Tóth József Joe mosogatóként kezdte Angliában, aztán megcsinálta a maga nemében legjobb budapesti burgerezőt, amelynek most nyílt meg a második üzlete a Rákóczi úton, az Uránia mellett. Kipróbáltuk és nem csalódtunk.

Amikor Józsi kiment Angliába, valószínűleg maga sem feltétlenül hitte, hogy - a vendéglátós ranglétrán gyakorlatilag a csúcsra kerülve - a legnevesebb helyeken is dolgozhat majd. Utóbbiak közül a legnagyobb hatást a Cipriani gyakorolta rá, az összesen hat évnyi, angliai, ausztráliai és amerikai külföldi lét során itt tanult a legtöbbet a csúcsminőségű alapanyagokról és arról, hogy hogyan kell mindezt a vendég asztalára varázsolni.

Nem lennénk teljesen igazságosak, ha elhallgatnánk a másik, Józsi számára meghatározó helyet. Ez egy londoni lakókocsi volt, talán nem is volt neve, de a jó burger összegyűjtötte a londoni taxisok elitjét: folyamatosan black cabek és éhes sofőrök álltak sorban előtte. Márpedig a kollektív tudatalattiba bevésődött, hogy ahová a taxisok, rendőrök és mentősök járnak kajálni, az – street food szinten – általában nem lehet rossz hely.

A Black Cab első egysége napra pontosan három éve nyílt a Mester utcában. Tényleg semmit nem költöttek marketingre, mégis az első naptól kezdve ment a hely. Józsi közvetlen srác, a kedves kiszolgálás mellett a jó kaja a kezdetektől eladta a helyet. Mi korábban volt, hogy kerülő úton mentünk haza, hogy beugorjunk ide – szerencsére a második üzlet megnyitásával a belvárosiaknak is egy karnyújtásra került egy igazi, angolos burger.

Utóbbiból komoly választék van. Mi kétfélét próbáltunk ki, mindkettő a hely specialitásának számít. A cabbie egy tökélyre fejlesztett, mellesleg kitűnő ár-érték arányústreet food burger: a marhahús mellett alapesetben grillezett bacon, angol cheddar sajt, jégsaláta, mustár, ketchup, majonéz, BBQ szósz, jalapeno paprika, paradicsom, fehér hagyma és csemegeuborka kerül a pirított zsemlébe, de mi kértünk egy kis grillezett ananászt is bele, hogy a londoni életérzést felidézhessük.

A másik specialitás a lazacburger. A marhahúshoz hasonlóan kitűnő beszállítótól érkező, nagyon apróra darált hal meglepően egységes húspogácsát alkot, amihez remekül megy a tetejére olvasztott kéksajt. Ami feltűnt – más látogatásunk alkalmával is – hogy nem sokat, de pár percet többet kell várni a máshol megszokottnál, ugyanakkor ettől az ízek valahogy jobban összeérnek, a kis kérget kapott bacon és a szószok, a grillezett ananász és a marha mind átveszi a másik jellemző ízeit.

Mindehhez Black Cab salátát (paradicsom, uborka, saláta, fehér hagyma, lenmag, reszelt cheddar sajt, balzsamecetes öntet) és mogyoróolajban sült krumplit, na meg Gaymer’s cidert és Fuller’s angol ale-t tolunk, de választhatunk az Angliából importált üdítők közül is.

Nagyon szimpatikus, hogy itt figyelnek a környezetvédelemre és csatlakoztak egy zöld üzleteket összefogó programhoz, amivel számos dolgot vállaltak. Mint Józsi mondja, maguk is meglepődtek, hogy korábban mennyi szemetet termeltek.

A hamarosan helyükre kerülő képek hiányában még kicsit rideg, de kétségkívül látványos és egyedi dizájnú helyiség berendezése pontosan tükrözi azt a filozófiát, amit Józsi vall: ők nem gourmet hamburgereket akarnak készíteni éttermi árakon, hanem egyszerű, vállaltan gyorséttermi stílusú, de nagyon minőségi ételeket adnak. Ez sikerült is nekik: stabil minőség három éve, immár két helyen.