A nyár utolsó harmadában mindenki bele szokott húzni a szórakozásba és a fesztiválozásba, viszont ilyenkor a kapuzárási pánik miatt sokan átesnek annak a bizonyos lónak a túloldalára. A bulikra és a Szigetre való tekintettel úgy éreztük, mindenkinek jót tenne egy kis beszélgetés és néhány jó tanács. Dr. Zacher Gábor toxikológust, a fiatalok nem hivatalos védőszentjét kérdeztük az italokról és a drogokról.

WLB: Hogy zajlik egy átlagos nap itt a Toxikológián?



Dr. Zacher Gábor:

A Toxikológiai Osztály alapvetően nem az alkoholról és a kábítószerről szól, ez csak az adalék, mint a savanyúság a rántott húshoz. A forgalmat periódusa válogatja, ilyenkor a nyár közepén viszonylag csend van. Az emberek nagy része nyaral, sokan behúzódnak a lakásokba. Ilyenkor még öngyilkossághoz sincs nagy kedv. Korábban felhívtuk az emberek figyelmét, hogy ebben az időben ne kábítószerezzenek, és ne is nagyon igyanak. De szerintem 38 fokban nekiülni pálinkázni egyébként sem esik túl jól. Ilyenkor csendes menet van.
Az átlagos napokon persze itt is történnek dolgok. Tudjuk pontosan, mikor van érettségi bankett, de azt is megéreztük, amikor megjelentek a felvételi ponthatárok.

Ha az ember lát az utcán egy plakátot, hogy ki jön koncertre Budapestre, akkor abból azért már le lehet vonni bizonyos következtetéseket.
A számok alapján olyan 30-35 beteget látunk el, és az 50%-nál van szerepe az alkoholnak. Mindig van körülbelül 3-4-5 olyan fiatal, akik erősen alkoholmérgezettek, 3 esetben pedig kábítószer is van.
A részeg egyébként szinte soha nem azt jelenti, hogy csak be van rúgva, általában gyógyszer is szerepet játszik a dologban. Bizonyos gyógyszerekre egyszerűen nem érdemes inni, mert megakadályozzák az alkohol lebontását. Ha valamire rá van írva, hogy ne igyunk rá, az nem véletlen. Mindenképpen érdemes vigyázni, mert ha nem, akkor bizony esélyes, hogy találkozunk.
WLB:

Ez a 3 drogfogyasztó soknak számít az Európai átlagot nézve?

Dr. Zacher Gábor:

Ha megnézzük a magyarországi forgalmat egy átlagos este, akkor a szám nem több, mint 500. Összesen nagyjából 350 ezren cuccoznak, tehát végülis nem sok. Jobb lenne persze, ha ez még kevesebb lenne, vagy akár nulla. Én úgy gondolom, hogy a 350 ezerhez képest ez nem sok.
Az átlagos laikus felnőttek azt gondolják, hogy a kábítószer arról szól, hogy a fiatolok meghalnak, betegek lesznek, és elviszi őket a rendőr. De a számok mást mutatnak. Ez persze nem azt jelenti, hogy most akkor nosza, menjünk és tépjünk be durván.
Az átlag magyar felnőtt lakosság fejében viszont nem valós kép él a kábítószerekről. Nemzedéki ellentétek érzékelhetők a felhasználó és nem felhasználói korosztály között.
WLB:

Mi megy a legjobban?

Dr. Zacher Gábor:

Még mindig a fű. Messze viszi a mezőnyt. De emiatt kerülnek legkevesebben kórházba. Persze sokszor a szintetikus szerek is mennek, főleg bizonyos szubkultúrákban. Ezeket 1000-1500 forintért már meg lehet kapni, és ezektől nagyon durván szét is ütik magukat.


Az eki is megy, de azért a piacon inkább az új dizájner szerek vannak.

WLB:

Mi történik azzal, aki bekerül ide?

