Számos oka lehet, hogy nem akarunk kimenni a Szigetre: túl sok az ember, túl drága, nem érdekelnek a fellépők és a többi. Nem szabad azonban azt gondolni, hogy az élet ilyenkor a fesztivál négyzetmétereire összpontosul, a Sziget inkább csak ösztönzi a várost arra, hogy még jobb programokkal kedveskedjen a lakóinak, hogy senki ne maradjon otthon. Ezekből szemezgettünk.

Nem csak a koktél lehet hűsítő azonban, hanem egy skandináv krimi is: a Skandináv Kultúra Háza szervezésében a Közhely augusztus hetedikén, hét órától a Varg Veum - Bukott Angyalok című filmet vetíti majd, megidézve Jo Nesbø és Gunnar Staalesen világának legjobb pillanatait.De persze nem szabad elfeledkezni a könyvek okozta élvezetről sem. A könyvrajongók számára érdekes esemény lehet, hogy a besztszellereket lazán kisujjából kirázó Robin Cook Budapestre látogat csütörtökön, hogy a Párizsi Nagyáruházban található Alexandrában dedikálhassa legújabb könyvét, a Jótékony halált. Sajnos nem valószínű, hogy az író ellátogat majd a fesztiválra.Aki a fénybe mártott agyak és az "én itt vagyok a Nagyszínpad előtt, te hol vagy?" SMS-ek helyett inkább elmélkedne, leginkább a "think globally, act locally" jegyében, annak a Holdudvart tudjuk ajánlani.
Következő állomásához érkezett ugyanis az Értékpárok - Design Más Szemmel című sorozat, amelynek során Kiss Miklós designer, Ivánka Katalin, Koós Pál formatervező és a MOME egyetemi docense, valamint Szentpéteri Márton eszmetörténész azt fejtegetik majd, hogy lehet-e itthonról európiai vagy világhírű márkát építeni, van-e ennek egyáltalán jelentősége, van-e különbség a két színtér között. Ha pedig megéheztünk, együnk egy sajttortát, közben pedig figyeljük meg jól a tortalapátot! A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum ad otthont
Vojtek Éva egyedülálló tortalapát-kollekciójának:

darabjai alapanyagaikkal és díszítésükkel is arról árulkodnak, hogy nálunk a múlt század fordulójától váltak a polgári családokban használatos készletek fontos kiegészítő darabjaivá. A barokkos cizelláltságra éppúgy találunk példát, mint a szecessziós motívumokra vagy a már letisztultabb art deco stílusjegyeire.Nem mellékesen a héten a legnagyobb fesztivál mellett egy egészen más versenyben induló Vívó Világbajnokság is zajlik Symában, amely az ország legnagyobb sporteseménye. Az 1913-ban alapított, tehát idén éppen 100 éves Nemzetközi Vívó Szövetség rengeteg izgalmat ígért mindazoknak, akik a rókának öltözött holland egyetemisták helyett inkább a sportot preferálják augusztus ötödike és kilencedike között.Egy különleges sporteseménynek is tanui lehetnek a különböző vakondok, hiszen ismét megrendezésre kerül az Undeground

Racing, ami a ugyan nem illegál gyorsulóversenyt takar, nagyon izgalmasnak ígérkezik. A Merkapt Maraton Sportközpontban augusztus 10-én megrendezésre kerülő verseny tulajdonképpen egy föld alatti bicikliverseny, amelynek egyik nagy előnye, hogy odalent a kánikula ellenére is jó lesz az idő.

A

Sziget

utolsó napján, mikor a

fesztiválozó

még egyszer nagyon belehúznak a szórakozásba, a turkáló-mániások is kiélhetik magukat. A lehetőslget az

Anker’t

fogja biztosítani vasárnap, a nagy

gardróbkipakolós esményének

keretein belül, ahol mindenki megszabadulhat nem kívánatos ruhadarabjaitól, és megveheti más nem kívánatos ruhadarabjait.

A hetet (és a gyerekkort) egyébként, ha nem a

Szigeten , akkor még az

Akváriumban

is érdemes lehet majd lezárni: ott rendezik meg ugyanis a

Hetedhét Piknik et, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

De a

Sziget

végével se feledjük:

Budapest

nyáron sokkal szabadabb!