Idill. Ez az első benyomásunk, amikor belépünk a Szerpentin Szalonba, ahol kávéillat terjeng, kellemes hangerőn szól a klasszikus zene, a szemünket pedig már azelőtt régiségeken legeltethetjük, hogy mindkét lábbal az üzletben állnánk. Miután megtudjuk, hogy az üzlettel két unokatestvér egyesített álma vált valóra, még inkább felerősödik ez az érzésünk. Vártúra utáni pihenéshez, pár száz forintos szuvenírért és régóta áhított kincsek reményében is érdemes megnézni a Hunyadi utcai boltot.

Helyben távol

Nóra és Mónika csak a kávézó és a régiségbolt egységére vonatkozó álmuk megvalósításában mentek el a végletekig, helyileg közel maradtak, ahhoz a házhoz, ahol felnőttek. A Hunyadi János utca 23/A alatt található kiadó helyiséget idén tavasszal találták meg, és májusban már meg is nyílt a bolt. Az itt található tárgyakat elsősorban hagyatékok felvásárlása során szerzik be, így 19. századi, századfordulós és 60-as, 70-es évekbeli retró tárgyakat is láthatunk.

Egyelőre minden áru ki van téve, amit olyannyira szó szerint kell érteni, hogy akár a kávéscsészénket is magunkkal vihetjük, ha esetleg megtetszett. A jövőben terveznek a Szalonba katalógust is, hogy még könnyebben eleget lehessen tenni a már eddig is élénken fel-felbukkanó kívánságoknak.
Akár bútorokra is vadászhatunk az 1800-as évekből, de párszáz forintos könyveket, ékszereket, képeslapokat egyaránt találhatunk a mindig megújuló közegben. Akkor érdemes idejönni, ha nincsen kitűzött célunk, nem műtárgykereskedőként szerezzük a bevételeinket, és nincsen ellenünkre, hogy a tulajdonosok inkább használtcikként, mintsem antikvitásként értelmezik az itteni tárgyakat.Profilba vágó kávémárka

A Mátyás templom felé vezető útvonal mentén lévő kincses boltot keresve a Donáti utcai megállónál kell leszállni a 16-os buszról. Most épp terasz is jelzi, hogy hol van a Szerpentin; hová lehet beülni egy jó cappuccinóra (350 Ft), amely ráadásul L’antica márkájú kávéőrleményből készül. Az Olaszországban ismert kávéprofesszor által forgalmazott kávé abszolút igazodik a porcelán csészékhez, ráadásul még finom is. A sör-, illetve borkínálat szűkös, de megfontolt, és az üzlet áraival összhangban nem kell „Vár-árszínvonaltól” tartanunk. A Bolyki picészet borait 350 Ft/dl áron mérik, a fóti kézműves sörök 550 Ft-ba kerülnek, míg egy kis harapnivalót szintén szolid árakon kaphatunk. A muffin 250 Ft, a croissant 200 Ft, a sós vonalat pedig a helyben kisütött baguette-ek (200 ft) képviselik.

Káptalantótitól a hongkongi turistákig

Mónika már több éve foglalkozik azzal, hogy régiségeket gyűjt, illetve árusít. A Balaton melletti településen, Káptalantótiban régóta van standja, illetve Budapesten is dolgozott már üzletvezetőként, de az évtizedes múltra visszatekintő tárgyak iránti szenvedélye egyértelműen a Szerpentinben tud igazán kibontakozni.

Nórival remekül tudnak együtt dolgozni, és folyamatosan szövögetik a jövőre vonatkozó terveket. Egyszer ugyanis vége lesz a bolt iránt kivételesen érdeklődő európai, ázsiai és amerikai turisták özönének, és akkor még inkább kell majd a magyar közönséget is aktivizálni. Persze már most is sokan járnak ide a környékről, amit a kávéra vonatkozó 50 Ft-os kedvezménnyel is jutalmaznak a lányok. Elképzelhető, hogy a finom borok és régillatú könyvek mellé szerveznek majd a Szerpentinbe felolvasóesteket is, hiszen a közeg nem is lehetne ideálisabb. Csak sok jó ember kell majd, hogy elférjenek a kis helyen!