Dr. Zacher Gábor:

Meggyógyítjuk. Alapvetően ne gondolja bárki azt, hogy kimossuk a gyomrát. Minden attól függ, milyen állapotban van az illető. Az is elképzelhető hogy csak simán erősen ittas állapot áll fent, és csak annyi a baj, semmilyen pózban nem volt jó neki, és az elfogyasztott étel- és italmennyiség is előkerült újrahasznosítás céljából. Vannak olyan gyógyszerek, amelyek segítenek ilyenkor, mert rendbe teszik a szervezet folyadék- és cukorháztartását. De az alkohol és a kábítószer miatt persze akár életveszélyes állapot is előfordulhat. Van olyan beteg, akit lélegeztetni kell, vagy akinek a kábszer miatt szívritmuszavarai vannak.

Magyarországon 20-22 ember hal meg évente drogok miatt. Most például volt 4 nem régen aminorex használata miatt, ami nagyon gáz cucc.
WLB:


Fiúkkal vagy lányokkal lehet többször találkozni idebent? Ki a veszélyeztetettebb?
Dr. Zacher Gábor:

Aki fogyaszt. Ez hülye válasz tudom, de tényleg így van. Összességében, akik nálunk előfordulnak, azok vegyesen fiúk és lányok. De talán egy picivel több a lány az osztályunkon, mert ők a testsúlyukból adódóan könnyebben elanyátlanodnak az italtól. Ébredéskor sokan meg vannak győződve róla, hogy csak két koktélt ittak. Persze volt az több is, csak nem emlékszenek. Általában az van, hogy ülnek, beszélgetnek, isznak, és aztán egyszer csak megborulnak. Aztán mérünk nála egy másfél ezrelékes véralkoholszintet.


Egy 16 éves, 45 kilós kislánynál ez elég komoly dolog.

Persze később, ha elkezdi a rendszeres edzést, és kifejleszti azt a fantasztikus képességet, hogy akár fél liter vodkát is meg tudjon inni, akkor már ez működhet. De önmagában nem mondanám, hogy ez lenne a cél.
WLB:


Életkor tekintetben mi a helyzet?

Dr. Zacher Gábor:

14 éves kortól indul útjára a gyönyör. De már 2000-es születésű versenyzővel is találkoztunk.

Átlagosan úgy 14 év környékén nyújtogatják ki a szárnyaikat. Persze őket nem lehet összehasonlítani azzal, amikor mi voltunk fiatalok, mert egy teljesen más világba születtünk bele.


Egyre korábban kezdenek el inni. Ha péntek éjszaka nem itt vagyok, akkor viszonylag ritkán tartózkodom az utcán, de nem is kell megmozdulnom. Innen bentről tökéletesen lehet látni, hogy mi történik odakint.

Olyan 14-15 éves lányokkal találkozunk itt, akinek, ha nem tudnám mennyi idősek, akkor előre "kezicsókolommal" köszönnék. A hardware általában már megvan, viszont a szoftver sajnos nem annyira up-to-date.
WLB:

Mennyire népszerű a hírhedt “Gina”?

Dr. Zacher Gábor:

Ez részben városi legenda. Sokan önként használnak “Ginát”, szó sincs arról, hogy belerakják az italába. Ilyenkor persze kiüti magát, kidobják a buliból, és esetleg 3-kor, amikor még öntudatlan, akkor egy járókelő megnézi az óráját, meg a telefonját. Ez persze nem érdekli a médiát. Ellenben az, hogy ha szándékosan raknak bele valamit az italába, az már egy hír. Arányaiban minden 8-10 ezredik GHB használatra jut egy belekeverés. De az, amikor Józsika a kelletténél több cseppet használt, mert fogalma sincs, az senkit nem érdekel.
WLB:

Mennyire népszerű a hírhedt “Gina”?


