A Budapesti Fesztiválzenekar Midnight Music című estje nem csak felemelő igazolása annak, hogy a fülünk éjfélkor sem alszik, hanem igazi közösségi élmény, ahol a szomszédunk még a zenekar brácsása vagy a hegedűse is lehet. Hangszeres varázslat, családias hangulatban, babzsákfotelekkel - hangulatjelentés.

IntradaA Midnight Music a Budapesti Fesztiválzenekar által szervezett koncertsorozat, amely azoknak szól, akik éjjel élnek és nappal alszanak. A közönség székek helyett babzsákokon foglal helyet, elszórtan, a zenészek között - alkalmanként egy-egy lelkes műélvező lapozza a kottát a brácsásnak, csellósnak - a koncertek pedig 23.30-kor kezdődnek, enyhülést kínálva az inszomniásoknak, programot adva az éjszakai baglyoknak és alternatívát azoknak, akiket érdekel a komolyzene, de nem szeretnének feszengve, öltönyben végigülni egy hangversenyt.

(A tavaly márciusi Midnight Music beharangozó videója.)ParlandoAz inspirációkról a Fesztiválzenekar vezetője, Fischer Iván a következőképpen nyilatkozott: "Engem mindig zavart az, hogy különböző zenészek meg zenei intézmények azt a szót használják, hogy hogyan lehetne a zenét a fiatalok körében népszerűsíteni. Azt gondolom, a probléma fordítva van. A fiatalok ugyanúgy szeretik a zenét, mint az idősebbek. Nem kell népszerűsíteni - a szeretet az megvan. Az, hogy miért inkább idős egy ilyen hagyományos koncert közönsége és nem fiatal, ennek egészen más okai vannak. Az okok pedig pofonegyszerűek: egy, drága. Kettő, a fiatalok nem nagyon szeretnek olyan helyen ücsörögni, ahol ilyen 'nagymamák' és 'nagypapák' veszik őket körül, mert nem érzik otthon magukat. Három, a dolognak, a koncerteknek a formája, a rituáléja egy kicsit olyan régimódi és nem eléggé friss.

A megoldás az, hogy olyan időpontban kell csinálni, amikor az 'idősebbek' alszanak. Mert mondjuk, egy éjfél körüli időpontban a fiatalok ébren vannak, az 'idősebbek' alszanak. Ezért, ezzel az időponttal bebiztosítható, hogy a fiatalok egymás között vannak a nézőtéren - az egyik probléma pedig meg is oldva. A második probléma, hogy milyen is legyen ennek a formája, nagyon egyszerű - a Millenárison olyan környezetet teremtettünk - székekkel, párnákkal és babzsákfotelekkel -, ahol mindenki jól érezheti magát. Maga a környezet is, és az, hogy utcai ruhában vagyunk, nem teszi a dolgot olyan idegenné. A harmadik, hogy olcsóbbnak kell lennie. Vannak diákok, nem mindenki yuppie.

Felmerült egy negyedik szempont is, hogy mi van, ha már nem jár a villamos, akkor is oda kell tudni jutni. S akkor úgy döntöttünk, hogy legjobb volna kedvezményt adni azoknak, akik biciklivel jönnek, mert akkor egy kicsit többen jönnek biciklivel és haza is lehet jutni. Ennyi az egész, de semmi olyasmi nincs ebben, hogy 'népszerűsíteni' a zenét, mert abból indulok ki, hogy népszerű."Finito

Az éjfél évente négyszer - ötször (az ígéretek szerint legközelebb áprilisban) tehát a szárnyaló komolyzenéé, amelyet nem csupán a vájtfülű zenetudósok tudnak felszabadultan élvezni. Remek akusztika, a zenészek és a barátaink közelsége, családias hangulat - egyesek hátradőlve, csukott szemmel élvezték Borogyintól a Poloveci Táncokat, mások széles mosollyal fogadták, mikor a szólisták egyszerűen felültek, hogy énekeljenek. Közel egy óráig a világ szélei egybeestek a Millenáris határaival, hogy azután dallamtapadással és egy halom kellemes emlékkel induljunk tovább az éjszakába.

Ha érdekel, mikor lesz legközelebb Midnight Music, kövesd őket facebookon!