A Zsidai család hírnevét öregbítő vendéglátóhelyek sora egy újabb taggal bővült, amely helyszínével, komplexitásával és New York-i bisztrókat idéző stílusával még az illusztris kollekcióból is kitűnik. A Biblia szerint Baltazár Babilónia utolsó királya volt, egyes kontextusokban pedig az Antikrisztus előképeként azonosítják, de a Kapisztrán téren található, borbár-borszaküzlet-grill bár-boutique hotel hibrid korántsem a végítélet hírnöke, sokkal inkább egy újabb bizonyíték a budapesti vendéglátás folyamatos fejlődésére.

Az előkelő helyszínből fakadó, esetleges előítéletekkel ellentétben a Baltazár hangulatának legdominánsabb eleme a manírmentes lazaság. Ha a Spíler, a Gozsdu Udvarban éldegélő rokon olyan, mint Fülig Jimmy, csak jobb a helyesírása, akkor a Baltazárt egy másik Rejtő-karakterhez, Az előretolt helyőrség Galambjához tudnánk hasonlítani. Galamb, bár előkelő családból származik, igazán a kikötőközeli, késdobálós kocsmákban érzi otthon magát, ahol tengerészdalokkal és orrferdítő pofonokkal szórakoztatja a T. közönséget.

Természetesen a Baltazárban sem fejmagasságban hasító késektől, sem pedig izmos jobbegyenesektől nem kell tartanunk, és az iménti hasonlattal csupán azt igyekeztünk kifejezni, hogy itt az sem fogja különcnek érezni magát, akinek az ingnyak mögül kikandikál a matróztetkó.Egy kifinomult punk borai

A Somlai Tibor és Ipacs Géza fantáziáját dicsérő enteriőr főleg a Spílerből ismerős elemekből áll össze: vérpiros és fehér csempék, meztelen villanykörték, a konyhai fortélyokat feltáró nyitott konyha, nyers tégla, fapadló, és, hogy új is legyen a budai nap alatt, bordó bőr.

Bármennyire is kellemes a kifinomultan punkos belső térben üldögélni, borítékolható, hogy teraszkompatibilis időben a kinti helyekért fog folyni a harc, ami a Kapisztrán térre és a Tóth Árpád sétányra nyíló kilátás tükrében nem túl meglepő. A Piszkos Fred bűnlajstrománál is hosszabb, 300 tételes borlap elsősorban a Kárpát-medence kézműves különlegességeire épül, de világszínvonalú ginekből és koktélokból sincs hiány.A kemence katalán, a hotel boutique

A Litauszki Zsolt fennhatósága alá tartozó konyhából (pontosabban a legendás, katalán Josper grillkemecéből) street foodos gourmet-grill fogások kerülnek a tányérokra. A magas minőséget képviselő húscsapat négytagú – marha, sertés, kacsa és csirke -, míg a szószok és lekvárok házi készítésűek. A Baltazár-puzzleutolsó darabja a hét szobából és négy lakosztályból álló boutique hotel (hivatalos megnevezése smart luxury boutique hotel), amely mind design, mind pedig hangulat terén harmonizál az összképpel. Akárcsak a Spíler esetében, itt is egy szimpatikus, laza játékossal van dolgunk, aki számtalan pozitívuma ellenére sem száll el magától, és az ő helyesírása is jobb, mint Fülig Jimmyé.