Épp itt volt az ideje, hogy ellátogassunk a csaknem egy éve megnyílt Jacques Liszt pékségbe, és nem csak azért, mert már a Divin Porcello sonkabárban tett látogatáskor megígértük magunknak. Azért is, mert így egy csomó mindenre fény derült, ami ez idáig kérdőjel volt, vagyis az elképzelt süti- és kenyérillatfelhőbe burkolózva tartogatta a titkot: mit is süt Misi, a pék? Sőt, kezdjük ott: tényleg Misi itt a pék?

Trikolor forgatva

Az Apáczai Csere János utca 7. szám alatti pékség magyar és olasz színekben játszik, mondjuk úgy, 6:3 arányban az előbbi javára. Tényleg Juhász Mihály, alias Misi - a Raiffeisen Bank jogászából lett pék - felel a magyar hagyománnyal rendelkező kenyerekért és péksüteményekért. Az olasz Matteo pedig az itáliai receptek alapján sütött ciabatták, pan al latték, kekszek stb. szakértőjeként van jelen.

A helyben található üzemben este kezdődik az erősen éjszakába nyúló munka, ahonnan cirka fél métert utaznak a termékek, míg reggel a vevők szeme-orra-szája elé kerülnek. Minden (nemzetiségtől függetlenül) adalékok nélkül, csak természetes alapanyagokból, megfelelően ellenőrzött körülmények között készül el.

LisztesbányaA Jacques Liszt magát gourmet pékségként aposztrofálja, amit érthetünk úgy is, hogy kézműves pékségről van szó. A kiváló hozzávalókból minden kézzel készül el. Belátjuk, nem könnyű az ilyen kijelentésekben feltétel nélkül megbízni, amikor szinte minden budapesti esetben van egy hosszabb-rövidebb zárójeles megjegyzés a hasonló manifesztumokat követően. Szerencsére a Bock Bisztró Budától a Larus-on át a Trattoria Pomo D’Oro étteremig választhatunk bizonyságot, mert többek között ők is mind innen szerezik be a pékárut.

Ha valaki az empirizmus híve, akkor ki lehet próbálni mondjuk egy Jacques Liszt-es csokis tart-szeletet (400 Ft/szelet), egy sajtos rudat (2500 Ft/kg), esetleg egy szimpla tejes kiflit (80 Ft/db). Netán olívás (750 Ft/db), aszalt paradicsomos (990 Ft/db) kovászos kenyeret (750 Ft/db), lekváros linzert (3400 Ft/kg) vagy sajtos pogácsát (2300 Ft/kg) is kérhetünk, hogy kizárjuk az összes kétséget (amelyek valószínűleg soha nem merültek fel bennünk). „Misi, a pék” több mint harmincötféle ennivalót kínál, úgyhogy szerncsére sokáig lesz mit tesztelni.

A jó pék jó barátAz itt dolgozók szerint alig fél év elég volt ahhoz, hogy ne csak azok a kíváncsiskodók térjenek be az üzletbe, akik aztán néha-néha vissza is jönnek egy süti-kávéra, hanem valódi pékségként is működhessen a Jacques Liszt.

Úgy tűnik van arra igény a belvárosban is, hogy ne csupán minőségi, hanem különleges is legyen akár a mindennapi élelmiszerek egy része is. A vásárlók csaknem 70%-a ugyanis magyar - és nem a Marriottból érkező turista -, akik közül többen „kocsiból kiugró kenyérbeszerző emberek”.
Tény: a jó kenyér alap, a desszert pedig nagyon fontos tud lenni.