Dr. Zacher Gábor:

Ez részben városi legenda. Sokan önként használnak “Ginát”, szó sincs arról, hogy belerakják az italába. Ilyenkor persze kiüti magát, kidobják a buliból, és esetleg 3-kor, amikor még öntudatlan, akkor egy járókelő megnézi az óráját, meg a telefonját. Ez persze nem érdekli a médiát. Ellenben az, hogy ha szándékosan raknak bele valamit az italába, az már egy hír. Arányaiban minden 8-10 ezredik GHB használatra jut egy belekeverés. De az, amikor Józsika a kelletténél több cseppet használt, mert fogalma sincs, az senkit nem érdekel.

WLB:

Most lesz ugyebár a Sziget. A fesztiválok mennyiben különböznek szakmai szempontból egy átlagos pesti éjszakától?


Dr. Zacher Gábor:

Egy fesztivál során egy este jelen lesznek 40 000-ren. A korosztály, aki ott lesz, az a 14 és 35 év közötti. Persze mindig van egy-két vén majom, mint én, de döntően nem ez szokott lenni. Akik lent vannak, azok Szegedről, Kiskundorozsmáról és Hollandiából jöttek. Tehát nem egy átlag magyar városi populáció. Itt nem lesz szívinfarktus, agyverzés, ellenben lesznek baleseti sérültek, részegek és időnként kábítószerhasználók. Itt egy sajátságos összegyűlésről van szó, és az idősebb korsztálynak fogalma sincs, hogy mi történik egy ilyen helyen. Azt hiszik, hogy az egész a piáról, a drogokról és a szexről szól. Jó, részben persze ez is igaz, de mégis messze nem az van, amit az aggódó szülő gondol. Egy ilyen fesztiválon gyakran az ember nagyobb biztonságban van, hiszen mindig van járőr és egészségügyis sátor. Ez a Népligetben nem fordul elő gyakran.

WLB:

Sok lesz ez az egy hét buli? Mennyit lehet bírni?



Dr. Zacher Gábor:

Persze. Kifáradnak. Azért 6 éjszaka tényleg egy kicsit sok. A Volton is láttam, hogy a 4. nap után azért már belefáradnak a versenyzők abba, hogy rájuk esnek, lehányják őket, meleg van és egyebek.

Szerintem a 4 nap az, amit még lehet bírni.
WLB:


Ön vitte már túlzásba a piát?
Dr. Zacher Gábor:

Persze. Egyetemista koromban meg középiskolában, természetesen. De nem iszom már igazán alkoholt, mert nagyon lusta vagyok, és szeretek autóval járni. Igazándiból nem hiányzik a dolog, meg a kórház miatt bármikor csöröghet a telefonom, és gáz lenne, ha felhívnának azzal, hogy ciki van, én meg nem tudnék bemenni.

WLB:

Jó tanácsok esetleg, ha elkerülhetetlen, hogy az ember igyon? És utána hogyan győzzük le a másnapot?



Dr. Zacher Gábor:

Ne üres gyomorral. A lángos szerintem jó előtte, mert az felszív. Ne keverjünk semmit, és ne akarjunk egyszerre hirtelen sokat. És figyeljünk oda, a nagy meleg értágító hatású, és gyorsan meg lehet borulni.
A másnaposság ellen pedig vannak olyan sósav-elválasztást csökkentő szerek, amelyek a gyomorproblémát megoldják, fejre pedig valami fájdalomcsillapítót javaslok. Ezek recept nélkül kaphatóak.
WLB:

A kóla tényleg jót tesz?



Dr. Zacher Gábor:

A kóla sem jó, mert még marja is a gyomrot. A szénsav ilyenkor nem jó. Igazából univerzális megoldás a másnapra a művesekezelés lenne, ami egy másodperc alatt kihozza ezeket az anyagcseretermékeket. De hülyén nézne ki azért, ha mindenki dialíziskatéterrel a nyakában mászkálna.

Veszély esetén:Mentők: 104Segélyhívó: 112 Péterfy Sándor utcai Kórház - Toxikológiai OsztályCím:

1074.
Budapest
Alsó erdősor 7. fszt.
Telefonszám:

+361-3-215-215

Web