Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

kultúra

szerkesztés

Budapest Music Center – elkészült a zene fellegvára

Szerzők

  • We Love Budapest

2013. 05. 21. 2:00

A Mátyás utca 8. szám alatti ház korábban déligyümölcs-kereskedésből laktanyává és kórházzá, majd társasházzá, most pedig zenei központtá alakult. A Budapest Music Center (BMC) három fő egysége - Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtár, a BMC Records, illetve a koncert- és rendezvényszervezői tevékenység – egy 4000 négyzetméteres térben folytatja egyéb funkciókkal is kiegészült munkáját. Megnéztük milyen az, ha mindennek van helye, ráadásul csúcsminőségben.

BMC akkordok

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Ciki nem ciki, de sokan igazából azt sem tudják, hogy mi is az a BMC. Egy kis gyorstalpalót most írunk nekik, de igazából előfordulhat, hogy mire véga a mondatnak, a több évtizedes hagyományokkal rendelkező pillérek mellé egyéb funkciókat is magára vállal a Budapest Music Center.

A jelenlegi fő egységek: a Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtár, amely százezer tételes zenei gyűjteménnyel és nyilvános, ingyenes internetes adatbázisokkal áll az érdeklődők rendelkezésére.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Mára közel kétszáz klasszikus, kortárs és jazz zenei lemezzel büszkélkedik a BMC Records, amely kiadványaival az elmúlt években számos rangos hazai és nemzetközi díjat nyert. A harmadik rész a koncert- és rendezvényszervezői aktivitás, melynek mintegy kétszázötven rendezvényt tartalmazó portfoliójában található komolyzenei hangverseny, nemzetközi zenei fesztivál, illetve zártkörű műsoros partnertalálkozó, arénakoncert, vagy nagyszabású szabadtéri rendezvény is.A Központ

Fotó: Tamás Bujnovszky

A Kálvin tér szomszédságában elhelyzekedő komplexum kitűnő akusztikai tulajdonságokkal bíró koncertterme kiemelkedő minőségű hang-, fény- és színpadtechnikával felszerelt, így a legkülönfélébb rendezvény-igények kielégítésére is alkalmas. Az épület központi helyisége - elsőként Budapesten - kifejezetten kamarateremnek épült, különleges figyelmet szentelve a klasszikus zenének.

Fotó: Tamás Bujnovszky

Az emeleteken különböző rendezvénytermek és zöld tetőterasz található, illetve hangstúdiók, feljátszó helyiségek, sőt hotelszobák és egy professzori lakás is van a komplexumban. A Nemzetközi Eötvös Intézet Alapítvány, amely világhírű művészek bevonásával fiatal karmesterek és zeneszerzők továbbképzésével foglalkozik a Budapest Music Centert választotta székhelyéül, úgyhogy tényleg akkor sem üres ez a nagy tér, amikor látogatóként előadás híján esetleg így éreznénk. Nem nehéz, mert hatalmasak a termek, ugyanakkor a rengeteg burkoláshoz használt fa barátságosságot kölcsönöz a helynek.Jazz is van

Fotó: Tamás Bujnovszky

A magyar és nemzetközi sztárokat is felléptető BMC-s Opus Jazz Club méltán tartozhat Európa élvonalbeli klubjai közé, ahová a környező országokból is ellátogatnak a jazz-rajongók. Heti három-négy jazzkoncertet terveznek ide, aminek hangjai még véletlenül sem szűrődhetnek át a száznegyven centis falakon, melyek vastagsága egyébként a ház többi részén sem kevesebb egy méternél. A városban hiánypótló jazz klub azt az éttermet is magába foglalja, amit már a hamburgerei kapcsán korábban is üdvözöltünk.

A házban hat helyen szólhat egy időben zene. A nagyteremben például egy egész zenekar, míg ez alatt a többi kisebb helyiségben, akár az akusztikus öltözőkben kamaracsoportok vagy hangszeres szólisták tudnak dolgozni.Piszkos anyagiak, tiszta hangzás

Fotó: Tamás Bujnovszky

Az összesen 2,5 milliárd forintra rúgó beruházásban 2 milliárd a magántőke, melyhez egy átcsoportosított EU-s pályázat helyett, a kormányzat 500 millió forinttal járult hozzá. A Budapest Music Center megalakulása óta együttműködik a komolyzenei élet és a jazz műfajának szereplőivel: többek között a konzervatóriumokkal, a Zeneakadémiával és a Müpával. Utóbbival közösen elindított harmadik Új Magyar Zenei Fórum zeneszerző verseny már két helyszínen lesz, a kamarahangversenyek náluk, a nagyzenekari és díjátadó koncert pedig a Müpában.

Hasonló tartalmak

Admin mode