WLB: Most pénteken lesz az első alkalom, hogy fellépsz a Szigeten. Hogyan készülsz a nagy megmérettetésre?

Halott Pénz:

Ugyanúgy, mint bármelyik fellépésre: próbákkal a live act csapattal és a helyszínre hangolódással. Nagyon örülök és megtiszteltetés lesz fellépni a Szigeten, de számomra a legfontosabb, hogy akár egy fesztiválon több ezer ember előtt, vagy éppen egy kis klubban is a maximumot hozzuk.
WLB: Hányszor jártál eddig a fesztiválon? Fel tudod eleveníteni a leglazább szigetes élményed?
Halott Pénz:

Hú, most kicsit át kell gondolnom, de azt hiszem 3 vagy 4-szer, de talán 5 is volt.

Nevezhetjük laza élménynek is, de az egyik legnagyobb élményem Amadou & Mariam koncertje volt a Világzenei színpadon. Megváltoztatta az életem, és még mindig bennem él az érzés, amit kaptam tőlük.
WLB: Mi volt a legjobb duma, amit valaha hallottál a Szigeten?
Ki követte el? Halott Pénz:

Sajnos nem voltam ott, csak hallottam, hogy egy időben a Flash együttes adta mindig az utolsó koncertet a Szigeten, és az egyik ilyen alkalommal Barcs Miklós frontember valahogy így szólt: “ Az utolsó ember bassza be maga után az ajtót.”

WLB: Hogy tetszik az idei Sziget hip-hop felhozatala? Kinek a fellépését tennéd kötelezővé azoknak, akik a műfaj elkötelezett híveinek vallják magukat?

Halott Pénz:

Ahogy néztemDizzee Rascal a legfontosabb név ezen a fronton, de Wax Tailorra is érdemes lesz ellátogatni. Ezen kívül a hazai előadókat ajánlanám, rengeteg mára már a színvonalas produkció.
WLB: Túl a hip-hop világán, milyen programok, koncertek, illetve happeningek hoznak lázba?
HalottPénz:

Leginkább Nneka koncertje izgat, imádom azt a csajt. Amit még nagyon megnéznék az a Blur, Parno Graszt, Peter, Björn &John.
WLB: Ha a te kezedben lenne az irányítás, kit tennél meg a Fesztiválköztársaság szóvivőjének?
Halott Pénz:

Nem tudom, hogy pontosan szóvivőnek számít -e a Máté (Punnany Massif), de ő egy nagyon jó választás volt hangnak, és a Punnany mint zenének. Ha más, akkor Palvin Barbit, aki szinte hazánk utazó nagykövete a világban már.
WLB: Legújabb számodban, az Ugyanúgy Hallaszban Four Tetes hangmintákat használsz. Hogyan jött az ötlet?

Halott Pénz:

Egy házibulin hallottam meg ezt a Four Tet témát, aminek a hangulatába egyből belezúgtam.

Mint minden mintázás, ez is egyfajta tiszteletadás, igyekeztem körééípíteni új hangszereket, dallamokat és az énekeket úgy, hogy egy teljesen új dimenzióvá váljon az egész. Bízom benne, hogy sikerült.
WLB: Angárd című számodban többek között arról nyilatkozol, hogy avantgárd hip-hopot játszol. Mit jelent ez pontosan? Mit kell értenünk avantgárd hip-hop alatt?
Halott Pénz:

Az első klipem volt az Angard, amiben definiálni akartam, hogy ez valami más, nem a megszokott sztájl, zene és figura. Törekszem az egyediségre, önmagamat keresem folyamatosan és nem állok a változás útjába, hip-hop, stíluskorlátok nélkül, talán alterosnak mondható szövegvilággal.
WLB: Példaképeid között stílusukat tekintve nagyon különböző előadókat nevezel meg. Hogyan lehet valaki egyszerre Justin Timberlake és Odd Future rajongó? Mi jelenti a közös nevezőjét ennek a két egymástól nagyon távol eső zenei univerzumnak?
Halott Pénz:

Számomra nem léteznek stílusok, csak zene és kölcsönhatás. Rengeteg dolog meg tud tetszeni egy zenében vagy egy előadóban, nem korlátozom magam stílusokra, azért sem, mert szinte zabálom a zenét, folyamatosan keresem az új dolgokat.

WLB: Milyen hip-hop lemezeket hallgatsz mostanában? Kinek a munkáira, lemezeire vagy számaira vagy rákattanva az utóbbi időben?

Halott Pénz:

Még mindig nagyon sokat pörgetem Common két évvel ezelőtti lemezét, The Dreamer /The Believer-t, nagyon sok Gramatik cuccot hallgatok folyamatosan, ahogy Pretty Lights vagy Kanye West is gyakran megtalálható a playlistemben. Aktuális kedvencem Flume, egy ausztrál producer, aki nagyon finoman lépked az újvonalas hip-hop és az elektronika határán.

Továbbá minden, amire éppen ráakadok. I love internet.
WLB: Hogy látod, 2013-ban érdemes még beszélni a mainstream és az underground világa közötti ellentétről? Személyesen mennyire vagy érintett ebben a témában? Foglalkoztat egyáltalán? Melyik kultúra áll hozzád közelebb: a rétegzenei vagy a populáris?
Halott Pénz:

Szerintem ez a két fogalom már csak hozzáállásban létezik. A világ legnagyobb mainstream csatornája ma már a Youtube, szóval aki ott fent van, médiapiaci szempontból abszolút mainstream felületen nyomul. Az attitűd a lényeg, és ebben abszolút undergroundnak tartom magam.
WLB: Továbbra is meg szeretnél maradni szólóelőadónak, vagy tervezel magad köré szervezni egy hip-hop alakulatot, mint mondjuk Tyler, The Creator?
Halott Pénz:

Szólóelőadóként szeretnék minél többre jutni a hazai piacon, de már egy ideje egy live act csapattal csináljuk az élő műsorokat, ami az új lemez megjelenésével már egy teljes élő zenekarrá bővül, amivel a lehetőségek szerint minél több helyen be szeretnénk mutatkozni a jövőben.WLB: Ha lenne lehetőséged létrehozni egy hip-hop all-star csapatot, kiket hívnál meg a toborzóra? Hazai és külföldi hip-hoperek egyaránt játszanak…

Halott Pénz:

Feltámasztanám Notorious BIG-t és MCA-t, elhívnám így a Beastie Boys-t, meghívnám Kanye Westet, Jay-Z-t, Akkezdet Phiai-t, a Hősöket, Punnany-t, Andre 3000-t, Common-t, Lauryn Hill-t, és Rick Rubint, mint producert, és lenne egy remix is, amiben a Megasound System is benne lenne.

Címkék