Sok sör folyt le az emberek torkán 2001 óta, amikor a Szimpla Kávézó megnyitásával megszületett az első romkocsma. Azóta - többek között ennek köszönhetően - Budapest felkerült a legmenőbb városok térképére, a kocsmaturizmus pedig rengeteg ittas külföldit hozott városunkba. Ezzel együtt lezajlott egy gasztro-forradalom is, amely nem csupán az ételek terén hozott változást, hanem a sörkultúrát is komolyan átalakította. Január 11-én a legendás Szimpla Kávézó Szimpla Berlin Craft Beer Bar néven újra megnyitott. Megint söröznünk kellett.

Mintegy 13 évvel ezelőtt, a berlini házfoglalás- és kocsmakultúra által inspirált Szimpla Kávézó újratervezte Budapest arculatát, és mindössze néhány év alatt megszületett a romkocsma fogalma.

A dolog annyira elszabadult, hogy nem sokkal később megnyílt a Szimpla Kert, majd pedig Berlinben is lett egy Szimpla, visszaadva ezzel valamit a korábbi inspirációért. A forradalmi hangulattól ittasan a csapat még egy sörfesztivált is vitt Berlinbe (Braufest Berlin), és nagyjából ez az a pont, ahol az első romkocsma és a kézművessörök közös pontja található.

Mivel az elmúlt 10 évben sorra nyíltak a jobbnál jobb helyek, a Szimpla Kávézó sajnos a feledés homályába merült, a tulajok pedig éjt nappallá téve gondolkodtak azon, hogyan lehetne új életet lehelni a helybe. Látva a sörkultúra virágzó kertjén épült helyek (Léhűtő, Élesztő) sikerét, az a döntés született, hogy defibrillálás után új sörcsapokkal és új dizájn-elemekkel szerelik fel a kis Szimplát. Szerintünk ez remek ötlet, főleg, hogy az eredeti hangulatot érintetlenül hagyták.

A sörválaszték a jól megszokott építőkockákból áll. Az üveges sörök között akad James Brown (600 Ft), Joker Face (600 Ft), Poker Face (600 Ft), Köleses (600 Ft), Brewdog Punk IPA (1000 Ft), 5 A.M. Saint (1000 Ft), Liberty Black Ale (1000 Ft), vagy Dead Ponyclub (1000 Ft).

Persze pohárban is lehet kérni: a pultban hat különböző sörcsapról folynak a kézművessörök. Van Fóti Pils (450 / 0,5l), Keserű Méz (600 / 0,5l) , Brewdog Happy Xmas (1000 / 0,5l), Távoli Galaxis (1000 / 0,5l), Big Foot Razzia (600 / 0,5l), Stari Black Horse (600 / 0,5l).

A kézműves sörhöz - ha már kulturált alkoholfogyasztásról beszélünk - természetesen valamilyen rágcsálnivaló is tartozik. A megújult Szimplában a berúgás folyamatának lassításához tramezzinit és piadinát, valamint különböző sonka- és sajttálakat rendelhetünk.