Míg a kínaiak 2013-mat a kígyónak szentelik, az pálinkát kedvelő budapestiek a meggy előtt róják le tiszteletüket ebben az évben. Ennek jegyében nyílt meg május 16-án csütörtökön a VIII. Pálinkafesztivál, amely az idén nem a Budai Várban, hanem az Erzsébet téren rendezkedett be. A rendezvényen több száz párlatot, ételkülönlegességeket, és könnyűzenei koncerteket lehet fogyasztani.

A helyszín más, az illat ugyanazPest ellopta ezt a bulit is Budától, és aki járt a tavalyi Pálinkafesztiválon a Várban, annak valószínüleg elsőre furcsa is lesz az Erzsébet téri terep. Bár a fából készült standok és az illatok ugyanazok, mégis az egész idén jóval “pestibb”; az egyetlen elegánsnak mondható elem a tér közepén csobogó szökőkút, ami ebben az elkerített közegben erős kontrasztban áll a gördeszkapark rámpáival. Ez utóbbit egyébként a gyerekek már a nyitás napján birtokba is vették a szülők nagy örömére, akiknek így lehetőségük van viszonylag nyugodt körülmények között élvezni a pálinkák hatását.

A forgatókönyv a következő: az ember a pénztárhoz megy, jegyet vesz (amihez pálinkáspoharat is kap), a pár méterre lévő bejáratnál pedig egy fesztiválkártyára annyi pénz tölt fel, amennyit akar, vagy amennyit tud. Ez a módszer azért jó, mert egy mozdulattal elintézhető a fizetés, és az embernek nem kell készpénzzel bajlódnia, viszont a kártya hátránya, hogy néhány kóstolás után sokkal bátrabban vásárolunk így, mert egy hitelkártyához hansonlóan ez is azt a téves illúziót kelti, hogy minden „ingyen” van.

Ez persze a lehető legtávolabb áll a valóságtól; a Pálinkafesztivál árai egy jobb fajta belvárosi szórakozóhely áraival pendülnek egy húron: a 4 cl-es kóstolók átlagosan 900Ft-ba, a 2cl-es gyerekadagok pedig 450 Ft-ba kerülnek. Tény, hogy ha valaki ide szeretné szervezni a hétvégi bulik valamelyikét, akkor lehet, hogy össze kell majd törnie a malacperselyt.

Hurka, kolbász, sok pálinkaÖsszesen 25 kiállító standjai között barangolhatunk idén, és nem kevesebb, mint 400 párlatot kóstolhatunk meg, köztük az ide évpálinkáját, ami ezúttal meggyből készült. A meggy egyébként kivételes alkalmi helyzete miatt sok más szerepet is elvállalt a rendezvény alkalmából: többek között lehet kapni meggyes csokit, meggylekvárban sült marhahúst és meggymustárral füstölt krumplipürét is.

A hosszabb italokat a fesztiválon például a Kapucnis Sörfőző és a Fröccsös képviseli. Ez utóbbinál a választék jóval túlmutat a hosszúlépésen, a házmesteren és a nagyfröccsön, itt akár polgármestert (1700 Ft) is ihatunk, ami 6dl bor, és 4dl víz egyvelege.

Ennivaló tekintetében néhány kivételtől eltekintve a pálinkához jól passzoló húsoké a főszerep: nagyrészben hurkát, kolbászt, libatepertőt és mangalicát találhat az, aki megéhezik, de a koleszterin miatt aggódóknak van lángos (450-650 Ft) és fánk (450 Ft) opció is. A vegetáriánusok itt sajnos nem járnak túl jól.

Az egyik legérdekesebb része az idei rendezvénynek, hogy a vállalkozó kedvű fesztiválozóknak lehetőségük van 4 különböző párlatból elkészíteni a saját pálinkájukat a Rézangyalblendelő sátrában. Ez a program előzetes regisztrációhoz kötött, amit e-mailben, vagy személyesen lehet megtenni; a fesztivál ideje alatt minden nap 4-kor, 6-kor és 8-kor indulnak ilyen "foglalkozások", amiknek ára 2900Ft/fő. Természetesen “edd meg, amit főztél” alapon a résztvevők haza is vihetik, amit készítettek.

Jó italhoz szól a nótaA Pálinkafesztiválnak saját színpada is van. A rendezvény zenei részét a félig ghánai származású, és nagyon tehetséges Sena nyitotta meg egy pálinkázáshoz tökéletes háttérzenét biztosító koncerttel, majd Péterfí Bori és a Love Band követte őt, egy hasonlóan kellemes produkcióval. A négy nap alatt fellép még ugyanitt az Intim Torna Illegál, Zséda, a colorKEstár, a Belmondo plays Beatles, Zsola és a Vad Orchideák, a Tátrai Gitár Trió és a Kéknyúl is. Aki kíváncsi a részletes programra, az a fesztiválhonlapján tájékozódhat.

VIII. Budapesti

Pálinkafesztivál
Cím: 1051 Budapest, Erzsébet térNyitvatartás: 2013. május 16-19.

Péntek
: 14:00-02:00
Szombat
: 12:00 - 02:00
Vasárnap
: 12:00 - 00:00

Facebook