18. alkalommal rendezik meg hétvégén (május 11-12-én) a Múzeumok Majálisát a Nemzeti Múzeum kertjében. Hogy miben más az idei, mint az eddigi összes? A szervezők arra törekedtek, hogy fiatalosabb, valóban a mai élmény- és ingerküszöbhöz mért programokat szervezzenek.Az apropó nem a szülinap, hanem az, hogy végre a huszonéveseknek se csak azt jelentse a majális, hogy a gyerekzsivaj megzavarja a kedvenc kertjükben való üldögélést.

Változás vanÉrdekes összecsengés, hogy ebben az évben az ICOM (Múzeumok Nemzetközi Tanácsa) Múzeumi Világnapjának jelszavához – Emlékezet és kreativitás = társadalmi változás – megújult koncepció is társul, ami a Majálist illeti. Emellett kifejezetten a jelszóhoz kapcsolódva határozták meg a témakört is, amelyhez a bemutatkozó múzeumok, illetve gyűjtemények is igazították hétvégi programjaikat.

Csak ijesztgetés céljából áruljuk el a címet: RE:19/19:RE, de a gyakorlatbana ez azt jelenti, hogy a 19. század és a 21. század 19. század értelmezése is közérthető, interaktív bemutatkozók és játékok összessége lesz majd.

Változás leszAz idei Múzeumok Majálisa megújult arculattal is jelentkezik majd, friss installációkkal kiegészülve. A színpadon és a Múzeum Pollack-termében hangsúlyosabb szerepet kap a szakma, a szakmai műhelytitok. Más helyszíneken tudományos, ismeretterjesztő programokat, különleges tárlatvezetéseket, komolyzenei hangversenyeket élhetünk majd át.

Ez eddig pont úgy hangzik, hogy bármi is kisülhet belőle, nincsen garancia. Ami nem ígéret-szagú, az a konkrét programlista: részvételi lehetőség színpadi próbán, két napig épülő óriásmamut, a Jamie Winchester zenekar, az Akkezdet Phiai, a Szekeres & Barbaró Wurlitzer Band, az Üllői Úti Fuck és az Ági és a Fiúk koncertek - hogy csak néhányat említsünk.

Ki nyeri a végén?A Múzeumok Majálisa két eredményhirdetésnek is otthont ad majd: „Az év Múzeuma 2012” és „Az év kiállítása 2012” pályázatok nyerteseire is fényderül. A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület által kihirdetett versenyekre hét intézmény, illetve kilenc kiállítás jelentkezett. Mindkét eredményhirdetés május 11-én (szombaton) lesz.

A Múzeum kertjéből persze azok a standok és programok nem hiányoznak majd, amelyeket eddig is üdvözölt a gyerekektől az idősebb korosztályig mindenki. Igen, lehet a vendéglátó standokra vagy épp a kézműves foglalkozásokkal teli asztalokra is gondolni.