Újfajta közlési forma? Ingyen pendrive? Művészet? Szólásszabadság? Unatkozó hipszterek trendi időtöltése? Egy kicsit mindegyik. A dead drop három év alatt kinőtte New Yorkot, és meghódította az egész világ repedéseit: mostanra már Budapest is egy digitális üzenőfallá vált.

A Veszíts El Egy Könyvet mintájára, ugyanakkor továbbgondolva egy újfajta kommunikációs módi van elterjedőben. A dead drop (kémnyelven ez azt a helyet jelöli, ahol a kémek üzenetet hagynak egymásnak) 2010-ben indult New Yorkból. Az ötletgazda, Aram Bartholl szerint a lényeg egyszerű: végy egy pendrive-ot, másolj rá egy neked tetsző, gondolatébresztő, szórakoztató vagy éppen elgondolkodtató tartalmat, és helyezd el egy jól látható helyen – mondjuk egy fal repedésében. Miután megtaláltad, azt teszel vele, amit akarsz: sokan csak megtekintik a tartalmat, és elteszik a pendrive-ot, de mások letörlik a régi tartalmat, és újat tesznek rá, így biztosítva a körforgást. Hány gigabájtot bír el egy fal?Aki be akarja betonozni magát a dead drop történelmébe, annak a mozgalom honlapja több információval is szolgál arra nézve, hogy hogyan lehet a pendrive legtöbb részét lefejtve olyan apróvá redukálni, hogy elférjen egy kis repedésben is; mások azonban csak felcelluxozzák egyes helyek falára. A magyarországi elterjedés végső lökését a MÜSZI Kulturális Tér és a Verbatim adathordozó-gyártó közös projektje, a Dead Drop Project Budapest adta, amelynek keretében több művész is celluxot ragadott, és a felragasztás helyével kapcsolatos információkat tett az adathordozóra.

Budapesten a következő drop pointokat érdemes fürkészni a tartalom miatt: MÜSZI (Művelődési Szint), Toldi, Szatyor, Kisüzem, Castro Bistro, Fogaskert, Fogasház. Ha pedig új dead dropot hozol létre, mindenképp jelezd a facebook oldalon. Ki találja meg először a We Love Budapest pendrive-ját?