Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

shopping

szerkesztés

Indul az első városi méhészet Budapesten!

Szerzők

  • We Love Budapest

2013. 07. 02. 2:00

Óriási érdeklődés kíséri annak a városi méhészetnek az indítását, amelyet a német finger csoport művészei alakítanak ki idén nyáron Budapesten. A méheket gondozó vegyes méhészcsoportba kétszeres volt a túljelentkezés.A közösségi műhelymunka július 3-án indul, augusztusban pedig jön a projekt művészeti része, az Új Múzeum Méheknek.

Mézet a budapestieknek

A frankfurti székhelyű finger csoportkét tagja, Florian Haas és Andreas Wolfidén nyáron Budapest szívében, vagyis urbánus környezetben alakít ki városi méhészetet. A méheket az úgynevezett vegyes méhészcsoport gondozza majd, amely a legkülönbözőbb, méhészet iránt érdeklődő civileket hozza össze. A közösségi méhészet indulását nagy érdeklődés kíséri, így a csatlakozási lehetőség meghirdetése után, alig egy hét alatt kétszeres volt a túljelentkezés. A csoport végül csaknem negyven fővel indul. Az érdeklődők között vannak diákok, nyugdíjasok, álláskeresők, nagycsaládos édesanya, újságíró, múzeumpedagógus, több környezetvédő, közösségi kertészek, és számos olyan jelentkező, akinek van méhész múltja.
"Több éve foglalkozunk közösségi méhészetekkel, de ilyen pozitív fogadtatásra nem számítottunk. Úgy tűnik, hogy Budapesten rátapintottunk egy vakfoltra, hiszen az urbánus méhészkedés egyelőre kiaknázatlan terület. Bízunk benne, hogy a nyár végén már meg lehet kóstolni a mézet, ami ezekben a kaptárakban készül. A városi méz egyébként kiváló minőségű, és a közhiedelemmel ellentétben nem szennyezett. A frankfurti mézünket több alkalommal bevizsgáltattuk, és kiderült, hogy tisztaságban bármelyik, vidéken termelt mézzel felveszi a versenyt." - ezt már Andreas Wolf, a finger csoport tagja mondta el az induló kezdeményezés kapcsán.

Képzett önkéntesek

A budapesti közösségi méhészet önkéntes résztvevői július 3-7. között műhelymunkán vesznek részt a német művészek és egy magyar szakértő, Tornyossy Csaba vezetésével, aki szeptember végéig vezeti majd a csoport munkáját. "A résztvevők képet kapnak a méhészet alapjairól és lexikális fogalmairól, majd dönthetnek, hogy a továbbiakban mennyire ássák bele magukat a témába. Ahhoz, hogy méhész legyen valaki, szakmai tanfolyamra és legalább egy gyakorlati évre van szükség, amit tanulóként munkával tölt az ember. Ugyanakkor nem csodálkoznék, ha évek múlva lenne olyan kolléga, aki itt találkozott először méhekkel" – mondta az okleveles méhész.
A projekt szakmai partnere az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, akik számára a kísérlet lehetőséget nyújt arra, hogy bemutassák a munkájukat, a méheket és a nektárgyűjtést olyan érdeklődőknek, akik a városi környezetben egyébként nem találkoznak ezzel az ágazattal. "A projektet a legkiválóbb méhész szakemberek segítik akár méhegészségügyről, akár ismeretterjesztésről legyen szó. A budapesti városi méhészetben természetesen korlátozott számú méhcsaláddal foglalkoznak majd a résztvevők fokozott biztonsági intézkedések mellett" – tudtuk meg Dr. Mészáros László, az OMME elnökétől.

Múzeum Méheknek

A német finger csoport tagjainak irányításával augusztus 22-én a városi méhészek egy szokatlan kulturális intézményt is létrehoznak Budapesten. A kaptárak tetején nyílik meg az Új Múzeum Méheknek, amelynek négy makettszerű termébe a méhek berepülhetnek, a látogatók pedig kívülről nézhetik meg a rendhagyó, tematikus kiállításokat.

Helyszín és együttműködő partner:
MűcsarnokPartnerek:

Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató, Based on Pig, Megálló Csoport

Hasonló tartalmak

Admin mode