Ez itt a kérdés. Egy egész generáció kérdése – helyesebben, mindenki kérdése, össztársadalmi jelenség. A dokumentumfilm, amely megpróbál valamiféle választ keresni, azonban érthető módon leszűkíti a szerteágazó problémakört, igyekszik kizárólag az iskoláikat frissen befejezett, az önálló, felnőtt élet küszöbén álló fiatalok külföldre kivándorló tömegeivel foglalkozni. A választás nem véletlen, az alkotók maguk is hasonszőrű fiatal felnőttek, a kérdést tehát nagyon is magukénak érzik. Egy több részesre tervezett dokumentumfilm-sorozat első, pilot epizódja New Yorkra bök a térképen.

Imre Loránd Balázs, Józsa László és Hernáth Csaba, a Speak Easy Project tagjai jó adag elszántsággal, némi elfogódottsággal és saját finanszírozásban készítették el a harmincperces dokumentumfilmet, amelyet kiemelten közérdekű témájánál fogva a magyar mozi-, majd tévébemutatás és az esetleges későbbi DVD-forgalmazás siralomháza helyett, a megszólítandó közönséget ismerve és a trendekre jó érzékkel reagálva, eleve webes bemutatásra szántak. Szándékukban áll ugyan a profilba illő, dokumentumfilmes fesztiválokra nevezni alkotásukat, az elkészült munka hosszát, stílusát, pergő ritmusát és low-bugdet költségvetését azonban már a tervezett webes bemutatáshoz szabták.

New York az első állomás, ahol egymásra felelgető duplaportré keretében ismerjük meg a Reuters Hírügynökségnél dolgozó, Manhattanben élő Mirjamot, valamint a brooklyni illetőségű, illegális bevándorlóként élelmiszert csomagoló Attilát. Szándékoltan két nagyon különböző személyiség, végletesen eltérő családi és személyes háttér, és nem utolsó sorban ellentétes felfogás kerül a film fókuszpontjába, miközben rajtuk keresztül villanásnyi betekintést nyerünk a New Yorkban élő magyar közösségek életébe is. Mirjam és Attila vallomásait hallgatva megtudjuk, hogy a „menjek vagy maradjak?” kérdés távolról sem csak az itthonról elvágyódók dilemmája, hanem az odakint élők – legyenek bárhol a világon – minden nap újra és újra kénytelenek feltenni maguknak ezt a kérdést. Van, aki menne, és van, aki maradna, abban viszont mindenki egyetért, hogy az első lépést a legnehezebb megtenni a változás, a jelenlegi állapotból való kimozdulás felé.

Ha a pilot epizód kedvező fogadtatásra talál, és a projekt megy tovább, a készítők további – immár elsősorban európai – nagyvárosokat akarnak kijelölni a sorozat mentális térképén. Elmondásuk alapján Berlin, Barcelona, Róma van egyelőre játékban, és persze a kihagyhatatlan nagy dobás, London, amelyre a filmötlet megszületése óta készülnek, mégsem akarták volna a próbajátéknak számító első részben ellőni a téma legnagyobb ágyúját. A probléma rendkívül aktuális, érdeklődés minden bizonnyal lesz rá, az elkészült nyitóepizód kisebb-nagyobb hibái ellenére is működőképes, a sorozatkoncepció pedig önmagában ígéretesnek tűnik, hiszen a téma megérdemli, és talán meg is követeli a több oldalról, különféle szemszögekből, megannyi valós, emberi tapasztalaton keresztül történő feldolgozást. Várjuk a folytatást!

A Menjek/maradjak c. dokumentumfilm itt megtekinthető:

Hivatalos honlap itt.

Vannak akik mentek, pontosabban jöttek. "Külföldiek Budapesten" cikksorozatunkban már szerepelt Alyssa a budapesti Prezi csapatból, illetve Thuy aki két év levelezés után házasodott össze magyar férjével, és még sok más kalandos sztorit olvashattok a témában.