A Sziget nulladik napja megmutatja, milyen mély a Fesztiválköztársaság ürege. A Quimby a rájuk jellemző elvarázsolt, szórakoztató és kreatív világnak egy egész (Csoda)országot szentel majd, cirkusszal, látványszínházzal, vetítésekkel, báb- és táncszíházzal, gyerekprogramokkal és persze koncertekkel. Mellettük a hagyományos magyar népzene nemzetközi elismertségéért a legtöbbet tevő, a Ghibli Studios egyik filmjében (Yesterday – Vissza A Gyerekkorba) is felbukkanó Muzsikás ad majd jubileumi szuperkoncertet. Csoda, hogy Lewis Carrollt is ez a nap inspirálta a regény megírására?

Siessünk leszögezni, aki a citera vagy éppen a gitár helyett a bakelitekért nyúlna, annak sincs oka szomorkodni: a Party Aréna felavatását egy holland duó, a Bingo Players fogja elvégezni, szenteltvíz helyett valószínűleg pezsgővel és nehézsúlyú electro house slágerekkel. A duó lemezestáskájában ott vannak az acélos, táncparkettromboló dropok, a slágeres vokálok és a fékevesztett energia, amit minden fellépésük alkalmával igyekeznek átadni a közönségnek is. Az idén harminc fesztiválfellépést tervező két electrohead ráadásul a tehetséggondozásban is jeleskedik, Hysteria nevű kiadójuknál olyanok jelentettek meg 12”-eket, mint Carl Tricks vagy a Starkillers.

De még a hollandok szédületes szettje előtt érdemes bejárni a

K-hídtól a Nagyszínpadig

tartó utat: a két pont között ugyanis valódi

kultúrvurstli várja majd a felfedezőket már délután négytől. Látványszínház, akrobatika, vetítés, tánc,

flamingó-krokett a Vörös Királynővel és az ország legnagyobb teázása . Ráadásképp pedig a verbális varázsgomba:

Slam Poetry Micsodaország ! MC Zeek és Hugee vezetésével tíz ember adja egymásnak a mikrofont és a jobbnál jobb rímeket, miközben az Amoeba zenél.

Aki más fajta

irodalmi élményre

vágyik, annak a fél héttől kezdődő

Rájátszást ajánljuk, ami nem más, mint

költészet popritmusban . A Rájátszásban a magyar pop-rock szcéna legismertebb alakjai és kortárs költők írják át egymás műveit, hogy slágereket hozzanak létre. Az alkotói folyamatban a

költők új szövegeket írnak a zenészek ismert dalaihoz , a zenészek pedig megzenésítik a poéták egy-egy versét.

Egymás mellé kerül Beck Zoltán és Kollár-Klemencz László, Egyedi Péter és Grecsó Krisztián, Erdős Virág és Háy János.
Koncertek terén kikerülhetetlen a

Muzsikás , akik 40. jubileumi születésnapjukat a Sziget nulladik napján ünneplik majd,

barátaik társaságában . A baráti társaság olyanokat rejt, mint a román származású hegedűművész,

Alexander Balanescu , a világ legjobb ütőegyüttese, az

Amadinda

vagy a

Gereben Együttes . Tánc, népzene, örömünnep, a magyar népzene legszebb hagyományai, a koncertet követően pedig táncház hajnalig!

Színpadra áll még majd a karcos rockzenét folkkal, klezmerrel, skával és még sok mással beoltó Firewater is, akik magukat simán "world punk"-ként definiálják. De fellép még az Urban Voodoo Machine, a Big John & The Vienna Soul Society és még mások is, garantálva, hogy mindenki talál majd magának valót Csodaországban.

Fesztiválszezon pedig nincs Quimby nélkül:

Kiss Tibi és csapata egy két és fél órás, önfeledt hangulatú koncerttel teszi még emlékezetesebbé a nulladik napot.