Hurrá, újra itt a Sziget fesztivál! De kiket nézzünk meg, a gótokat vagy a villanygitárosokat? Hol kapjuk meg a szükséges információkat? Mikor ki lép fel, melyik színpadon? Idén is segítünk rendet vágni a fesztiválközösség szabályzatában, és azt is elmondjuk, kitől mire lehet számítani, és kiket érdemes megnézni: íme az egy hét együttlét negyedik napja.

Csütörtökön a legnagyobb partyt valószínűleg a mainstream-grime egyik legismertebb alakja, a Calvin HarristőlRobbie Williamsig rengeteg mindenkivel lepacsizó Dizzee Rascal (17:45, Nagyszínpad) adja majd. A géppuskaszájú rapper fellépése nem csak az egy percre jutó szóvirágok és ász rímek miatt lesz azonban maradandó élmény, hanem az alapok miatt is: bármikor kipattanhat pár gyomorremegtető basszus, vagy éppen egy minimál-arconpörgés. Ráadásul az előző évek tapasztalatai alapján Dizzee a slágerekkel sem fukarkodik, így a Just A Rascalon át a Goin' Crazyig valószínűleg mindenki hall majd egy számot, amit azonnal dúdolni kezd.

Aki pedig inkább a "sírva vígad a magyar" teóriát rombolná le, annak érdemes már korán kiérnie a Szigetre, a

Magyar Zenei Színpadhoz : a

Hollywoodoo

(15:00) karcos-alterrockja szellemes, szatírikus szövegekkel érkezik, akárcsak a

Belmondo

(15:50) rádiókompatibilis pop-rockja. A

Fish!

(17:20) pedig minden fesztivál ütőkártáyja,

nitró-hajtású punk-rock , egy csipetnyi hardcore-ral, szlogenszerű egysorosokkal, amelyeket nyugodtan lehet üvölteni bodysurf közben. Az

Ivan & The Parazol

(21:00) pedig alig jött ki a garázsból, máris hibátlanul mondja fel a leckét Jack White-ból, Rolling Stones-ból és a hatvanas/hetvenes évek vintage rockjából. Érdemes felkészülni rájuk: mondjuk Regina Spektorral!
A volt Szovjetúnióban született

énekes-dalszerző hölgy (16:00, Nagyszínpad) sokak szerint "generációja Joni Mitchellje": rafinált pop, átszőve utalásokkal, érzékenységgel, költészettel.

Merészen szolid és visszafogottan extravagáns , bátran odailleszthető a női előadók olyan ligájába, mint

Fiona Apple, Cat Power

vagy éppen

Florence Welsch

(a Florence & The Machine-ből). Ráadásul a

riot grrrl imidzs

ugyanannyira jól áll neki, mint a zongora mögött elmúlt szerelmeken mélázó

díváé . Izgalmas, sokszínű koncert várható a line-up egyik legeredetibb előadójától - nem érdemes kihagyni!

Akinek ő túl puritán lenne, annak nem csak a Pannonia Allstars Ska Orchestra (19:45, OTP Bank Világzenei Party Nagyszínpad) fehér öltönyös, "térdeket a magasba" fittness-gyakorlatai, hanem a Nero (19:30, Party Aréna) grandiózus, reszelős dubstepjei is a rendelkezésére állnak. A trió persze nem áll meg egy stílusnál: szettjeikben ott lüktet még az electro house nyers ereje, trance-vokálok és drum 'n' bass is.
Welcome Reality című albumuk egyértelműen stadionokba íródott, olyan hangerővel, hogy a dobhártyák az orron keresztül lövelljenek ki - és ez a grandiózus, popos bombasztikusság jól is áll nekik. Természetesen helyenként ők is beleesnek a primitív nagyzolás csapdájába, ebben az esetben viszont jó gyógyír lehet a fülnek Wax Tailor (19:50, A38 Színpad) visszafogott, jazzes, soulos downtempója.Michael Kiwanukáról (21:40, A38 Színpad) már hosszabban is írtunk, de nem tudjuk eleget hangsúlyozni, hogy a Sziget egyik legaktuálisabb és legkedvesebb koncertélménye garantált lesz: visszafogott, soulos dalok egy olyan embertől, akinek ez a stílus a vérében van. De ha visszavágysz a Nero stadionokért kiáltó világába, akkor a Biffy Clyrót (21:30, Nagyszínpad) ajánljuk: nyakatekert váltások, innovatív hangszerelési bravúrok, a matek-rock post-hardcore, stadionokba való változata, komoly érzelmi töltettel. Ahogy egy számuk is mondja, we've got to stick together! Aki pedig továbbmenne a hardcore-punk tengelyen, azoknak a már ajánlott Bad Religion (23:30, A38 Színpad) koncerten a helyük: evolúció-elmélet vs. punk-rock!

A kellő levezetést egy párizsi house trió, a dOP adja majd. Zárójelesen, mert a dOP (Deep & Organic From Paris) hiába a kortárs house zene egyik legjobb művelője, már a remek Watergate 06 is kacsintgatott más stílusok felé, a Greatest Hits című debütalbumon pedig már háttérbe is szorította a house-t a jazz, a blues, a funk és a techno. A Szigetre azonban valószínűleg a fent említett mixet megidéző remek szettel érkeznek, és ha még ez sem lenne elég, szólunk: a Resident Advisor évenkénti szavazásán már háromszor bizonyultak a legjobbnak remek live show-ikkal. De ne feledjétek, rövid alvás, és máris Blur!