Megnyílt az ÉS Magyar Vendéglő és Pecsenyesütő a belváros közepén, az Erzsébet téren. És hogy ez miért izgalmas amellett, hogy új hely, és érdemes kipróbálni? Mert az ötcsillagos Kempinski szállodában van, ahova ezentúl az ÉS által bátran besétálhat egy jó kávéra, ebédre, vacsorára vagy épp egy pohár borra. Amelyik szimpatikus.

És épp erről szól az ÉS bisztró, azaz a fesztelenségről, amit egyre több hely hirdet magáénak. A koncepcióval tehát egyre több helyen lehet találkozni, az ötcsillagos luxusszállodában mégis valahogy igazán klappol, mert valljuk be, nem túl gyakran sétál be a budapesti lakos egy kávéra a Kempinskibe. Mostanáig. Emile Bootsma szállodaigazgató elképzelése ugyanis az volt, hogy a luxusszállodában egy nyitott, laza koncepciójú étterem kapjon helyet, ahova bármikor be lehet ülni, egy pohár borra munka után, vagy kávéra munka mellé, megbeszéléshez. Itt lehessen ragadni több órára. Ehhez pedig a Pierrot, 21, Pest-Buda és Spíler által ismert Zsidai Zoltán Roy-t kérték fel, hogy egy újat mutató bisztróval gazdagodjon a szálló. A hotel és a város lakóinak egyaránt, azaz két nyelven.

A nevet, designt, itallap- és étlapkoncepciót tehát a Zsidai Gasztronómiai Csoport jegyzi, a végeredmény pedig egy élhetően patinás étterem, ahova már ma be lehet ülni és ahol alig egy-két napja fejeződtek be a munkálatok. Az ÉS a kísérletező minimalizmus híve, ezt támasztja alá az étlapdesign és a falakat díszítő grafikák.

Műfajában a francia Brasserie-k világát honosítja, ahol a helyiek találkoznak egy italra, és közben esznek, vagy csak falatoznak. Borozó, söröző, terasz, bisztró, vendéglő, pecsenyesütöde, nagyjából így aposztrofálja magát a hely. Az ÉS étlapja hármas tagolású, amelyen külön „for sharing" (megosztható) ételekkel és különféle grillhúsokkal lehet szemezni, emellett pedig Roland Holzer vezető chéf vezényletével az Osztrák-Magyar Monarchia klasszikus ételeivel. A hely elsődleges szempontja a kedvező ár-érték arány, kis ízelítőként: rántott sajt nyárs (1690 ft), ropogós császárhúsnyárs marinált uborkával (1240 ft), tárkonyos bárányragu leves (1580 ft), töltött káposzta (2680 ft), ÉS luxus libamájas hamburger (3680 ft).

Az ételeket hosszú bor- és kézműves sörválaszték egészíti ki, ahogy egy ilyen helyhez illik. „Miért vagy, ha lehet ÉS is? Ez egy elvi kérdés. Nem megosztani szeretnénk, hanem összekötni. Összekötni a Deák Ferenc sétálóutcát egy olyan gasztronómiai élménykoncepcióval, ami hiányzik erről a környékről. Helyiek ÉS látogatók, magyarok ÉS külföldiek. Hal ÉS hús. Marha ÉS sertés. Pest ÉS Buda. Kutya ÉS macska. Hiphop ÉS metál. Mozart ÉS Beethoven. iOS és Android. Rocky ÉS Rambo. Facebook ÉS Twitter. Picasso ÉS Rubens. Cure ÉS Depeche.” - Roy szerint ilyen az ÉS.

Szó mi szó, az ÉS bisztrót ki kell próbálni. Egyszer vagy többször, ez már szubjektív. Az ételek rendkívül finomak, a borok jó minőségűek, kávéért pedig megyünk még egy külön kört.