Van, amiből a szórakozóhelyek mellett egyszerűen soha nem lehet elég, méghozzá a szabadulós játékokból. Ezek a sikerélményt nyújtó, vagy éppen a fókuszáltság hiányára figyelmeztető intézmények már fürtökben lógnak Budapest utcáin, és néhány órára képesek kirángatni a látogatókat a normál észjárásukból. A legújabb játékos a piacon a Funlock, amely a megszokottól eltérő módon high tech feladatokat, lézerfényeket, mágneszárakat és egészen új koncepciót kínál. Amúgy kijutottunk!

Vegyes eredményekkel végződő korábbi szabadulós tapasztalataink miatt egy kis egónkat féltéssel, és persze hatalmas kritikai érzékkel megpakolva érkeztünk meg a magát “bejutós játékként” definiáló Funlock helyszínére.


Már megszoktuk, hogy mindenki megpróbál valami egészen új elemet belecsempészni a játékokba, a korábban kipróbált Claustrophiliában például észre sem vettük, hogy egy lépcsőházból egy játékba csöppentünk, a Funlock esetében pedig a játékba való bejutáshoz kellett némi előképzettséget szereznünk. A szükséges tudást a "regisztráció visszaigazolása" tárgyú e-mailben kaptuk meg, amit még játék előtt alaposan át kellett tanulmányoznunk. Ekkor még nem tudtuk, hogy rengeteg más újdonsággal is találkozni fogunk.

Érdemes lett volna egyébként nagyon figyelmesen elolvasni a cím alatti feliratot is (“bejárat a Hegedűutca felől”), mert a bevetések előtti szokásos kíváncsiság okozta mentális üzemzavar miatt nekünk sikerült fél órát a Király utca 54-es szám alatt, a kapuban eltölteni, és mindenféle nem létező kapukódokon agyalni, illetve az elektromos dobozon keresni a nem létező odakarcolt jeleket. Mindezt persze teljesen feleslegesen tettük, és utólag örülünk, hogy nem hívták ránk a rendőrséget.

A játék tényleges helyszínét megtalálva a szabadulósjátékok esetében jól megszokott dolgok fogadták két fős csapatunkat: várószoba és a játék lényegét, illetve szabályait elmagyarázó emberek, akik szerencsére nem bonyolították túl a dolgokat, és simán csak megmutatták az ajtót, amin be kellett lépnünk. Ez az előzetesen áttanulmányozott képek alapján sikerült is.

Mivel a szpojlerezés a hét főbűn után a nyolcadik, így nem mondhatunk el semmit, csak amivel nem lövünk le egy poént sem: a Funlockban egy számítógép ellen kell küzdenünk, miközben versenyzünk az idővel, amit viszont zavaró módon semmilyen óra nem mutat.


A környezet messze túlmutat az eddig tapasztaltakon, és mellőz minden fajta ijesztegetős, romos vagy misztikus elemet. Itt a történetnek megfelelően minden high tech, a környezet letisztult, a feladatok pedig elektronikus rendszereken, mágneszárakon, asztalra vetített érintős billentyűzeten, illetve rendkívül látványos lézerfényeken alapulnak. Ezek miatt jogosan érez az ember egyfajta MissionImpossible-bizsergést.

Természetesen itt is szükség van a csapatmunkára: kettőnél kevesebb embernek nincs esélye, de úgy láttuk, hogy az ideális szám a három, mert egy-két helyzetben bizony több kéz többet tud.

Ajánljuk az összes szabadulósjáték rajongónak és a kalandra vágyónak. A kijutás aránya 60-70%, ez nekünk 47 perc alatt sikerült. Hajrá!

Funlock (bezárt) Cím: 1068 Budapest, Hegedű utca 1.