A Király utcai VAM Design Center – ahol, amint arról beszámoltunk, jelenleg Van Gogh 3D-ben tálalt mesterművein ámulhatunk – mindeddig parlagon heverő belső udvara új életre kelt. A tágas átrium reneszánsza a Vamba terasznak köszönhető, ami, alkalmazkodva a művészetekben gazdag hely szelleméhez, valódi kulturális olvasztótégelynek ígérkezik.

Mielőtt vetnénk egy alaposabb pillantást a tartalomra, az átmeneti felszínesség jegyében vizsgáljuk meg a külcsínt, hiszen bőven van mit csodálni. Az üvegtetővel fedett belső udvar lenyűgözően tágas, akár bikafuttatást is rendezhetnének itt. Persze utóbbi nem biztos, hogy jó ötletnek bizonyulna, hiszen a romkocsmákból ismerős, piros bőrfotelekkel, elegáns, fehér székekkel, valamint egy Amszterdamból importált karton sztriptíztáncossal csinosított enteriőrt nagy hiba lenne megbolygatni. 

Hogy az átrium belmagassága ne legyen nyomasztó, az üvegtetőről chipsre emlékeztető, fehér szirmok lógnak.Utóbbiakra nappal a tetőszerkezet és a beömlő fény festenek geometrikus ábrákat, míg este a reflektorok vásznaiként szolgálnak. Az installációt egy hatalmas fehér gömb teszi teljessé, ami a színpad mögött található, és ami akár Godzilla ping-pong labdája is lehetne.

A színpad előtt egy terebélyesebb sávban visszaköszön a tetőt uraló üveg, méghozzá padló formájában. Az üvegpadló egyúttal bepillantást enged az alagsorban nyújtózó, szintén méretes, színpaddal koronázott tánctérbe.

Családias művészetek

A filmbe illő enteriőr legszembetűnőbb mellékhatása, hogy a környéken kószáló turisták a Vambát is kiállítótérnek vélik (látogatásunk idején is buzgón kattintgattak), ez azonban korántsem fatális hiba. Egyrészt a Vamba teljes szimbiózisban fog üzemelni a VAM Design Centerrel, másrészt pedig a város valószínűleg leglátványosabb átriuma a kortárs művészetek állandó terepe lesz. A különféle performanszok és a számtalan műfajból kóstolót adó koncertek esetében a kevésbé ismert, de annál tehetségesebb előadókat fogják előnyben részesíteni, ezzel a közönségnek egyedi élményt, az adott művésznek, művészeknek bemutatkozási lehetőséget, összességében pedig értéket teremtve. Hétvégenként a családi programokon lesz a hangsúly – többek között bábszínház és design bolhapiac várható. A Vamba jelenleg próbaüzemben pöfög, persze ettől függetlenül az ajtó este tízig nyitva áll. Ami a közeljövőt illeti, jövő héten Mr. & Mrs. Bond – Tomorrow never dies party, Július 5-én pedig a hivatalos megnyitó kerül terítékre a By The Way zenekarral.

Vamba terasz (bezárt) 1061 Budapest, Király utca 26.

Ha szeretnél hasonló környezetben bulizni, a most nyílt Hellobaby-ben garantáltan csak felfelé fogsz nézni.