhetett fotó a Duna-parton parkoló bevásárlókocsiról, egy eszpresszóban darvadozó férfiakról, droszton várakozó taxisról, a Maratont lefutó Rubik-kockáról.A kezdeményezés nem titkolt szándéka a folytatás, hogy minél több @everydaybudapest fotó szülessen. Addig is most megmutatjuk kedvenceinket, a hétvégi gyűjteményből.