Mivel a Föld lakosságának a fele már városokban él, ezért fontos, hogy az emberek jól érezzék magukat bennük. Ennek a gondolatnak a mentén írta ki a Te is Alapítvány a legújabb kreatív pályázatot, az 1x1-et, amelynek a lényege, hogy élhetőbbé, izgalmasabbá, otthonosabbá tegyük a környezetünket; fogadj örökbe 1 négyzetmétert és hozd ki belőle a legtöbbet!

Kreatív terekAhogy az otthonunkat is folyamatosan alakítgatjuk, díszítgetjük, kreatívötletekkel pakoljuk tele, úgy arra is igényünk van, hogy ugyanezt megtegyük városunk köztereivel. Manapság a funkció mellett a dizájn, a terek költséghatékony kialakítása is fontos, amely mellett az ezt megálmodó emberi képzelőerő is előtérbe kerül; betondzsungel helyett önkifejezésre szánt felületként is értelmezhető a város, és már nem kell a dolgoknak csak annak lenniük, aminek látszanak. Ha te is tennél valamit Budapestért, akkor itt az alkalom.

A feladatA feladat egyszerű: válassz ki bárhol a városban egy általad unalmasnak, vagy fantáziátlannak vélt teret, és csinálj vele valamit, amitől szebb, jobb, használhatóbb, vagy esztétikusabb lesz, de persze lehet az összes egyszerre.


A helyet te választod ki: lehet egy szomorú szobor, egy darabka kikopott füves terület, egy csupasz ágú fa, vagy akár egy omladozó utcasarok.

Mindez azért jó, mert a pályázat nem csak felhívja a figyelmet a közterek kihasználatlanságára, de teret ad a kreativításnak, és mind jobb emberek leszünk tőle. A 1x1facebook oldalán egyébként inspiráló külföldi példákkal próbálnak kedvet csinálni a versenyzéshez: létezik például mobil gyalogátkelőhely, metróba való függőágy, utcai könyvespolcok és szoborra szerelhető hinta.

Így lehet pályázniBárki versenybe szállhat az értékes ajándékokért: csupán ki kell választani egy helyet, ami szerinted segítségre szorul, le kell fotózni az eredeti állapotában, megvalósítani az ötletet, majd újra lefotózni a megújult formában. Ha ez megvan, akkor küldeni kell egy e-mailt ide az előtte-utána fotókkal, és egy maximum 500 szavas magyarázattal. A döntésben a zsűri és a Facebook lájkok egyaránt beleszólnak. A pályázat egész áprilisban tart.