Bármennyire is hihetetlen, volt idő, amikor az emberek még analóg, vagyis nem digitális fényképezővel fotóztak. Ebbe a korszakba nyújt betekintést a Kogart Ház legújabb kiállítása, amelynek témája a magyar fotográfia a 20. század második felében. Az Analóg nevet viselő tárlat 160 darab képét összesen 21 művész munkái közül, a Körmendi-Csák gyűjteményből válogatták össze.

A Körmendi-Csák gyűjteményA műgyűjtés egyfajta életforma. A Körmendi-Csák gyűjtemény a 80-as évek kezdeteire nyúlik vissza. Eleinte csak festmény- és szoborgyűjteménynek indult, de később aztán kibővült; és bár a fényképek gyűjtésének akkoriban nem volt divatja, mégis szép lassan beszivárogtak az első fotók.

Néhány éve merült fel az ötlet, hogy legyen egy 20. századi magyar fotográfiát bemutató külön egység. Szerencsére így is lett, és ennek köszönhetjük ezt a képzeletbeli időutazást a Kogart Házban, ahol május 9-től látható a két szintet megtöltő Analóg című kiállítás.

Az itt látható gyűjtemény nem keres magának központi témát, vagy stílust (látható benne dokumentarista, avantgárd, stb.), hanem inkább igyekszik átfogó képet adni a magyarfotográfiáról, és hagyja, hogy érződjön rajta az a művészi szabadság, ami a képek készítőit is megihlette egykor. A kollekció keretét az idő és a technika adja: a fotók analógtechnikával készültek 1950. és 2000. között.A kiállításA Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Körmendi – Csák Gyűjtemény közös projektjén látható mintegy 160 képet 540 darab közül válogatta ki a kiállítás kurátora: Kincses Károly, fotómuzeológus. A teljes gyűjtemény egyébként 2011-ben jött létre azzal a céllal, hogy bemutassa a 20. század második felének magyarfotográfiáját. Ez a korszak egyébként sokkal érdekesebb volt, hiszen nem volt még internet, amely arra ösztönözte volna a művészeket, hogy hasonlóan dolgozzanak, mint mások.

Az Analóg című kiállítás abból a szempontból is egyedi, hogy, az érdeklődők mélyrehatóan tanulmányozhatják a fotókon túl az alkotót, az alkotói folyamatot. Ehhez segítséget nyújt a kiállítás egyáltalán nem hétköznapi katalógusa: egy 420 oldalas, illusztrált, műelemzéseket is tartalmazó album, amelyben az egyes képek történetei is olvashatók.

A kiállítás képei közé csak kortárs művészek munkái kerültek be, sajnálatos tény viszont, hogy az előkészületek köben Hemző Károly fotográfus elhunyt.

Az alkotók szerint csoportosított képeket egyébként úgy válogatták össze, hogy hogy ne csak fotókról szóljon, hanem az adott korszakot is bemutassák. A gyűjtemény egyébként azt is jól érzékelteti, hogy az analógfotózás nem csupán egy technika, hanem egy látásmód; azok, akik így kezdték a szakmát, azok teljesen máshogy dolgoznak, mint azt a digitálisfotókon megszokhattuk.

A gyűjtemény 21 fotográfusa: Balla Demeter, Bánkuti András, Benkő Imre, Féner Tamás, Friedmann Endre, Gulyás Miklós, Hajdú József, Haris László, Hemző Károly, Horváth M. Judit, Horváth Péter, Jokesz Antal, Kerekes Gábor, Korniss Péter, Stalter György, Szebeni András, Szilágyi Lenke, Tímár Péter, Török László, Urbán Tamás és Vékás Magdolna.

A gyűjtemény persze még közel sem teljes, a fényképek száma folyamatosan növekszik, és elképzelhető, hogy egy 21. századi kollekció is összejön majd. A remények szerint a képek külföldön is kiállításra kerülnek a jövőben.

Analóg Cím: Kogart Ház, 1062 Budapest, Andrássy út 112.Megtekinthető: 2013 május 9. - 2013 július 7.

Felnőtt belépő: 1500Ft
Facebook