Az egymás után nyíló helyek káoszában nem nehéz elveszteni a fonalat. A szórakozni vágyó vendégekért versengő bárokat, kávézókat és éttermeketet sokan már minimális figyelemmel sem méltatják, kivétel persze, ha valami olyanról van szó, ami tényleg egyedi. Szerintünk az alig néhány hetes Cilindert érdemes lesz ezentúl figyelemmel kísérni; a korábban a Hármashatár-hegyen működő Rekettyés fogadó pesti utódja kultúrált szórakozással, családias hangulattal, házias konyhával és kifejezetten kedvező árakkal szállt ringbe.

A hegy Pestre jöttA Cilinder története a Hármashatár-hegyen kezdődött egy vadregényes hegyi fogadóban, amit Rekettyésnek hívtak. Annak ellenére, hogy ide autó, vagy bizonyos esetekben ló nélkül szinte lehetetlen volt feljutni mégis mindig tele volt, hála a fatüzelésű kandallónak, a gyönyörű kilátásnak, a családias hangulatnak és a Michelin-csillagokat érdemlő házias ételeknek.

Sajnálatos módon ez a családi vállalkozás felsőbb erők értékpusztító tevékenysége miatt megszűnt létezni, de a történet itt nem ért véget; több sikertelen próbálkozás után úgy alakult, hogy 2013 áprilisában megnyílt a Cilinder, amely a megboldogult Rekettyés szellemiségét szeretné továbbvinni úgy, hogy közben alkalmazkodik a városi elvárásokhoz, és renegteg új dologgal is kibővül.Minden egy helyenEgyelőre az edzetlen szemeknek elég nehéz kiszúrni a Cilindert, annak ellenére, hogy egy több mint 1000 négyzetméteres helyről beszélünk. Ennek oka az, hogy egy átlagos lakóház lépcsőházából nyílik, ami miatt egyébként sokan hotelnek nézik a századfordulós stílusú bőrkanapékkal és kandallóval berendezett kávézót.

A jelenlegi állapot egyébként csupán az első lépés afelé a multifunkciós hely felé, ami tervek szerint már őszre kiépül itt, bár rengeteg munka van még hátra, amíg elnyeri végső alakját.

A Cilinderben a tervek szerint hamarosan lesz külön kávézó, moziszoba, söröző, egy házias ételeket kínáló étterem, koncertszoba, csocsó és billiárd; a tulajdonosok reményei szerint már idén ősszel fontos szerepet fognak betölteni Budapest életében.

A munkálatok egyelőre lassan, de szerencsére biztosan haladnak; az elmúlt hetekben már koncertek és bulik tekintetében megtörténtek az első tesztek is, de fotókiállításból is jól vizsgázott a hely.


Jelenleg Valkai Réka által készített képeket lehet itt nézegetni, amik a Cilinder után egy New York-i galériába utaznak.Az étterem funkció egyébként már szintén teljes gőzzel üzemel, a belvárosi helyeket megszégyenítő konyhában olyan ételek készülnek, mint a bármivel megtölthető lepények, a chilis csülök (1690Ft), a ropogós csülök (1990Ft) a Cézár saláta (1490Ft) és a házias bableves (790Ft).

Emellé a felhozatal mellé nem mellékesen még napi menü lehetőség is van 790Ft-ért, ami például hagymás zellerkémlevesből és rántott csirkecomb filéből is állhat.

A választék természetesen folyamatosan bővülni fog majd, de egyébként már most sem kell eltitkolni a különleges igényeket; a vegetáriánusoknak például ratatouille is készült már itt.Jövőbeli tervekA jelenleg észrevétlenül a háttérben zajló munkálatok miatt egyelőre a kávézó és az étterem egy helyiségben működnek, de az ételek hamarosan egy másik, alkalmasabb részbe költöznek, épp úgy, ahogy a Krombacher söröknek (390Ft/korsó) és a hozzájuk tartozó zsíros kenyereknek is meg lesz majd a saját kijelölt helyük. Úgy tűnik, itt mindenki megtalálja majd az igényeinek megfelelő elfoglaltságot, anélkül, hogy a különböző tevékenységek keveredéséből káosz alakulna ki.De persze ez csak egy terv a sok közül; a hely méretei és elrendezése ugyanis teljes mértékben magában hordozza a fimvetítések, felolvasóestek, tematikus bulik és koncertek szervezésének lehetőségét.


Ötletekből természetesen nincs hiány, és valószínűsíthető, hogy a felhozatal be is csalogatja majd azt a kultúráltan szórakozni vágyó 25 - 30 pluszos korosztályt, akiknek nem csak az a céljuk, hogy rövid idő alatt igyanak rengeteget (bár ezt a opciót sem kell kizárni).

Szerencsére egyébként azok az alapvető dolgok, amik miatt érdemes idejönni, azok nem fognak változni soha: a tervek szerint végig marad majd a családias hangulat, a pénztárcabarát árak és a jó társaság.

Cilinder Cím: 1085 Budapest, Somogyi Béla u. 12.

Nyitva tartás: Hétfő-Csütörtök 12:00 - 00:00, Péntek-Szombat: 12:00 - 3:00, Vasárnap: zárva.


Facebook
E-mail