A Sas utca és a Zrínyi utca sarkán egy Ferrari sebességével elkészült Gelateria Lavanda minden porcikájában olasz. A Csizma-félsziget kulináris hagyományait modern technológiával vegyítő fagyizó a hűs desszertek mellett sütik, kávék, limonádék és forró csokik terén is maradandót alkot, ráadásul mindezt – a minőség és a helyszín tükrében – korrekt árakon. Chilis limonádé, két kiló friss gyümölcs, légies elegancia, Goppion kávék – ilyen egy autentikus olasz cukrászda Budapesten.

A lilás logó láttán nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni az enteriőrről, hiszen színek és anyagok tekintetében is az egyszerűségre helyezi a hangsúlyt: bézs dísztégla, hófehér fal, kecses fémcsillár, valamint az asztalokban és a székekben visszaköszönő fa. A légiesen elegáns, feltűnési viszketegséget mellőző összhatást tovább erősíti a vitrinnek is beillő üvegpult és az űrtechnológiás kávémasina, amely akár a gépek lázadásának egyik vezéralakja is lehetne.

Annak sem kell csalódnia, aki inkább a friss levegőn gondoskodna a napi boldogsághormon-bevitelről, ugyanis a Lavandát kintről asztalok ölelik körbe, így egy fagyi-limonádé, esetleg egy cappuccino-tiramisu páros társaságában ücsörögve is gyönyörködhetünk a Bazilikában.
Cukrásznagykövetség

Ahogy az egy végletekig autentikus olasz cukrászdától elvárható, a kézműves alapanyagoktól kezdve a recepteken át egészen a fagylaltgépek Lamborghiniéig minden a heves gesztusok őshazajából származik. A fagylaltok kapcsán érdemes kiemelni, hogy a gyümölcsös variánsok két kiló friss gyümölcs hozzáadásával készülnek, így dobozban árult, adalékanyagokkal teli mostohatestvéreikhez nagyjából annyi közük van, mint Mario Balotellinek a higgadtsághoz – és ez természetesen a többi ízre is igaz. A sütemények közül a megunhatatlan tiramisut, míg a bőséges limonádéválasztékból a chilivel közveszélyessé tett frissítőt teszteltük, majd záróakkord gyanánt jött egy csésze Goppion kávé.

Enyhe csalódást csupán az okozott, hogy a Lavandából kilépve a szicíliai tengerpart helyett ismét a Szent István téren kötöttünk ki, ám ettől eltekintve az ételédesítő menü minden fogása hibátlannak bizonyult. Az olasz identitást az apróságok is tükrözik, és szuvenír gyanánt Cruciani karkötőkre, illetve kézzel festett szekrénykékben rejtőző Di Costa bonbonokra is kivethetjük a hálónkat. A végére hagytuk a piszkos anyagiakat: egy gombóc (5 dkg) ára 250 forint, és a sütik sem lépik át az 500 forintos lélektani határt, vagyis a Lavandáénál olcsóbb olaszországi kirándulást nehéz lenne találni - finomabbat pedig szinte lehetetlen.

Fagyi után fagyi. A Sas utca után ugorjatok át a Múzeum körúton lévő Valdocco-ba egy kis hűsitőért a nagy melegben.
Gelateria Lavanda (bezárt)
Cím: 1051 Budapest, Sas utca 10-12.