A IX. kerületi Gomb Kávézó túl jó hely ahhoz, hogy csak a Trafó vonzáskörzetében élő- és dolgozó vendégeknek jusson belőle egy szelet tapasztalat. A művészeken, anyukákon, külföldi diákokon és a véletlenül a Ferenc tér 14. szám alá tévedőkön túl bárki jól jár, ha tesz errefelé egy kis kitérőt. Feltéve, ha bírja a kuckós helyeket, a nagymama kincseket, a kézműves alkotásokat és az őstermelőktől beszerzett harapnivalókat. Viszont meglepetésekre szerencsére ők is számíthatnak.

MűhelytitokOké, hogy a gomb egy szuper motívum; lehet belőle bármit készíteni, színes, változatos és – amire utólag jöttünk csak rá - egy csomó magyar szókapcsolat „gombosítható” is (ki gombolná?; gombold be!; gombos napot!, stb.), de mindez nem lett volna elég, hogy az alig egy éve nyílt üzlet megnyerje ezt a nevet. Az apropó az volt, hogy eleinte voltak olyan délutánok, amikor ingyenesen lehetett varrási munkálatokat igénybe venni. Nem csak leszakadt gombokat, hanem lyukas nadrágokat is megvarrtak a lányok, ráadásul nagy örömmel, a dolog végét inkább a vendégek részéről tapasztalt bizonytalanság okozta.

A gomb-motívum viszont örök, legalábbis ami az enteriőrt, a díszeket, a tányérok és csészék mintázatát, a kávé mellé szervírozott teasütit és a színes, barátságos hangulatot illeti.

Begombolnád?Persze cukisággal még senki nem lakott jól, sőt fel sem lehet ébredni tőle, úgyhogy kértünk egy kis ízelítőt abból is, hogy mit lehet itt fogyasztani. Meleg ételek nincsenek, ahogyan előre csomagolt, mélyfagyasztott áru sem; péksütemények és egyéb finomságok (teljes kiőrlésű rozsos croissant, csokis csavar, spenótos ricottás kosár, baguette, müzlis tál, bio müzli, görög joghurt, gyümölcsök idény jelleggel) viszont mindig kaphatók.

A lekvár-paletta a következő, őstermelői változatoktól tarka: barack, szilva, körte levendulával, a házi sütik pedig idény szerint változnak az epres-szőlős túrós pite, gyömbéres-almás pite, illetve házi Ishler fekete ribizlis levkvárral trióból válogatva. Sós fronton tonhal krémes, padlizsán krémes, hummuszos, pestos, fetás mártogatóst rendelhetünk zöldségekkel és baguettel; vannak grill sajtok (fokhagymás és chilis változatban is). A rosé fröccs mellé kiváló sajttál (juh-, diós-, kapros-fokhagymás-, illetve kakukkfüves sajtokkal, mozzarellával és füstölt parenyicával), valamint az őstermelői sonkákkal és szalámikkal kiegészült Gomb-tál mára favoritok.

Talákozzunk!A Gomb Kávézó hangulata annyira magávalragadó, hogy legszívesebben magunkkal ragadnánk az összes barátunkat is, hogy ők is átéljék azonnal. Valószínű, hogy díjazzák is majd mindannyian, de főként azok, akik értékelik a téli kuckózáson, nyári teraszozáson túl például a művészetet is. Vannak ugyanis mini kiállítások (most épp: varnyu), tisztességes megnyitóval és megvásárolható képekkel. Ha épp mégsem sikerül senkit magunkkal hoznunk a napindító vagy épp a délutáni kávéra, akkor mondjuk elkezdhetünk barátkozni, vagy leemelhetünk egy könyvet a polcról, hogy biztosan ott ragadjunk egy pár órára.

Kölcsönözni is lehet a Gombban, a Facebook oldalukon fent van a teljes könyvlista, több hétre el lehet vinni a könyveket, diszkréten kezelt telefonszámért cserébe. Ez is csak azt bizonyítja, hogy a Gomb ötletekből épül és persze vendégekkel teljesedik, és a legjobb értelemben nem lesz kész soha.

Gomb Kávézó (bezárt)


Cím:

1094 Budapest, Ferenc tér 14.