A Város és Folyó, röviden Valyo nevet viselő civil kezdeményezés önkéntesei szerint a Duna, mint a város ékessége nem kap elég figyelmet tőlünk, budapestiektől. A lelkes kis csapat ezen szeretne változtatni, céljuk, hogy a nagy folyó ismét aktív és jelentékeny része legyen a mindennapjainknak. Ám a srácok nem csak álmodoznak a vízbe bámulva, hanem konkrét lépéseket tesznek, hogy a Duna-part ismét teljes egészében megközelíthető, élhető és szerethető legyen. Ezzel a szándékkal nyitották meg tegnap este a Nehru-parton a tavalyról már jól ismert Dunatanösvényt, a mai napon pedig a Lánchídnál folytatódik a folyóparti programsorozat.

A Valyo 2010 óta dolgozik folyamatosan azon, hogy szorosabbra és lehetőleg meghittebbre fűzze a Duna és Budapest kapcsolatát. Terveik között nemcsak a már meglévő partihelyszínek, közösségi megmozdulásokra, kikapcsolódásra, esetleg sportolásra alkalmas közterületek intenzív használata és népszerűsítése szerepel, hanem az újabb és újabb part menti területek meghódítása is az itt élők számára.

Ennek fényében kerül megrendezésre immáron harmadik alkalommal a Dunatanösvénynek keresztelt nyári programsorozat. Idén a Nehru-part és a Lánchíd környéke a két kiemelt helyszín, amelyek között egy mobilapplikáció segítségével bármikor „vezetett” sétán vehetünk részt, a számos beépített információs pont pedig a tájékozódáson kívül az ismereteink bővítését és a Duna menti táj apró szépségeinek felfedezését is szolgálja.

Ha viszont információdús séta helyett ráérős andalgást, netán folyóbámuló, csendes elücsörgést és sütkérezést tervezünk, örömmel fogjuk felfedezni a kisebb-nagyobb, színes napozópadokat, amelyekkel a valyósok benépesítették a partot.

A László János urbanista beszédével megnyitott, valamint zenés naplementével és fényfestéssel egybekötött indulóbuli még nem ért véget.

Aki szereti a Dunát, aki rendszeresen kilátogat hozzá, vagy éppen úgy érzi, mostanában elhanyagolta, s főként mindenki, akit az elmúlt hetekben az árvíz a partra vonzott, fotózásra, láblógatásra vagy bármilyen szokatlan folyószéli tevékenységre ihletett, ma este látogasson el a Lánchíd tövéhez, ahol a Valyo a FISZ-szel közösen Szöveghullám a Dunánál címmel rendez irodalmi-zenés-Dunás bulit! A Duna a miénk, itt az idő, hogy birtokba vegyük.

További infók a Valyo Facebook-oldalán!

Fotók: Balkányi László, Varga Dávid és Fellegi Dénes